Kredi taksiti ödenmezse ne olur?
Ev sahibi olma hayalini, bankadan kredi kullanarak gerçekleştiren kişilerin en çok merak ettikleri soru "Kredi taksiti ödenmezse ne olur?" şeklinde karşımıza çıkıyor. İşte kredi taksidinin ödenememesi durumunda bankaların izledikleri yol...
Kredi taksiti ödenmezse ne olur?
Ev sahibi olma hayalini, bankadan kredi kullanarak gerçekleştiren kişilerin en çok merak ettikleri soru "Kredi taksiti ödenmezse ne olur?" şeklinde karşımıza çıkıyor.
Kredi taksidinin ödenememesi..
Bankalar, konut kredisi ile satın alınan konutların tapularına ipotek şerhi koyarlar. Bu şu anlama geliyor; aslında ev, borç bitinceye bankaya aittir. Borcun bitmesi halinde tapu üzerindeki ipotek kalkıyor.
Konut kredisi taksitlerinin en az üst üste 2 taksitinin ödenmemesi durumunda kredi temerrüde düşüyor. Banka temerrüd tarihini takip eden 5 gün içerisinde iadeli taahhütlü posta bir ihbarname göndererek kredi borcunun tamamının 1 ay içinde ödenmesini talep ediyor.
Temerrüt tarihinden asıl ödeme günününe kadar geçen gün sayısı için sabit faizli kredilerde akti faiz oranına ve değişken faizli kredilerde cari faiz oranına yüzde 30 eklenerek borç tutarı hesaplanır ve temerrüt faizi ile birlikte ödenmesi istenir.
Borcun eksik ödenmesi durumunda ise; eksik ödenen kredi taksitleri en geç son taksiti izleyen ay sonunda borcun ve gecikme zammının tahsili istenmekte.
"Kredi taksitlerini ödeyemiyorum." diyorsanız..
Kredi taksitlerinin herhangi bir sebepten dolayı ödenememesi durumda ise, bu durum bankaya bildirebilir. Bu durumda ihbar süresine kadar tüketicinin ödediği tutarlar iade edilir ve krediye konu olan evin satışa çıkarma işlemleri başlatılır.
Söz konusu ev satışa çıkmadan önce evin değeri gayrimenkul değerleme uzmanı tarafından belirlenir. Belirlenen rakam tüketiciye bildirilir ve tüketiciye rakama itiraz için süre tanınır. Ev satıldıktan sonra banka borcunu alır. Geriye kalan para varsa bunu tüketiciye öder.