Ekonomi

Kredi kartlarında takip tutarı son bir yılda yüzde 267 arttı!

Kredi kartlarında ödenmesi gereken borç miktarı 1.6 trilyon Türk Lirası’na çıktı. Son bir senede kart borcu katlanarak artarken, kredi kartlarında takip tutarı da son bir senede yüzde 267 arttı.


Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından açıklanan resmi verilere göre, 6 Eylül 2024 tarihi itibarıyla bankaların bireysel kredi kartı alacakları haftalık yüzde 0.1 artış göstererek, 1.58 trilyon Türk Lirası şeklinde oldu. Konu ile ilgili olarak paylaşılan detaylara göre bireysel kredi kartı alacaklarının 550.6 milyar TL’lik kısmını taksitli, 1.36 trilyon TL’lik kısmını dai taksitsiz borçlar oluşturdu.

Açıklanan rakamlara gör bBireysel kredilerde yıllık artış yüzde 100’e ulaştı. Bankacılık sektöründe takipteki alacaklar, önceki haftaya göre 4.3 milyar Türk Lirası artışla 257.2 milyar Türk Lirası’na yükseldi. Ayrıca takipteki alacakların 42.6 milyar TL’lik kısmı da bireysel kredi kartlarından kaynaklandı. Batık kredi kartları geçen senenin aynı döneminde 11.6 milyar Türk Lirası seviyelerindeydi. Yurttaşların kredi kartlarında takip tutarı son bir senede  31 milyar Türk Lirası artış gösterdi. İşte tek tek açıklanan söz konusu o rakamlar...

Sözcü Gazetesi'nde yer alan habere göre; yurttaşların kredi kartlarında takip tutarı son bir senede  31 milyar Türk Lirası yani yüzde 267 oranında artış gerçekleşti. Merkez Bankası (TCMB tarafından açıklanan resmi verilere göre banka kartı ve kredi kartı harcama tutarı geçen hafta yüzde 0.6 artış göstererek, 324.4 milyar Türk Lirası’na çıktı.

Yine açıklanan rakamlara göre kartlı harcamalarda 2 Ağustos tarihinde 335.8 milyar Türk Lirası  ile rekor seviyeye ulaşılmıştı. Söz konusu bu tutarın 53.9 milyar TL’lik kısmı market ve alışveriş merkezi harcamalarına gitti. Kartlarla 21.8 milyar liralık da  çeşitli gıda harcamaları yapıldı.


ELEKTRONİK VE AKARYAKIT HARCAMALARI AZALDI

Konu ile ilgili olarak paylaşılan detaylara göre 6 Eylül 2024 haftasında en belirgin haftalık yükselişler, eğitim, kırtasiye, ofis malzemeleri, hizmet sektörleri ve yapı malzemeleri harcamaları gruplarında görülürken, harcamaları azalan alt gruplar arasında da elektrik-elektronik ve akaryakıt harcamaları ön plana çıktı.

 

Arazi sahipleri dikkat! İşlenmeyen arazilerin kiralanmasında 10 maddede tüm ayrıntılar

Naci Görür’den o şehirler için yeni uyarı: 7,2 şiddetinde deprem geliyor!

Ünlü iktisatçıdan kira sorununu 1 saatte çözecek yöntem! Bu formülde kaybeden taraf olmayacak...