Ekonomi

Kredilerde yeni dönem! Merkez Bankası’ndan düzenleme geldi!

Ağustos toplantısında sürpriz bir şekilde faiz indirimi kararı alan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından kredi faizleri ve büyüme oranlarına ilişkin yeni düzenlemeler açıklandı. İşte detaylar...Resmi Gazete'de yayımlanan düzenlemeler, bankaların, düzenledikleri ticari kredilerin faiz katsayılarına göre teminat oluşturmasını şart koşuyor

Ağustos toplantısında sürpriz bir şekilde faiz indirimi kararı alan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından kredi faizleri ve büyüme oranlarına ilişkin yeni düzenlemeler açıklandı. Resmi Gazete'de yayımlanan düzenlemeler, bankaların, düzenledikleri ticari kredilerin faiz katsayılarına göre teminat oluşturmasını şart koşuyor. Faiz oranı %22,85'in üzerindeki krediler için %20, %29,38'in üzerindeki krediler için kredi tutarının %90'ı. Düzenleme ayrıca ticari kredilerde %30'un üzerindeki faiz oranlarının uygulanmasını zorlaştırdı.

Kredi faizleri ve büyüme oranlarına ilişkin yeni düzenlemeler açıklandı. Resmi Gazete'de yayımlanan düzenlemeler, bankaların, düzenledikleri ticari kredilerin faiz katsayılarına göre teminat oluşturmasını şart koşuyor. 

Faiz oranı %22,85'in üzerindeki krediler için %20, %29,38'in üzerindeki krediler için kredi tutarının %90'ı. Düzenleme ayrıca ticari kredilerde %30'un üzerindeki faiz oranlarının uygulanmasını zorlaştırdı.

Buna göre bankalar kredi faizinde, TCMB tarafından belirlenen ve son olarak yüzde 16,32 olan yıllık bileşik referans oranının 1,4 katı olarak uyguladıkları krediler için yüzde 20 menkul kıymet tesisi yapmak zorunda olacak.

Kredi faiz oranı referans faktörün 1,8 katı veya üzerinde ise %90 kredi faiz oranı uygulanacaktır. 
Katsayısına dayalı hesaplamalar, karşılık gelen faiz oranlarının sırasıyla %22,85 ve %29,38 seviyelerinde olduğunu göstermektedir.

YÜZDE 30'UN ÜZERİNDE KREDİ FAİZİ ZORLAŞTI

%29,38'in üzerindeki ticari kredi faizlerini fiili uygulamadan hariç tutar. Bu arada, TCMB makroihtiyati tedbirleri kapsamında kredi büyümesini sınırlayan yeni düzenlemeler yayınladı.

Buna göre, düzenlemeye tabi krediler için %20 olarak belirlenen rezerv limiti, %30'luk teminat limiti ile değiştirilmiştir. 

Ayrıca, 29 Temmuz'dan yıl sonuna kadar kredi büyümesi %10'u aşan bankalar için fazlanın bir yıl süreyle güvence altına alınması zorunluluğu getirildi.

KREDİYLE DÖVİZ ALIMINA ENGEL OLACAK DÜZENLEME

Bu düzenlemeye dâhil edilmeyen kredi türleri ise ancak harcama karşılığı kullandırılabilecek. Eğer krediler harcama karşılığı kullandırılmaz ise, bu krediler de menkul kıymet tesisine tabi tutulacak.

Son düzenleme ile farklı kredi türleri ile alınan kredilerin dövize dönüşünün önüne geçilmesi hedefleniyor.

TİCARİ FAİZLER ARTARKEN, KREDİ BÜYÜME HIZI AZALIYOR

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın son verilerine göre, ticari kredi faizleri yükselirken trend büyüme hızı düşüyor. 

İlgili verilere göre  12 Ağustos haftasında ticari kredi faizleri %27,1'e yükseldi.


Bununla beraber trend büyüme hızında da gerileme gözlemlendi. 12 Ağustos haftası itibariyle ticari kredilerde trend büyüme hızı 13 haftalık, yıllıklandırılmış ve kur etkisinden arındırılmış hesaplamaya göre yüzde 25'in altına düştü.

FAİZ İNDİRİMİNİN YAPILDIĞI TOPLANTIDA DÜZENLEMELERİN SİNYALİ VERİLMİŞTİ

TCMB'nin politika faizinin piyasa faizine yansımadığı yönündeki eleştirisinin ardından, TCMB politika faizini 100 baz puan indirdi ve toplantı kararında para aktarım mekanizmasına müdahale sinyali verilmişti.

Metinde konuyla alakalı olarak "Son dönemde belirgin şekilde açılan politika-kredi faizi makasının parasal aktarımın etkinliğini azalttığı değerlendirilmektedir. Bu çerçevede kurul, makroihtiyati politika setini, parasal aktarım mekanizmasının etkinliğini destekleyecek araçlarla daha da güçlendirmeye karar vermiştir" şeklinde konuşmuştu.

Türk iş dünyası bir süredir piyasadaki yüksek faiz oranlarından şikayet ediyor. Yukarıdaki şikayet, TCMB Başkanı Şahap Kavcioğlu ile iş dünyası temsilcileri arasında yapılan toplantıda da gündeme getirildi.

Çekmeköy-Sancaktepe-Sultanbeyli Metro Hattı'nda son dakika gelişmesi! Çekmeköy-Sultanbeyli Metrosu ne zaman açılacak?

TMO'da çılgın ucuzluk! Ayçiçek yağı, fındık, mercimek ve nohut fiyatı açıkladı! İşte 20 Ağustos 2022 fiyat listesi

Pedasos Altınel Otel satılıyor! Çanakkale Behramkale'de satılık otel fırsatı!