Yeni Projeler

Kredi kullanırken evdeki hesap şubeye uydurulmalı

Bugün ev sahibi olma hayalini gerçekleştirmenin en önemli yolu konut kredisi kullanımından geçiyor. Herkes bütçesine uygun aylık ödemelerle kredi kullanıp, ev sahibi olmak istiyor.

Ancak konut kredisi kullanırken sadece faize bakıp diğer unsunları gözardı ediyoruz. Bizde Emlakyaşam olarak bu hafta konut kredisi kullanırken nelere dikkat edilmesi gerektiğini sizin için çıkardık..


Bütçeye uygun aylık ödeme ile ev sahibi olmak birçok tüketicinin hayalini hala süslemeye devam ediyor. Faizlerin düşüşüne odaklı olarak hayallerini gerçeğe dönüştürmek isteyen tüketiciler, böyle bir fırsat yakaladıklarında sadece faiz üzerinden yola çıkarak kredi kullanmayı tercih ediyor. Ancak kredi kullanımı sırasında dikkat edilecek ayrıntılar tüketicinin avantajlarını artırarak 'evdeki hesabı şubeye uydurmakta' faydalı oluyor. Sektör temsilcileri konut almak isteyen tüketicilerin ağırlıklı olarak aylık ödenecek taksidi hesaplayarak şubeye geldiğini ve diğer unsurları gözardı ettiğini dile getiriyor. Bankalar tüketiciyi bu anlamda yönlendirse de konutunu kredi ile edinecek tüketicilerin o kargaşada bu unsurları çok iyi incelemediği belirtiliyor. Bizde buradan hareketle konutu kredi alırken nelere dikkat edilmesi gerektiğini toparladık.


Aylık taksit hane geliri
Konut kredi kullanırken en önemli unsur geri ödeyebileceğiniz aylık kredi tutarının bütçenize uygun olması. Bunun için toplam hane geliri dikkate alınmalı. Bunun için de aylık taksidin hane gelirinin üçte birini aşmaması gerekir.


 Bunun dışında daha önce kullanmış olduğunuz krediler varsa onların aylık taksitleri de bu hasaplamaya katılmalı. Konut kredisinin uzun vadeli olmasından dolayı bunun dışındaki borçların kapatılması ise finansal açıdan rahat etmeyi sağlar.


Aylık ödenecek taksit belirlendikten sonra , aylık taksitler ve vade ile birlikte toplam kredi tutarı hesaplanmalıdır. Bu tutarı 0.75' e böldüğünüzde ise satın alacağınız evin ekspertiz değerini ortaya çıkarırsınız. Yani ekspertiz değeriniz bu tutarın üzerinde olmamalıdır.


Ödeme gücü ne kadar yüksek olursa olsun bankalar konutun ekspertiz değerinin belirli bir tutarına kadar kredi verir. Bu nedenle kredi tutarı hem ödeme gücüne hem de konutun değerine bağlı olmalıdır.


Komisyonları gözden kaçırmayın
Konut satın alımı ve kredi kullanımı sırasında bir dizi peşin ödeme yapıldığını akıldan çıkarmamak gerekiyor. Bu ödemeler (emlakçı, banka komisyon bedelleri, ekspertiz vb) başlangıçta net bir şekilde belirlenmeli. Birçok bankanın bu harcamaları da ayrıca kredilendirildiğide değerlendirme içinde bulundurulmalı.


Kredi kullana tüketiciler eğer düzenli aralıklarla ikramiye, kár primi gibi ek gelir elde ediyorsa, ödeme tablosunda bu gelir akışlarıyla paralel ilave geri ödemeler yapabilir. Bu küçük ödemeler maliyet ve borç geri ödeme süreleri üzerinde önemli etki yaratır.


 Kredi kullanırken ödeme vadesi çok iyi hesap edilmeli. Vade uzadıkça toplam maliyetin artığı hesaplaması üzerinden bütçeye en uygun vade tercih edilmeli.


Sigorta ihmal edilmemeli
Konut kredileri ortalama 5-10 yıl gibi vadelerde kullanılmakta. Bu süre de insan yaşamında oldukça uzun zaman dilimine tekabül etmekte. Bu nedenle bu vade içinde karşılaşılabilecek riskler için sigortaların yaptırılması ihmal edilmemeli.


Konut kredisininde satın alınan bir ürün olduğu unutulmamalı. Nasıl diğer ürünleri satın alırken araştırıp, ön bilgi ediniliyorsa, konut kredisi kullanmadan önce de aynı şekilde araştırma yapılmalı.


Konut kredisi kullanan tüketiciler bu kredi ile büyük bir finans kararı vermiş oluyor. Hatalı kararın sonuçları da yaşamın finansal boyutunu aşarak tüm alanını etkileyecek olumsuzlukları beraberinde getirebiliyor. Yeni bir ev satın alma heyecanı ve sevinci, finansal kararı gölgelememesi için karar aşamasında ince elenip sık dokunmalı. Esra Sahici


ESRA SAHİCİ