Emlak Terimleri

Kredili ev nasıl alınır?

Kredili konut alımlarında, borç tamamen bitene kadar, ev ipotekli oluyor. Peki, kredili ev satışa konu olabilir mi? Kredili ev nasıl alınır? İşte yanıtı..

Günümüzde yeterli nakiti olmayan kimseler, ev sahibi olma hayalini gerçekleştirmek için banka ve diğer kredi kuruluşlarından kredi kullanıyor.


Kredili konut alımlarında, borç tamamen bitene kadar, ev ipotekli oluyor. Dolayısı ile kredi süresince ev kredi kullanılan bankaya ait oluyor. Konut kredisinin tamamen ödenmesi halinde konut üzerindeki ipotek kaldırılıyor. 


Kimi zaman kredi kullanarak konut alan kimseler, kredili evini satmak isteyebiliyor. Kredili evler satışa konu edilebiliyor. Ancak kredi sürecinde yukarıda da belirttiğimiz gibi konutun sahibinin banka olması nedeni ile bazı prosedürlere uyulması gerekiyor.


Kredi borcunu tamamen kapatma

Alıcı ile satıcı arasında, bu zamana kadar yapılan ödemenin farkının karşılanması ve akabinde bankaya olan borcun kapatılması halinde konut üzerindeki ipotek kalkıyor. Ancak konut kredisi kullanan satıcının, kredi borcunun tamamını ödemesi halinde yüzde 2 oranında erken ödemesi gerekiyor.


Konutun ipoteğini kaldırma ve yeni kredi talebinde bulunma

Alıcı ve satıcının anlaşması sonucunda evin üzerindeki ipoteğin kaldırılması için alıcı elindeki nakit parayı satıcıya veriyor ve bu parayla bankadaki kredi borcunun kalan kısmı kapatılabiliyor.  


Borç kapatıldıktan sonra ev üzerindeki ipotek, bankadan alınan ipotek fek yazısı ile kaldırılıyor. Evin satın alma süreci başlatılır ve alıcı ev için yeni kredi talebinde bulunabiliyor. 


İpotekli eve ikinci ipotekle kredi alma

İpotekli evi satın almak isteyen kişi aynı eve ikinci derece ipotek koydurarak yeni bir kredi talebinde bulunabiliyor. Bankanın, alıcı için krediye onay vermesi halinde, B bankası A bankasıyla görüşülerek satıcıya verilecek nakit paraya karşılık bloke çek verilmesini ve tapuda konuta 2. dereceden ipotek konulmasını sağlayabiliyor.  Alım-satım işlemleri gerçekleştikten sonra konut üzerindeki 2. ipotek, 1. ipoteğin yerini alıyor.




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com