Ekonomi

Kredi notu nedir ve nasıl hesaplanıyor? İdeal kredi notu ne kadar olmalı? Kredi notu nasıl yükseltilir?

Kredi notunun yüksek olması artık sadece kredi çekerken değil ev veya araba kiralarken de önemli. Eğer kredi notunuz düşük ise bırakın bankadan kredi çekmeyi, araç bile kiralamanız mümkün değil artık. İşte kredi notu ile ilgili aklınıza takılan bütün soruların yanıtları…Eğer kredi notunuz düşük ise değil bankadan kredi çekmek, ev veya araç kiralamanız bile artık zorlaştı

Eskiden sadece bankadan kredi çekerken karşımıza çıkan ‘kredi notu’ sorgulaması artık günümüzde ev kiralarken veya araç kiralarken de ev sahibi veya araç kiralama şirketi tarafından istenebiliyor. Eğer kredi notunuz düşük ise değil bankadan kredi çekmek, ev veya araç kiralamanız bile artık zorlaştı.

Kredi puanı olarak da tanımlayabileceğimiz kredi notu, bireylerin finansal kurum ve kuruluşlarla ilişkisi ile finansal güvenilirliklerin değerlendirilmesi sonucu belirleniyor. Kredi notunuzun kaç puan olduğunu ise Kredi Kayıt Bürosu’nun (KBB) oluşturduğu Findeks adlı platformdan öğrenmek mümkün.

KREDİ NOTU NASIL HESAPLANIYOR?

Kredi notu hesaplanırken dört ana faktör dikkate alınıyor. En önemli birinci faktör, ödeme alışkanlığı. Ödemelerini gününde ve düzenli olarak yapanların kredi notları genelde yüksek çıkıyor. Eğer borçlarınızı vadesinde ödemeyip geciktiriyorsanız veya temerrüde düşüyorsa kredi notunuz da haliyle düşüyor.  İkinci faktör ise mevcut finansal hesap ve borç durumları. Daha önce kullandığınız kredileriniz varsa bunların nasıl kapandığı ve devam eden kredileriniz veya teminatlarınız göz önünde bulundurularak limitler çerçevesinde hesaplanıyor. Kredi notunu etkileyen üçüncü faktör ise kredi kullanma yoğunluğunuz. Daha yoğun bir şekilde kredi kullananların kredi notu yükselirken az kullananların ise düşüyor. Bir diğer faktör ise yeni alınan krediler. Kredi puanınızı hesaplattığınız tarihe yakın bir vadede kredi kullandıysanız puanınız da düşük çıkabiliyor.

İDEAL KREDİ NOTU NE KADAR OLMALI?

Kredi Kayıt Bürosu’nun (KKB) iştiraki Findeks tarafından belirlenen kredi notu 1 ile 1900 arasında değişiyor. Eğer kredi notunuz 1 ile 699 arasında ise ‘çok riskli’ gruptasınız. 700 ile 1099 arasında kredi puanı olanlar ‘orta riskli’, 1100 ile 1499 arasında puanı olanlar ise ‘az riskli’ grupta yer alıyor. Eğer kredi notunuz 1500 ile 1699 arasındaysa ‘iyi’, 1700 ile 1900 arasında ise ‘çok iyi’ yani bankaların aradığı müşteri tiplerindensiniz demektir.

Bankadan kredi çekmek için en az kredi notunuzun bin 100 puan olması gerekiyor. İdeal kredi notu ise bin 500 puan ve üzeri oluyor. Eğer kara listede değilseniz ve borçlarınızı düzenli olarak ödüyorsanız kredi notunuzu en geç 6 ay içerisinde düzeltmeniz yani yükseltmeniz mümkün.

KREDİ NOTU NASIL YÜKSELTİLİR?

Kredi notunun yükselmesinde en büyük etkili olan faktör ise borçların ödenmesi. Karşılaştırma sitesi encazip.com’un kurucusu ve tasarruf uzmanı Çağada Kırım, kredi notunu yükseltmek isteyenlerin bu nedenle borçlarını düzenli bir şekilde ödemeye ve son ödeme tarihlerine dikkat etmelerini önerdi.  Borcu olanların temerrüde veya herhangi bir takibe düşmeden kredi borçlarını kapatmasını tavsiye eden Kırım, önerilerini şöyle sıraladı: