28 / 04 / 2024

Kredi kartı nakit avans faizi ve KMH faiz oranları yükseldi! 

Kredi kartı nakit avans faizi ve KMH faiz oranları yükseldi! 

Kredi kartı ile nakit avans çekiminde faiz oranı yüzde 4.42'den yüzde 5'e, bankaların kredili mevduat hesaplarının faizi ise yüzde 5'e kadar çıkarıldı.



Merkez Bankası, kredi kartlarından yapılan nakit avans işlemleri ve kredili mevduat hesaplarında yapılacak olan aylık azami akdi faiz oranının hesaplama yönteminde değişiklik yaptığını duyurdu.

Kredi kartı ile nakit avans çekiminde faiz oranı yüzde da 4.42’den yüzde 5’e kadar çıktı. Nakit avans gecikme faizi ise yüzde 5,30'a kadar yükseldiği belirtildi. Yine Kredili Mevduat Hesapları'nın (KMH) faiz oranları da yüzde 5'e kadar çıkarıldı.

ekonomim.com'da yer alan habere göre; Konu ile ilgili Kredi Kartı İşlemlerinde Uygulanacak Azami Faiz Oranları Hakkında Tebliğ Resmi Gazete'de yayamlanarak yürürlüğe girdiği duyuruldu.

Düzenleme ile ilgili Merkez Bankası'nın açıklaması şu şekilde: "Bankalar tarafından kredi kartı işlemlerinde uygulanabilecek azami faiz oranlarının hesaplanabilmesi için gerekli olan referans oran, Bankalarca Ticari Müşterilerden Alınabilecek Ücretlere İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Tebliğ (Sayı: 2020/4) doğrultusunda birdirilen yöntem ile hesaplanarak ilan edilmektedir.

Öte yandan, Türk lirası cinsinden kredi kartı işlemlerinde de (nakit çekim yada kullanım işlemleri hariç) uygulanacak aylık azami akdi faiz miktarı aylık referans miktara 55 baz puan eklenerek kaydedilir. Kredi kartları vasıtası ile yapılan nakit çekim yada kullanımda yapılacak olan aylık azami akdi faiz oranı aylık referans orana 189 baz puan eklenerek belirlendiği ifade edildi.

Kredi kartı nakit avans faizi ve KMH faiz oranları yükseldi! 

Yabancı para cinsinden kredi kartı işlemlerinde uygulanacak aylık azami akdi faiz oranı, Türk lirası cinsinden kredi kartı işlemlerinde uygulanacak aylık azami akdi faiz oranının yüzde 80’inin virgülden sonra iki hane olacak şekilde yuvarlanması suretiyle belirlenir. Yine, Türk lirası cinsinden kredi kartı işlemlerinde yapılacak olan aylık azami gecikme faiz oranları da Türk lirası cinsinden kredi kartı işlemlerinde de yapılacak olan  aylık azami akdi faiz oranlarına 30 baz puan eklemesi yapılarak belirlenmektedir. 

Yabancı para cinsinden de kredi kartı işlemlerinde uygulanacak olan aylık azami gecikme faiz oranı da, yabancı para cinsinden kredi kartı işlemlerinde belirtilecek olan  aylık azami akdi faiz oranına 30 baz puan eklenerek belirlendiği belirtildi.

Buna göre, katılım bankalarınca kredi kartı işlemlerinde yapılacak olan aylık akdi kâr payı oranları da aylık azami akdi faiz miktarlarını, aylık gecikme cezası miktarları da aylık azami gecikme faiz oranlarını geçemezler.

Faizsiz kredi kampanyası nedir? 5 bankanın açıkladığı detaylar belli oldu!

İcra takibine alınan borç miktarı 53,5 milyar liraya kadar yükseldi! 

Kredi kartı harcamalarında yeni rekor geldi! 

Kredi kartı limitlerine seçim sonrası düzenleme mi geliyor? Gelire göre limit belirlenecek iddiası! 

1.3 milyon kişi borcunu ödeyemeyerek yasal takibe düştü!

 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön