28 / 04 / 2024

Kredi kartı kısıtlaması için tarih verildi: Seçim sonrası Nisan'da bunlar yapılabilir...

Kredi kartı kısıtlaması için tarih verildi: Seçim sonrası Nisan'da bunlar yapılabilir...

TCMB Başkanı Fatih Karahan ve Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kredi kartları ile ilgili düzenlemeleri işaret etmitşi. Peki kredi kartı kısıtlamaları neler olabilir? İşte ayrıntılar... 



Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından Ocak'ta yapılan senenin k Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında politika faizini yüzde 45 seviyesine getirirken, krdilerde yavaşlama da sürdü. Diğer taraftan kredi kartı harcamalarındaki yükseliş de hız kesmiyor. 

Cumhuriyet Gazetesi'nden Remzi Akkök'ün haberine göre; kredi kartı akdi faiz oranı 3,66 oranında uygulanırken gecikme faizi ise 3,96 seviyesinde seyrediyor. Nakit çekim ve KMH borçlarında ise akdi faiz 4,42, gecikme faizi 4,72 şeklinde. Yüksek faizlere karşın, vatandaşın harcamalarındaki artış ön plana çıkıyor. 

son 1 senede kredi kartı borçları 2,5 katına yükseldi ve 1.2 trilyon TL'yi buldu. Bu gelişmelerin ardından kredi kartlarına düzenleme geleceğine yönelik beklentiler de arttı.

Kredi kartı kısıtlaması için tarih verildi: Seçim sonrası Nisan da bunlar yapılabilir...

BDDK tarafından, 31 Temmuz 2023 tarihinde havayolları, seyahat acenteleri ile yurtdışı konaklama harcamalarında taksitlendirme seçeneği kaldırılmıştı. Ayrıca, beyaz eşya alışverişlerinde en fazla 9 ay, elektronik eşya alımlarında 4 ay, bilgisayar ürünlerinde en fazla 12 ay ve tablet alımlarında 6 ay taksit uygulanmasına karar verilmişti.

Kamuoyunda sık sık kredi kartları ile ilgili ne gibi düzenlemelerin olacağı merak konusu oluyor. 

Bankacılık sektörü uzmanı ve Ekonomist Kerim Rota, kredi kartı kullanımları ile ilgili beklentilerini açıkladı. 

Merkez Bankası ve TBB tarafından kredi kartı harcamalarına yönelik bazı kısıtlamalar için sinyaller verildiğine dikkat çeken Kerim Rota, 31 Mart Yerel Seçimleri'nden sonra Nisan'da bazı tedbirlerin devreye alınabileceğinin altını çizdi. 

Kredi kartı kısıtlaması için tarih verildi: Seçim sonrası Nisan da bunlar yapılabilir...

Açıklamasında "Kredi kartı harcamalarında çeşitli düzenlemelere gidilebilir. Özellikle faizsiz taksitlendirme seçenekleri kısıtlandırılabilir. Örneğin, bir tişörte 500 TL vermek yerine beş taksit ile 100'er lira şeklinde ödemek cazip geliyor. Bu da tüketimi kışkırtabiliyor" ifadelerine yer veren Rota, bu nedenle tekstil ürünlerinde faizsiz teklif edilen 6 taksit gibi seçeneklerin kısıtlanabileceğini dile getirdi. 

Rota, kredi kartı düzenlemeleri ile ilgili en etkili yöntemin asgari ödeme tutarının yukarı çekilmesi olduğunu vurguladı ve "Çünkü, düşük limitli kartlara sahip birçok kişi harcamalarını aydan aya takla attırarak ödüyor ve çok ciddi bir faiz yüküyle karşı karşıya kalıyo" dedi. 

Kerim Rota, "Kredi kartlarına limit azaltılması şeklinde bir düzenleme yapılır mı?" sorusunu da yanıtladı ve bankaların kredi kartına bol keseden limit vermesinin engellenebileceğinin ancak limit azaltma düzenlemesinin çok sert olacağının, yoksulluğa da büyük bir darbe vuracağının altını çizdi. 

Elektronik Beton İzleme Sistemi 432 bin 797 yapıda kullanıldı! İnşaat betonunda çipli takip dönemi!

Ev alıyorum derken, dert almayın! Uyanık kiracılara dikkat!

Aile ve Gençlik Fonu 7 soruda tüm detaylarıyla! Yeni evleneceklere faizsiz 150 bin TL kredi Resmi Gazete'de yayımlandı!


Geri Dön