Kredi kartlarında asgari ödeme oranı düştü, ihtiyaç kredileri yapılandırılacak! 10 bin TL borcu olan 2 bin TL ödeyecek
TCMB ile BDDK tarafından alınan yeni kararlara göre, bireysel kredi kartı ve ihtiyaç kredisi borçlarını ödeyemeyenler için 60 aya kadar yapılandırma imkanı getirildi. Söz konusu karar Resmi Gazete’de yayımlandı.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) ve Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından bireysel kredi kartlarına ilişkin eş güdümlü bazı adımlar atıldı. Konu ile ilgili olarak paylaşılan bilgilere göre Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın Kredi Kartı İşlemlerinde Uygulanacak Azami Faiz Oranları Hakkında Tebliğ'de Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliği bugünkü Resmi Gazete'de, BDDK'nın konuya ilişkin kurul kararı da internet sitesinde yayımlandı.
60 AYA KADAR YAPILANDIRMA İMKANI SAĞLANACAK
Resmi Gazete’de yayımlanan tebliğe göre, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu bireysel kredi kartı ve ihtiyaç kredisi borcunu ödeyemeyenler için 60 aya kadar yapılandırma imkanı getirdi.
Bireysel kredi kartlarında dönem borcunun asgari tutarlarını ödeyemeyenler, mevcut kredi kartı borç bakiyelerini 60 aya kadar yapılandırabilecek. Her aya düşen taksit tutarı, ilgili ayın asgari ödeme tutarına eklenmiş olacak. Ayrıca bunun dışında yapılandırılan kredi kartı borcunun en az yarısı ödeninceye kadar da ilgili bankadaki kredi kartı limiti artırılamayacak.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası da bireysel kredi kartlarında yapılandırmada kullanılacak azami faiz oranını referans faiz olan yüzde 3,11 ile sınırlandırdı.
İhtiyaç kredileri de anapara ve faiz ödemelerinin 30 günden fazla gecikmesi durumunda ilave kredi olmadan 60 aya kadar yapılandırılabilecek. Borçlunun 1 sene içerisinde yapılandırma için başvuru yapması gerekli.
ASGARİ ÖDEME ORANLARINDA LİMİTE GÖRE DEĞİŞİKLİK
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu, kredi kartlarında asgari ödeme oranında da değişiklik yaptı. Dönem borcunun yüzde 20’lik kısmı olan asgari ödeme oranında sınır tutar, 25 bin Türk Lirası’ndan 50 bin Türk Lirası’na yükseltildi. Ayrıca 50 bin Türk Lirası ve altında olan kredi kartları için asgari ödeme oranı dönem borcunun yüzde 20'si olurken, 50 bin Türk Lirası ve üzerinde olanlarda yüzde 40 olarak uygulanacak.
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun adımlarıyla uyumlu şekilde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, bireysel kredi kartlarına uygulanan azami akdi faiz oranlarını kredi kartı dönem borcuna göre referans orana bağlı şekilde farklılaştırdı. Bu kapsamda belirlenecek oranlar 24 Ekim tarihinde açıklanacak ve 1 Kasım tarihinde deyürürlüğe girecek.
Referans oranın aynı kalması durumunda azami akdi faiz oranları; dönem borcu 25 bin TL’nin altında olan kredi kartları için yüzde 3,50, 25 bin-150 bin TL olan kredi kartlarında yüzde 4,25 ve 150 bin TL’nin üzerinde olan kredi kartlarında yüzde 4,75 şeklinde olacak. Kredi kartları vasıtasıyla nakit çekim/kullanım azami akdi faiz oranı da yüzde 5 seviyesinde korundu.
İzmir Örnekköy’deki kentsel dönüşüm mağdurlarından eylem!
Ev sahibi ve kiracılar dikkat! İşte kiracı tahliye sebepleri!