Ekonomi

Krediler fırladı! Kamu bankası etkili oldu!

Tüketici kredilerindeki payı 1 yılda 5 puana yakın azalan kamu mevduat bankaları hızlı bir kampanya sürecine girdi. Kamu bankalarının yılın ilk haftalarında yüzde 20’ler seviyesinde olan tüketici kredi büyümesi 70,2’ye fırladı. Ancak senenin ilk ayı sektörde her banka için verimli geçmedi

Bankacılık sektörü yoğun regülasyonlara uyum sağlamak için çaba sarf ederken bir taraftan da karlılığını sürdürme çabasında. Ancak senenin ilk ayı sektörde her banka için verimli geçmedi. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun aylık verileri baz alındığında ocak ayında yerli özel mevduat bankaları % 76, yabancı mevduat bankaları yüzde 197,1 net kar artışı yakalarken kamu mevduat bankalarının net kar büyümesi % 10,2 ile sınırlı kaldı.

Bankacılık sektörü kaynakları kamu mevduat bankalarındaki bu yavaşlamanın en büyük nedeninin tüketicilerde yaşadığı kaybı olduğuna dikkat çekti.

TÜKETİCİ KREDİLERİNDEKİ PAYI 5 PUAN GERİLEDİ

BDDK aylık verilerine göre geçen yıl ocakta kamu mevduat bankalarının toplam tüketici kredileri içindeki payı yüzde 42,1 iken bu yıl ocakta yüzde 37,3’e indi. Bu durum neredeyse 5 puanlık bir düşüşe işaret ediyor. Kredi büyüme hızında da yavaşlama var. Kamu mevduat bankalarının tüketici kredi büyümesi bu yıl ocak ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 28,7’de kaldı. Bankacılık sektöründe ise tüketici kredi büyümesi ocak ayı itibariyle yüzde 45,2 seviyesinde ve tüketici kredileri 1.13 trilyon liraya çıktı.

Yerli özel ve yabancı mevduat bankaları ise tüketici kredilerindeki paylarını hızlı şekilde büyüttü. BDDK aylık verilerine göre yerli özel mevduat bankalarının geçen yıl ocakta yüzde 31,3 olan toplam tüketici kredileri içinde aldıkları pay bu yıl ocakta yüzde 34’e, yabancı mevduat bankalarının da geçen yıl ocakta yüzde 21,4 olan payı da bu yıl ocakta yüzde 23,6’ya çıktı.

Yani yerli özel mevduat bankaları tüketici kredilerinden aldığı payı 2.77 puan, yabancı özel mevduat bankaları da 2.15 puan artırmayı başardı. Yerli özel mevduat bankalarının tüketici kredileri büyümesi de bu yıl ocakta geçen yıl ocak ayına göre yüzde 56,7 olurken, yabancı mevduat bankalarının kredi büyüme hızı yüzde 59,9 olarak hesaplandı.

TİCARİ KREDİ FAİZİ MEVDUAT FAİZİNİN 14.14 PUAN ALTINDA

İslam Memiş gram altın için 'Geçmiş olsun' dedi! Yeni zirveyi açıkladı!

Emekliye müjde! 7000 TL ek ödeme... İşte detaylar!

Bir yıl ödemesiz 100 bin TL kredi! Devlet bankaları yardıma koştu!