Genel

Kredi ve Yurtlar Kurumu yurtlarına ait 6 sorun TBMM'de!

Kredi ve Yurtlar Kurumu'na ait yurtların yetersizliği sorunu Meclis gündemine taşındı. CHP Adana Milletvekili İbrahim Özdiş konuya ilişkin soru önergesi hazırladı..

 

CHP Adana Milletvekili İbrahim Özdiş, Kredi ve Yurtlar Kurumu'na ait yurtların yetersizliği sorununun çözümüne ilişkin soru önergesi hazırladı. Özdiş sorularını Gençlik Ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak'a sordu.

 

Özdiş önergesinde "22 Nisan 2017 tarihinde dönemin Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, Kredi Yurtlar Kurumu’nun Türkiye genelinde 727 yurdu bulunduğunu, bu yurtların toplam kapasitesinin de 601 bin 19 olduğu belirtmiştir. ÖSYS ve YÖK verilerine göre 2017-2018 öğretim yılı için üniversitelere yerleşen kişi sayısı ise lisans için 422.946 ve önlisans için 273.342 olmak üzere toplamda 696.288 kişidir. Yine YÖK verilerine göre ise 2016 yılı için üniversitelerde önlisans - lisans - yüksek lisans - doktora programlarındaki öğrenci sayısı toplamda 3.800.310’dur (uzaktan öğretim ve açık öğretim öğrencileri hariç)" şeklinde bilgiler verdi. Özdiş bu bağlamda 6 soru sordu.

 

Özdiş'in soruları


1- Milletvekili olarak biliyoruz ki Ağustos-Eylül aylarında makam telefonlarımız çocuğu üniversite kazanan ancak KYK’dan yurt çıkmamış veya binlerce yedek sırasında olan ailelerin telefonlarıyla dolup taşıyor. Hükümet olarak bu durumu nasıl değerlendiriyorsunuz?

 

2- Özellikle küçük şehirlerde yurt sıkıntısı olduğunu, 15. - 20. yedeklere bile sıra gelmediğini biliyoruz. Bu durumu düzeltmek için ne gibi uygulamalarınız ve girişimleriniz olacaktır?

 

3- 15 Temmuz 2016 sonrası FETÖ/PDY’ye ait olduğu bilinen ve devlet tarafından el konulan Türkiye genelinde kaç adet yurt veya yurt işlevi görebilecek (Yeterli oda sayısı, fiziki durumu, mimari yapısı yeterli olan) bina vardır? (Şehir - İlçe olacak şekilde ayrı tablo)

 

4- 4. Soruda bahsedilen binalar geçen 15 aylık süreçte ne yapılmıştır? Herhangi bir cemaat, vakıf ya da derneğe devredilen bina var mıdır?

 

5- Eskiden cemaate ait olduğu bilinen ve yurt işlevi görebilecek yapılara düzenleme yaparak ve birkaç memur atayarak üniversiteli gençlerimizin yurt sorununun büyük oranda çözüleceği aşikardır. Bu konuda herhangi bir çalışmanız var mıdır veya olacak mıdır?

 

6- Yurt yetersizliğinden dolayı özellikle maddi durumu olmayan ailelerin cemaat yurtlarına mecburen yöneldiğini bilinmekte, bu durumun ne denli tehlikeli olduğunu 15 Temmuz 2016’da görülmektedir. Önümüzdeki yıllarda bu durumu önleyecek ne gibi çalışmalar yapacaksınız?