Ekonomi

Kredi ve kredi kartı borçlarında yeni dönem 1 Kasım’da başlıyor! Yapılandırma kimleri kapsıyor?

Merkez Bankası ve Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun ortak kararıyla, kredi kartı ve kredi borçlarında yapılandırma imkanı 1 Kasım tarihi itibarıyla devreye girecek.  1 Kasım itibarıyla borcunu ödemekte zorlananlara yeni bir ödeme planı getirilecek.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) ve Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) ortak kararı ile kredi kartı ve ihtiyaç kredisi borçlarına yapılandırma imkanı getirildi. Resmi Gazete'de yayımlanan ve pek çok kişiyi yakından ilgilendiren kararla, borcunu ödemekte zorlanan vatandaşlar için yeni bir ödeme düzenlemesi sunulacak.
 

KAMU BANKALARI BAŞLADI

Sabah gazetesinde yer alan habere göre, kamu bankalarından Ziraat Bankası, Vakıfbank ve Halkbank yapılandırma işlemlerine çoktan başladı. Şu ana kadar kamu bankaları aracılığıyla yapılandırılan toplam borç tutarı 1,5 milyar TL’yi geçti. Konu ile ilgili olarak paylaşılan detaylara göre özel bankalar arasında ise İş Bankası ve Akbank da bu sürece katılarak yapılandırma işlemleri için düğmeye bastı.

60 AYA KADAR TAKSİT 

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun aldığı bu kararla, bireysel kredi kartı ve ihtiyaç kredisi borcunu ödeyemeyen yurttaşlar borçlarını 60 aya kadar yapılandırma imkanı elde edecek. Özellikle asgari ödeme tutarlarını karşılayamayan bireysel kredi kartı sahipleri, mevcut borç bakiyelerini bu süre zarfında taksitlendirebilecek.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, bireysel kredi kartı borçları için uygulanacak olan azami faiz oranını yüzde 3,11 olan referans faiz oranıyla sınırlandırarak tüketicilerin ödemelerini kolaylaştırmayı planlıyor.

FAİZ ORANLARI 24 EKİM TARİHİNDE AÇIKLANACAK


Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun attığı adımlar doğrultusunda Merkez Bankası, kredi kartlarına uygulanacak azami faiz oranlarını, borcun büyüklüğüne göre değiştirecek. 24 Ekim tarihinde resmi olarak  açıklanacak bu oranlar, 1 Kasım tarihinden itibaren yürürlüğe girecek. Eğer mevcut referans oranı korunursa, dönem borcu 25 bin liranın altında olan kredi kartları için yüzde 3,50, 25 bin lira ile 150 bin lira arası borçlar için yüzde 4,25, 150 bin liranın üzerindekiler için ise yüzde 4,75 faiz oranı uygulanacak.


BAŞVURU SÜRESİ 1 SENE


İhtiyaç kredisi borçları için de 30 günden fazla gecikmiş olan ödemelerde, ek bir kredi verilmeden 60 aya kadar yapılandırma yapılabilecek. Fakat söz konusu bu fırsattan yararlanabilmek için borçluların bir yıl içinde başvuru yapması gerekiyor. Kredi kartları için nakit çekim ve kullanımda azami faiz oranı da yüzde 5 şeklinde belirlendi.

YAPILANDIRMA ŞARTLARI NELER?


Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun almış olduğu karara göre, kredi kartı ve kredi borcunu ödeyemeyen yurttaşlara 60 aya kadar taksitlendirme imkanı sağlanacak. Dönem borcunun asgari tutarını ödeyemeyenler, borçlarının tamamını yapılandırdıkları zaman her ayki taksitler asgari ödeme tutarına eklenecek. Ayrıca, yapılandırılmış olan borcun yarısı ödenene kadar kredi kartı limiti artırılamayacak.

İhtiyaç kredisi borçları için ise 30 günlük gecikmeye girenler söz konusu bu yapılandırma imkanından yararlanacak. Fakat başvuruların 1 sene içerisinde yapılması gerektiğini unutmamak gerekli.

 

Kiralarda yeni dönem resmen başladı! Elden kira alan da veren de yanacak!

1957 yılında istimlak bedeli ödenmeyenler şikayet etmiş!

Türkiye'nin diri fay hatları! MTA Malatya depremi sonrası diri fayları güncelledi