Kent Haberleri

Kredi kartı kullananlar bu habere hemen bakın! Başvuran herkes 189 TL'sini geri alacak

Kredi kartı sahibi olan milyonlarca kişi için mahkeme emsal kararıyla önemli bir açıklama geldi. Senelik kart aidat masraflarına ait usuller tespit edildi.  İşte alınan kararın detayları.Bir kredi kartı kullanıcısının aidat masrafının iadesini geri istediği davada, mahkeme tek taraflı sözleşme koşullarının tüketiciyi mağdur ettiğine hükmetti

Kredi kartı kullanıcılarının senelik kart aidatlarına ait mahkeme emsal kararı, vatandaşlar içinde büyük bir alakaya neden oldu.

Bir kredi kartı kullanıcısının aidat masrafının iadesini geri istediği davada, mahkeme tek taraflı sözleşme koşullarının tüketiciyi mağdur ettiğine hükmetti.

 Bankanın dava dilekçesinde, kart aidatının kabul edildiği ve evvelden bildirildiği iddia edilse de, mahkeme sözleşmenin taraflar içinde müzakere edilmediğini söyledi. 

Mahkeme, sözleşmedeki şartların Tüketicinin Korunması Kanunu ve Avrupa Konseyi'nin kararı uyarınca haksız koşul niteliğinde olduğunu söyleyerek, davacıyı haklı buldu ve kart aidatının iadesine karar verdi. Mahkeme ayrıca dava masraflarının banka aracılığı ile ödenmesine hükmetti. 

Kredi kartı kullananlar bu habere hemen bakın! Başvuran herkes 189 TL'sini geri alacak

ÜCRETSİZ KART DENİLEREK ÜCRETLİ KART VERİLMESİ YASAL MEVZUATA AYKIRI

Tüketici Konfederasyonu Başkanı Aydın Ağaoğlu, mahkemenin kararını yorumladı ve "Bu kararla, bankaların vatandaşla kart üyelik bedeli hususunda müzakere etmek mecburiyetinde olduğu açıkça ortaya konmuştur. Bankalar, kullanıcıdan kart bedeli talep ettiğinde, müşteriyle açıkça müzakere edilmeden talep edilen
 ve alınan paralar haksızdır. Ücretsiz kart seçeneği sunup, ücretli kart için bedel istemek, yasal mevzuata aykırıdır." dedi. Ağaoğlu, ayrıca bazı tüketici hakem heyetlerinin kanuni mevzuata aykırı olarak tüketici aleyhine karar çıkabildiğini ve tüketicilerin davayı açarken yatırılması istenen gider avansı gibi sebeplerle itiraz etmekte zorlandığını söyledi. Bu duruma mani olmak için tüketicilere manevi tazminat talep hakkının da verilmesi gerektiğini söyledi. Sonuç olarak, hem maddi hem de manevi olarak yıpratıcı bir aşama yaşandığını ifade etti.

Kredi kartı ek ücreti nedir? 

Ek ücret, ödeme nakit yerine kredi kartı kullanılarak yapıldığında, bir işletmenin veya tüccarın satın alma fiyatına eklediği ekstra bir ücrettir.

 Ek ücret genellikle toplam satın alma maliyetinin bir yüzdesidir ve %1 ile %4 arasında değişebilir.

Bu ücretler , işletmelerin ve tüccarların bu tür maliyetlere karşılık olarak Visa ve Mastercard aleyhine açtığı toplu davanın ardından 2013 yılında tüketicilere yansıtılmaya başlandı . Dava anlaşmasının bir parçası olarak, geçmişte kredi kartı şirketleri ve ödeme işlemcileri  tarafından tüccarlardan alınan ek ücretler tüketicilere aktarılabilir.

Altın yatırımcıları dikkat! Uzman isim uyardı! Köprüden önce son çıkışı kaçırmayın

Kuraklık çiftçiyi fena vurdu! Gübre fiyatları isyan ettirdi

Ev hanımları 28 Nisan'a dikkat! Hayalinizdeki dikey süpürge Bim'de 2.499 TL'ye düştü