28 / 04 / 2024

Kredi kartı kullanımına sınırlama geliyor! OVP'de çarpıcı detay: Uluslararası standartlarda yeniden düzenlenecek!

Kredi kartı kullanımına sınırlama geliyor! OVP'de çarpıcı detay: Uluslararası standartlarda yeniden düzenlenecek!

Önümüzdeki 3 yılın ekonomi politikalarına şekil verecek Orta Vadeli Plan’da kredi kartları için düzenleme sinyali de verildi. Peki kredi kartı kullanımı sınırlanacak mı? İşte ayrıntılar...



Ekonomide 3 yıllık yol haritası dün tüm detayları ile açıklanan Orta Vadeli Program'ın (OVP) ardından netleşti. Program kapsamında, enflasyonla mücadele, sıkı para politikası ve dalgalı döviz kuru uygulamasının süreceği belirtildi. 

Orta Vadeli Program ile beraber, pek çok yeni düzenleme de hayatımıza girecek. Bu düzenlemelerden en dikkat çekeni de kredi kartı kullanımına ilişkin atılacak adım oldu. 

Kredi kartı kullanımına sınırlama geliyor! OVP de çarpıcı detay: Uluslararası standartlarda yeniden düzenlenecek!

KREDİ KARTI KULLANIMINA SINIRLAMA GELİYOR

Milliyet Gazetesi'nde yer alan habere göre; enflasyonla mücadelede tüketimi dizginlemeyi hedefleyen program kapsamında, vatandaşların kredi kartı kullanımının, tüketim talebini dengeleyecek şekilde yeniden düzenleneceği belirtildi. 

Enflasyonla mücadelenin önceliklendirileceği 3 senelik süreçte, sıkı para politikası ile seçici kredi uygulamalarının desteğiyle iç talepte dengelenme sağlanması planlanıyor. 

Kredi kartı kullanımına sınırlama geliyor! OVP de çarpıcı detay: Uluslararası standartlarda yeniden düzenlenecek!

Orta Vadeli Program'a göre, vatandaşların kredi kartı kullanımı, parasal istikrara etki etmeyecek ve tüketim talebinde dengelemeyi sağlayacak şekilde düzenlenecek. Söz konusu düzenleme uluslararası standartlarda yapılacak. 

OVP'de konuya ilişkin "Kredi kartı kullanımı parasal istikrarı etkilemeyecek ve tüketim talebini dengeleyecek şekilde uluslararası standartlarda yeniden düzenlenecektir" ifadelerine yer verildi. 

Daha önceki süreçlerde de, kart kullanımının azaltılması için kredi kartı asgari ödeme ve kullanım limitleri yükseltilmiş, taksit sayısı da düşürülmüştü. 

Ayrıca, TL mevduata geçişlerin hız kazanmasıyla kredi korumalı mevduatların genel içindeki payının azaltılması ve Yurt Dışında Yerleşik Vatandaşlar Mevduat ve Katılım Sistemi (YUVAM) hesabının yaygınlaştırılması da planlanıyor. 

Dijital Türk Lirası için idari düzenlemenin 2024 yılının sonuna kadar bitirilmesi öngörülürken, kamuda harcama gözden geçirmeleri sistematikleştirilecek ve verimsiz harcama alanları tasfiye edilecek.

Kredi kartı kullanımına sınırlama geliyor! OVP de çarpıcı detay: Uluslararası standartlarda yeniden düzenlenecek!

2023 TEMMUZ'DA KREDİ KARTI KULLANIMI YÜZDE 19 ARTTI 

Vatandaşların pek çoğunun şu sıralarda kredi kartlarına sarıldığı, taksitleri de kredi kartıyla döndürdüğü gündeme geliyor. 

Temmuz 2023'te 753 milyar lira tutarında 1,4 milyar adet kartlı ödeme işlemi yapıldı. 2022 Temmuz ile karşılaştırıldığında kredi kartı adedinde yüzde 19'luk, banka kartı adedinde yüzde 14'lük, ön ödemeli kart adedinde ise yüzde 24'lük yükseliş oldu. 

Kredi kartları, banka kartları ve ön ödemeli kartlar ile Temmuz 2023'te gerçekleştirilen oplam ödeme adedi bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 32 arttı ve 1,4 milyar adet oldu.

Kartlı ödemelerin 787 milyon adedi kredi kartları ile gerçekleştirilirken, 516 milyon adedinde banka kartlarının, 84 milyon adedinde ise ön ödemeli kartların kullanıldığı belirlendi. 

Milyonların gözü okkalı zamda! Sosyal destek ödemelerine yeni ayda zam var mı? Yardım paralarında son gelişmeler...

Gram altın için yeni güzergah belli oldu! İslam Memiş'ten net tarih geldi! Altın yatırımcıları bekleyin

Ödenekte aslan payı Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın!


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön