Sektörel

Kredilerden tasfiye olunacak tutar 100 milyar lirayı aştı!

Türk bankacılık sisteminde kullandırılan kredilerden tasfiye olunacak alacağa dönüşen tutar ilk kez 100 milyar lirayı geçti... 

Türk bankacılık sisteminde kullandırılan kredilerden tasfiye olunacak alacağa dönüşen tutar ilk kez 100 milyar lirayı aştı. 2018 yılı sonu itibariyle tahsili gecikmiş alacaklar tutarı 102 milyar 653 milyon liraya vardı. Habertürk'ten Abdurrahman Yıldırım yazdı...

2017’de 68 milyar 661 milyon lira olan tahsili gecikmiş alacak tutarı 2018 yılında 33 milyar 992 milyon lira arttı. Bir yıllık artış oranı yüzde 49.5’a vardı. Tahsili gecikmiş alacaklardaki bu artış 2009 yılından sonraki en yüksek düzeyine çıktı. O yıl alacaklar yüzde 60.5 düzeyinde artmıştı.

102.65 milyar liralık tasfiye olunacak alacakların toplam kredilere oranı yüzde 4.07’ye çıktı. Bu oran da 2009 yılındaki yüzde 5.3’ten sonraki en yüksek rakam. Aradan geçen yıllarda oran yüzde 2.7’ye kadar gerilemişti.

Aşağıda yer alan tablodan izlenebileceği gibi, tasfiye olacak kredileri artan sektörler çoğunlukta olmakla birlikte azalan sektörler de var.

Belirgin biçimde son bir yılda batığı en çok artanlar arasında konuta dayalı olan inşaat ve emlak komisyonculuğu, elektrik ve gaz, tarım, turizm, kauçuk ve plastik, gemi inşası, deri ve deri ürünleri sektörleri geliyor.

Tutar olarak en çok parayı batıran sektörler ise inşaat, ticaret bireysel krediler. Emlak komisyonculuğu da dahil edildiğinde inşaat sektörünün batağı 18.8 milyar liraya çıkıyor.

Seçim sonrasının ekonomide ele alınacak ana konuların başında inşaat, tarım ve elektrik sektörlerinin olması bekleniyor. Bu sektörler yeniden yapılandırılırken ödenemeyen borçlarının masaya yatırılması da tahsili gecikmiş alacaklara bir çözüm olabilir.