Sektörel

Kredi maliyetleri düşünce konut satışları artar!

Türkiye'de vatandaş birikimini gayrimenkulde değerlendiriyor veya taksitle ev alarak tasarruf ediyor

Dumankaya İnşaat Yönetim Kurulu Üyesi Uğur Dumankaya, "Beklentimiz küresel ekonomi kaynaklı kriz algısının mart ayından itibaren kaybolması. Konut kredi maliyetleri de düşecek. Ülkemizde birikim aracı olan gayrimenkul satışları artar." dedi.Konut kredi maliyetlerinin düşmesi ve ekonomideki büyümeye bağlı olarak bu sene konut satışlarının geçen yıldan daha iyi olması bekleniyor. Tüketiciler açısından ise inşaat firmaları yeni projelerde birbiriyle rekabete girmesinden dolayı enflasyonun üzerinde bir fiyat artışı tahmin edilmiyor. İnşaat şirketleri, önümüzdeki mart ayından itibaren banka konut kredi maliyetlerinin düşeceğini öngörüyor. Yüzde 1,25'e kadar çıkan konut kredi maliyet oranlarını bazı bankalar düşürmeye başladı.

İstanbul'da dün bir toplantıyla İstanbul Kurtköy'de Adres Kampüs isimli iki yeni proje açıklayan Dumankaya İnşaat Yönetim Kurulu üyeleri Ali ve Uğur Dumankaya, gazetecilerin sorularını da cevapladı. 2011 yılının konut üreticisi şirketler açısından zor geçtiğini ancak şirket olarak hedeflerine ulaştıklarını belirten Uğur Dumankaya, 2011 yılında 1.400 civarında konut satarak 225 milyon lira gelir elde ettiklerini açıkladı. Dumankaya, 2012 yılı hedeflerini ise 2.200 konut satışından 450 milyon lira ciro elde etmek olarak ifade etti.

Uğur Dumankaya'nın açıklamalarına göre şu anda konut piyasasının durgun olmasının sebebi Avrupa ve Amerika'daki küresel krizin Türkiye'yi etkileyeceği endişesinden kaynaklanıyor. Ancak mart ayından itibaren bu algı ortadan kalkacak ve piyasa canlanacak. Şu anda iki bankanın konut kredi maliyetlerini aşağı çektiğini belirten Dumankaya, önümüzdeki aylarda bu oranların daha da düşeceği tahminini dile getirdi. Mevsimsel olarak da mart ayından itibaren tüketici, alım için harekete geçecek.

Dumankaya'ya göre Türk halkı oturmak için de alsa kiraya vermek üzere yatırım için de alsa gayrimenkulü yatırım aracı olarak görüyor. Birikimini değerlendirmek isteyen, markalı konutlardan başlangıç fiyatıyla daire alıp kiraya veriyor. Bundan iki türlü kazancı oluyor. Öncelikle daireyi teslim aldığında kira geliri elde ediyor. İkinci olarak da inşaat arsa halindeyken, topraktan aldığı fiyatla konutlarda yaşam başladığında ortaya çıkan değer artışından kazanıyor. Yatırım için alanlar birikimlerini konutta değerlendiriyor. Oturmak için taksitle veya krediyle alanlar da diğer ihtiyaçlarından kısıntıya gidiyor ve bu yolla para biriktirmiş oluyor. Sonuçta her iki durumda da Türkiye'de halk gayrimenkulü tasarruf aracı olarak görüyor. Uğur Dumankaya, "Tasarruf aracı olarak görülen konutta ekonominin soğutulmasına karşıyım." dedi.

"Önümüzdeki dönemde markalı konut üreticileri arasında ciddi bir rekabet olacak." diyen Uğur Dumankaya, bu dönemde kendi arsasına konut inşa eden, kendi kazanırken müşterisine de kazandıran firmaların daha başarılı işler yapacağını dile getirdi. İstanbul Kurtköy'de kendi arsalarına bugüne kadar Adres isimli 9 konut projesi geliştirdiklerini belirten Dumankaya, son olarak duyurdukları Adres Kampüs konutlarının üniversite öğrenci ve öğretim üyelerine yönelik olduğunu söyledi. Adres Kampüs'ün çevresinde biri Dumankaya ailesine ait Süleyman Şah Üniversitesi olmak üzere 8 üniversite bulunduğunu hatırlatan Uğur Dumankaya, "Stüdyo, 1+1 ve 2+1 seçeneklerinden oluşan projeden yatırım için alanlar bunları öğrenciye kiraya verebilirler." diye konuştu. Adres Kampüs Doğu isimli projede 37 metrekare stüdyo daire fiyatları 51 bin lira ile 56 bin lira arasında, 1+1 daire fiyatları ise 69 bin lira ile 88 bin lira arasında değişiyor. Adres Kampüs Batı'da ise 1+1 daireler 69-83 bin lira, 2+1 daireler ise 111-126 bin lira arasında değişiyor.

Akşam