Ekonomi

Kredi kartınız var mı? Bu sona kendinizi hazırlayın!

Milyonlarca vatandaşın sahip olduğu kredi kartları ile ilgili son dakika haberleri gelmeye devam ediyor. İnternet alışverişlerinde kullanılan 'şimdi al sonra öde' yöntemi kredi kartı kullanımını tehdit etmeye başladı. Peki bu sistem nasıl işliyor? Kredi kartı devri sona mı eriyor?Uygulama, kullanıcıların sadece telefon numarasını sorgulayarak kullanım limitini belirliyor

Özellikle ABD'de yaygın olarak kullanılan 'Şimdi al, sonra öde' yöntemi, Hepsi Here uygulamasında Türkiye'deki tüketicilere de sunuluyor. Uygulama, kullanıcıların sadece telefon numarasını sorgulayarak kullanım limitini belirliyor. Belirtilen limit dahilinde alışveriş yapabilen kullanıcılar, harcadıkları tutarı 1 ay sonra ödeyebiliyor.

Kamupersonelicom'da yer alan habere göre;  Amerikalılar hızla şimdi öde (BNPL) ödeme yöntemini benimsedi. Cornerstone Advisors tarafından yapılan araştırmaya göre, BNPL yönetimini kullanan Z kuşağı bireylerinin yüzdesi 2019 ile 2021 arasında altı kat arttı. Millennials'ın BNPL kullanımı da aynı dönemde iki katına çıkarak yüzde 41'e ulaştı. X Kuşağı'nda kullanım üç katına çıktı. Baby Boomers bile BNPL hizmetlerini kullanmaya başladı. Toplamda, tüketiciler 2021'de BNPL hizmetini kullanarak yaklaşık 100 milyar dolarlık perakende satın alma gerçekleştirdi.

Kredi kartı kullanımları yıldan yıla değişklik gösteriyor. Bu hizmetin ortaya çıkması ile birlikte kredi kartında kullanımı verileri yüzde kaç değişti? İşte oranlar..

 

 

 

Kredi Kartlarını Tehdit Ediyor

Bu rakam 2020 verilerinin dört katıydı. BNPL hizmetinin kredi kartı hacmini aşındırdığına dair raporlar var. Bu, endüstri gözlemcilerinin kredi kartlarının sonunun yakın olduğunu ilk kez söylemiyor. Buna rağmen, Nilson Raporuna göre, ABD'deki en büyük 100 Mastercard ve Visa kredi kartı sağlayıcısında alışveriş hacmi 2021'in ilk yarısında 1.492 trilyon dolara ulaştı. Bu rakam, 2020'nin ilk yarısına göre yüzde 22'lik bir artışa işaret ediyor.

Bazı kart sağlayıcıları da aynı dönemde etkileyici getiriler elde etti. En büyüklerinden biri olan Chase, 111 milyonun üzerinde kartla yüzde 14 artış kaydetti. Apple'ın kartının arkasındaki isim olan Goldman Sachs tarafından sağlanan kartlar da 2021'in ilk yarısını yüzde 48 artışla 5.2 milyar dolarlık ödenmemiş kart borcuyla kapattı. Büyümeyi gören sadece geleneksel bankalar değildi. Upgrade adlı şirket, bir önceki yıla göre yüzde 678 artışla 217.000 yeni kart sağlayarak ilk 50'ye girmeyi başardı.

Peki kredi kartlarının sonu mu geldi? Tüm merak edilenler...

 

Kredi Kartlarının Sonu Mu Geldi?

Peki kredi kartlarının sonunun gözden kaçırıldığını iddia edenler kimler ve neyi gözden kaçıtıyor? Gözden kaçan noktalardan biri de nesil değişimleridir. 2013 yılında, en yaşlı bin yıllık üye 30 yaşındaydı. Bugün bu kuşak 26-41 yaş aralığını temsil etmektedir. Bu nedenle, o dönemde kredi puanları kart verenler için yeterince çekici görünmüyordu. Bu nedenle o dönem bu grup banka kartlarına yönelse de artık kredi kartı harcamaları piyasaya yön veriyor.

İkinci nokta ekonomik koşullardır. 2008 mali krizi patlak verdiğinde, ekonomik koşullar oldukça elverişsizdi. Düşen kredi kartı harcamaları ve tüketicilerin borç seviyeleri de bu sürecin etkilerinden biri oldu. Kredi kartı harcamalarında tamamen ekonomik koşullardan kaynaklanan indirimler elbette kredi kartlarının sonunu getirmedi.

Ancak, kredi kartı sağlayıcılarının rahat bir nefes alması için henüz erken, çünkü BNPL bir ödeme yöntemi olduğu kadar aynı zamanda müşteri kazanma aracıdır.

Milyonlarca kredi kartı kullanıcısını ilgilendiriyor! Resmi Gazete'de yayımlandı!

Kredi kartı kullananlar dikkat! 1 Şubat’tan itibaren...

Kredi kartı sahipleri dikkat! Bu hataları yapmayın!

Dolar ve euroda son rakamlar!

Gram altında kritik seviye! Bu eşik aşılırsa...

Yanlışlıkla yatan Bitcoin'i iade etmedi, mahkemelik oldu!

Kripto paralar borsalarla dans ediyor! Bitcoin riskli bir yatırım mı?

2022'de emlakta ne prim yapacak? Ne prim yapmayacak?