Genel

Kredi kullananlar dikkat! Mahkemeden hayat sigortası primlerine iade kararı!

Bankalardan kredi kullanımları sırasında zorunlu olarak uygulanan hayat sigortasında dikkat çeken bir mahkeme kararı çıktı. Mahkeme sigorta priminin iadesini isteyen bir tüketiciyi haklı buldu. Söz konusu kararda tüketici aleyhine haksız şart oluştuğu belirtilerek, para iadesine karar verildi... Tüketiciler, kredi kullanımı için hayat sigortasının zorunlu olmasına tepki gösteriyor

Tüketiciler ile bankalar arasında sık sık gündeme gelen tartışmalardan biri de kredi kullanımlarında yaptırılan hayat sigortası oluyor. Tüketiciler, kredi kullanımı için hayat sigortasının zorunlu olmasına tepki gösteriyor.

Kredi kullanımlarında yaptırılan hayat sigortası için başka bir sigorta şirketinden poliçe hazırlanmasına da izin verilmiyor. Bankalar bu konuda amacın, kredinin teminat altına alınması olduğuna dikkat çekiyor ve tüketicilerin de yararına olduğunu belirtiyor. 

 

Kredilerde yaptırılan hayat sigortası tartışması, bir vatandaş tarafından mahkemeye taşındı. Tartışma yeni bir boyut kazandı. 

Peki kredi çekilirken hayat sigortası yaptırılması tüketicinin aleyhine mi? Hayat sigortası kapsamında ödenen primler geri alınabilir mi? İşte ayrıntılar ve o mahkemeden çıkan dikkat çeken karar...

Heyet tüketiciyi haklı buldu

Mimar B.Ç, 2020'nin başında konut kredisi kullanmaya karar verdi. 400 bin TL'lik kredi için iletişime geçtiği bankaya gerekli teminatı sağlayan B.Ç.'nin kredisi onaylandı. B.Ç.'nin kredi alacağı banka tarafından, 3.822 TL'lik prim tutarı olan sigorta da yaptırıldı. 

B.Ç. sigorta ile ilgili itirazını banka görevlisine belirtti ancak olumlu bir yanıt bulamadı. Ardından talebini, banka genel müdürlüğüne yazılı şekilde ileten B.Ç. yine olumlu bir sonuç alamadı. 

Kredi kullanan vatandaş bu defa, Ümraniye Tüketici Hakem Heyeti’nin yolunu tuttu. B.Ç. sigorta primi şeklinde kendisinden alınan paranın iade edilmesi talebinde bulundu. Banka avukatları tarafından talebe itiraz geldi. Heyet tarafından bi inceleme yapıldı ve bu incelemenin ardından B.Ç.'nin talebi onaylandı. 

Heyet, vatandaştan alınan paranın 3.783 TL'lik kısmının iade edilmesine karar verdi. Bunun ardından bankanın avukatları Anadolu 1. Tüketici Mahkemesi’ne kararın iptal edilmesi için başvuru yaptı. 

Davacı banka adına mahkemeye sunulan dilekçelerde, “İadesine karar verilen tutar, yasal mevzuat kapsamında tahsil edildi. Alınan para da ilgili sigorta şirketine aktarıldı" denilirken, B.Ç.'nin sigorta primini kabul ettiğine, yapılan işlemin yönetmelik gereğince olduğuna dikkat çekildi. Banka, Tüketici Hakem Heyeti kararının iptal edilmesini istedi.

Kredi çeken B.Ç. için hazırlanan savunma kapsamında ise, "Yasal zorunluluk olmama-sına rağmen, kredi kullanımı için hayat sigortası yaptırılması şartı koşuluyor. Aksi halde kredi kullandırılmıyor" ifadeleri kullanıldı. 

Tüketicinin başka bir şirket aracılığıyla da poliçe düzenleme imkanı olmadığı vurgulanan savunmada, "İmzalanan sözleşme de taraflar arasında müzakere edilmeyen tek taraflı hazırlanmış sözleşmeler" denildi. 

MAHKEME HAKSIZ ŞART DEDİ 

Mahkeme, tarafların savunma ve taleplerini dinledikten sonra konuya ilişkin kararını açıkladı. 

Tüketici mahkemesi, Ümraniye Tüketici Hakem Heyeti'nin verdiği karara karşı açılan davada bankanın talebine onay vermedi. 

Hürriyet'te yer alan habere göre; tüketici mahkemesi tarafından verilen kararda şu ifadeler kullanıldı: 

"Kredinin verilmesi için zorunlu olan masraflar tüketiciden istenebilir. Bu masrafların da nereye harcandığı ispat edilmeli. Tüketicinin, sözleşmenin içeriğine müdahale imkânı yok. Zorunlu olduğu ispatlanmayan masrafların tüketiciden tahsil edilmesi haksız şart niteliği taşır."

Mahkemenin verdiği bu kararın ardından B.Ç., söz konusu bedelin iade edilmesi için bankaya karşı icra takibini başlattı. 

Hürriyet Gazetesi köşe yaarı Noyan Doğan, 7 Mart 2022 tarihinde kaleme aldığı yazısında kredi alınırken yapılan sigortalarla ilgili son düzenlemeyi kaleme aldı. 

AK Partili o isim asgari ücret için tarih verdi! Asgari ücrete ne zaman zam gelecek?

Petrolün varil fiyatı düştü! Petrol fiyatlarında son dakika gelişmesi 11 Nisan 2022!

Çiftçiye müjde! Kredi limitleri 5 kat yükseldi, süre 2023'e uzatıldı! İşte Ziraat Bankası ve Tarım Kredi faiz oranları..

Benzin, motorin ve LPG kaç TL oldu? İndirim geldi mi? İşte Petrol Ofisi, Opet, Shell ve Total 11 Nisan fiyat listesi...