Genel

Kredi kartınız varsa 1001 TL alacaksınız! Bu habere hemen bakın

Türkiye'de Kredi kullanan milyonlarca vatandaş var. Bankalar, kredi kartı sahiplerinde her sene muntazam olarak kart ücreti tahsil ediyor. Ancak bu ücreti ödemek mecburiyetinde olmadığınız gibi geçmiş ödemelerinizi de tahsil edebilirsiniz.Kredi kartı sahibi, belirli bir limit dahilinde alışveriş yapabilir, ödemelerini aylık olarak veya belirli taksitler halinde yapabilir

Kredi kartı, bir banka veya finans kuruluşundan alınan bir kredi ile kullanılan bir ödeme aracıdır. Kredi kartı sahibi, belirli bir limit dahilinde alışveriş yapabilir, ödemelerini aylık olarak veya belirli taksitler halinde yapabilir. Kredi kartları, genellikle alışverişlerde nakit taşımak yerine daha güvenli ve pratik bir alternatif olarak kullanılır.

Pandemi ve deprem felaketinin arkasından ekonomi bir hayli zora girdi. 2020 senesinden bu yana kredi kartı kullanan kişilerde artış meydana geldi.

Yüksek enflasyon sebebiyle kredi kartlarının limitleri arttırıldı. Bankalar, kart sahiplerinden senelik 'kart ücreti' almaya devam ediyor. Tüketicilerin mahkemeye yaptığı 'kart ücretinin iadesi' başvuruları sonrası misal kararlar verildi.

 

KART ÜCRETİ GERİ ALINABİLİR Mİ?

Bankaların tüketicilerden kazandığı gelir kalemlerinden biri olan kart ücretleri, vatandaşlardan 1 senelik kullanım tutarı olarak alınıyor. Kart aidatları genel olarak sene bitimlerinde müşterilerin ekstrelerine yer alıyor.

Konu ile alakalı konuşan Tüketici Merkezi Onursal Başkanı Aydın Ağaoğlu, "2011'de yenilenen Tüketici Kanunu 31/3 maddesinde bütün kartları çıkaran firmalar tüketicilere aidatsız kart sunmasını emretmektedir. Ne var ki tüm kart çıkaran kuruluşlar vatandaşlar bu alternatifleri kendiliğinden sunmadıkları gibi ancak kuvvetli itiraz halinde 'İsterseniz size aidatsız kart verebiliriz' tutumunu takınıyorlar, tek yanlı olarak aidat iletiyorlar.

Aidatsız kart sunulması durumundaki kanun maddesi, bankaların kendiliğinden kart hamiline aidatsız kart teklifi yapmasını öngörmektedir. Fakat tüm bankalar tüketicinin isteğini almadıkça bunu akıla bile getirmemektedirler. Vatandaşlar kart aidatı isteyen kuruma itiraz edebilir.

Neticeler alamazsa Tüketici Hakem Heyeti’ne gitmeleri. Eğer buradan da neticeye varılmazsa 15 gün içinde Tüketici Mahkemesi'ne itiraz davası açmaları gerektiğini" açıklaması yaparak kart ücretlerinin geri alabileceklerini ifade etti.

KART ÜCRETİ İADESİ NE KADAR ALABİLİRİM?

Özel bankalar kart aidatı olarak müşterilerinden en az 130 TL ile 280 TL tutarına kadar aidatı alıyor. Ortalama 200,20 TL'den hesaplanması halinde ise 5 sene için ortalama 1001 TL gibi bir ücret geri alınabilir.