Sektörel

Kredi sözleşmesini imzaladıktan sonra 14 gün içinde vazgeçilebilecek mi?

Yeni Tüketici Kanunu' nun yürürlüğe girmesi ile tüketiciler, kredi sözleşmesi imzaladıktan sonra 14 gün zarfında her hangi bir cezai şarta muhatap olmadan sözleşmeden dönebilecek mi?

"Yeni Tüketici Kanunu'nun yürürlüğe girmesiyle tüketiciler, kredi sözleşmesi imzaladıktan sonra 14 gün zarfında herhangi bir cezai şarta muhatap olmadan sözleşmeden dönebilecek" diyen Ağaoğlu, "Bu konuda daha önce çok şikayet geliyordu. Kredi sözleşmesini imzaladıktan sonra aile yakınlarıyla görüştüğünde aslında heyecanla yanlış yaptığını, bütçesinin o taksitleri ödemeye müsait olmadığını anlıyor ama caymak istediğinde de cayamıyordu. Şimdi getirilen bu imkan tüketicileri bu konuda rahatlattı" şeklinde konuştu.


Ağaoğlu, insan hayatında vefat, kanser, medeni durum ve aile yapısında sarsıntı gibi beklenmedik gelişmeler yaşanabileceğine işaret ederek, şunları kaydetti:


"Bu noktada caymak istediğinde cayamıyordu. Şimdi 14 gün süreyle getirilen bu cayma hakkı, önemli bir imkan. Ayrıca, bununla da sınırlı değil. Yeni düzenleme, tüketicilerin özellikle konut kredilerinde teslim zamanına kadar cayma imkanı bulunduğunu da hüküm altına aldı. Bu, şu şekilde gerçekleşiyor. Örneğin, 36 ay sonra teslim edilecek konut projesine giren tüketici, konut teslim edilmeden önce her zaman için yüzde 2 konut bedeline cayma ücreti ödemek suretiyle, yani 100 bin liralık konut için sözleşme imzaladıysa, 2 bin lira cayma bedeli ödemek suretiyle sözleşmeden dönebilecek.


Bunun dışında tüketici kredilerinden zaten kredinin ödeme vadesi boyunca erken ödeyerek cayma hakkımız eskiden beri vardı. Şimdi getirilen yenilik, 36 aydan kısa vadeli ise yüzde 1 cayma bedeli ödenecek. Kredinin vadesi 36 aydan az ise yüzde 1, 36 aydan uzun ise yüzde 2 cayma bedeli ödeyecek. Eskiden hangi vadede olursa olsun tüketici, kredisini erken kapattığı takdirde kalan ana paranın yüzde 2'si kadar cayma ücreti ödemek durumundaydı. Diyelim ki 100 bin liralık kredi kullandınız ama parayı da çektiniz. 14. günde 'caydım' dediğiniz anda siz en geç 44 günde bu parayı ve 44 günlük faizi ödeyeceksiniz. 44 günde değil de 16. günde ödeyebilirseniz, o zaman 16 günlük faiz ödeyeceksiniz."


Tüketicilerin, krediden cayma ve herhangi bir ceza ödememe hakkı bulunduğuna dikkati çeken Ağaoğlu, bunun önemli olduğunu dile getirdi.


Ağaoğlu, "Diyelim, 100 ay vadeli 100 bin lira kredi çektiniz, 2 ay kullandınız. Siz bunu 100 ayda ödeyecektiniz. 2 aylık taksidi ödediniz, bu noktada kalan parayı bir defada ödeyebildiğiniz takdirde size ne faiz yükleyebilir, ne de ceza isteyebilir. Tüketici kredisi çektikten sonra 14 gün zarfında cayma hakkınız var. Ayrıca, 14 günden sonra da cayma hakkınız var. Ne oluyor o zaman, kullandığınız süre kadar faiz ödüyorsunuz, geri kalan faiz siliniyor" bilgisini paylaştı.


Tüketicinin Konutun Teslim Anına Kadar Cayma Hakkı Var


Yeni kanunda tüketici ve konut finansman kredisinde değişikliğe gidildiğini vurgulayan Ağaoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:


"Tüketiciler, krediyi almaktan 14 gün zarfında ceza ödemeden cayabilecekler ancak konut kredisi kullanan tüketicilere getirilmiş birtakım haklar var. Bunlar da 14 gün zarfında ceza ödemeden cayma hakkına sahip olmalarının yanı sıra konutun teslim anına kadar da cayabilecekler. Konutu almaktan caydıkları takdirde inşaat firmasına, yani satıcıya konut bedelinin yüzde 2'sini geçmeyecek şekilde cayma tazminatı ödeyecekler. Bankadan kredi kullanmışlarsa bankaya 36 ayı geçmeyen vadelerde kredi ana bedelinin yüzde 1'ini, 36 ayı aşan vadelerde ise yüzde 2'yi aşmayacak şekilde erken ödeme bedeli vermek zorundadırlar.


Kanundan Önce Tüm Vadelee İçin Erken Kapatma Cezası %2 İdi


Daha önce hangi vadede olursa olsun, kredinin erken kapatılması halinde bu oran yüzde 2'ydi." Ağaoğlu, Yeni Tüketici Kanunu'nun, sadece tüketici kredilerinde değil, konut finansman kredilerinde de cayma hakkı getirdiğine işaret ederek, aynı şekilde 14 günde hiçbir ceza ödemeden, sadece yasal giderleri üstlenmek suretiyle vazgeçebileceğini vurguladı.


Konut finansman sözleşmelerinin vadesi 36 aydan az kalmış ise kredinin erken kapatılması durumunda yüzde 2'lik cayma bedelinin yüzde 1'e düşürüldüğünü belirten Ağaoğlu, "Tüketicilerimiz, bütçelerini zorlayacak borçlanmalardan uzak durmalı, borçla temin edecekleri ürünlerin bedellerinin yine kendi keselerinden ödeneceğini göz ardı etmemeli, ayağını yorganına göre uzatmalıdır" şeklinde konuştu.


Kredi Pazarı