Ekonomi

Kredi pazarında neler oluyor? İşte bankaların taşıt kredisinde yeni şartı!

Gazeteci Erdal Sağlam, Mesele Ekonomi kanalında yaptığı haftalık değerlendirmede bankalar, krediler ve piyasalarda neler olduğuna dair edindiği bilgileri paylaştı.

Bankalara getirilen makroihtiyati tedbirler çerçevesinde kredilerde bir miktar hareketlenme olduğunu belirten Sağlam, bankaların şu anda en fazla KOBİ'lere kredi kullandırdığını belirterek, kredilerde son 2 aydır artış olduğunu, KOBİ'lerin kullandığı kredilerdeki artışın ise yüzde 70 seviyesinde olduğunu kaydetti.

Sağlam bankaların KOBİ'lere kredi kullandırırken büyük şirketlere ise kredi vermediklerini söyledi. Bankaların KOBİ'lere taşıt kredisi kullandırırken duruma göre alacakları arabanın tamamını dahi ödediklerini belirten Sağlam, "Ancak taşıt kredilerinde farklı bir uygulamaya geçilmiş. Bankalar kredi isteyenlere 6 ay sonra değişken krediye geçeriz diyorlar ve alanlar da bunu kabul ediyor. Sistem bozulduğu için bankalar kendilerini korumak için taleplerini artırıyorlar" diye konuştu.

Mevduat faizleri yükseliyor

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati'nin KKM'nin uzatılma oranının yüzde 70 olduğunu açıklamıştı. Sağlam bankacıların da bu oranı doğrularken kalan yüzde 30'luk kısmın ise dövize gitmediğini artan mevduat faizleri nedeniyle TL mevduata gittiğini söyledi. Bu durumda da şu an yüzde 22-25 arasında olan mevduat faizlerinin arttığını ve artmaya da devam edeceğinin belirtildiğini aktaran Sağlam, "Bankalar 10 yıllık hazine kağıdı almamak için Türk lirası mevduatlarını artırıyor. Bu da MB'nın işine geliyor" diye konuştu.

KKM'den çıkan para TL mevduatta

Piyasalarda bir güven oluştuğunu ve Hükümetin ne yapıp edip bir yerlerden para bulup kurları sabit tutacağı yönünde bir güven duyulduğunu kaydeden Sağlam kredilerdeki hareketlenme ve KKM'deki hesapların bu güvene dayalı olarak devam ettiğini kaydetti. Bankaların aktardığına göre KKM'de devam eden şirketlerin artık 3 aylık değil 1yıllık vadeleri tercih etmeye başladıklarını aktaran Sağlam, seçim sonrasında kurların ister istemez aratacağı beklentisiyle vadelerin uzadığını söyledi. Sağlam, öte yandan seçim atmosferinde kamu harcamalarının artışına ek olarak önümüzdeki dönemde KGF gibi büyük hacimli kredilerin birleşmesinin kurlar üzerinde baskı oluşturması kaçınılmaz görüldüğünü de kaydetti.

MB 4 büyük bankayı Ankara'ya çağırdı

Sağlam, 'makroihtiyati' tedbirler nedeniyle bazı özel bankaların Merkez Bankası'na yönelttiği eleştirilerin ardından dört büyük özel bankanın genel müdürlerinin Ankara'ya çağrıldığını da söyledi. Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu'nun banka yetkililerine, "Ben bu programı uygulayacağım, siz de uyacaksınız" dediğini aktardı.

 

Bankacılık sektörü kredi hacmi 7 trilyon liraya çıktı!

Kredi ve kart borcu olanlar bu habere dikkat! Borçlarınızı yapılandırdığınızda...

Kredi sorunu çözülüyor mu? Merkez Bankası'ndan özel bankalarla kritik görüşme!