Kredili tapu işlemleri!
Konut kredisi kullanarak ev alma süreci finansal olarak karmaşık olduğu kadar bürokratik olarak da zahmetli bir süreç olarak biliniyor. Peki, kredili tapu işlemleri nasıl olur?
Kredili tapu işlemleri!
Kredilendirme sürecinde işin içerisinde alıcı ve satıcı haricinde banka gibi üçüncü bir aktör olduğundan, tapunun satıcıdan alıcıya devri gibi işlemler daha dolaylı oluyor.
Bankanın işin içinde olması alım satım işlemleri hukuka ve prosedürlere daha uygun ilerliyor ancak bunun yanında pek çok karmaşık işlemi beraberinde getiriyor. Peki, kredili tapu işlemleri nasıl olur?
Kredili tapu işlemleri!
Konut kredisi kesin onay alan tüketici, banka ile tapu dairesinden randevu alıyor. Çoğu banka, bir görevlisini veya avukatını tüketiciyle beraber tapu dairesine yolluyor. Ancak, öncesinde bankanın avukatları ilgili tapu dairesinden evin üzerinde başka bir ipotek/rehin kaydının olup olmadığını kontrol ediliyor. Eğer ipotek yoksa banka tüketiciyi sözleşmeyi imzalamak üzere banka şubesine çağırıyor. Sözleşmeler imzalanıyor.
Tapu işlemleri için hangi belgeler gerekli?
Sözleşmenin imzalanmasından sonra tapu dairesine gidiliyor. Tüketici bizzat tapu dairesine gitmek yerine emlakçıya veya başka birine vekalet verebiliyor, işlerini onun yerine başkası halledebiliyor. Tapu dairesine şu belgelerle gidilmesi gerekiyor;
Satışı gerçekleşecek taşınmaza ait tapu senedi
Satıcı ve alıcıların fotoğraflı nüfus cüzdanları (pasaport veya avukat kimliği ile işlem yapılabilmekte ancak ehliyet ile işlem yapılmamaktadır.)
Satıcıların birer, alıcıların ikişer adet son altı ay içinde çekilmiş vesikalık fotoğrafları
Tapu sahibi işleme bizzat gelmiyor ise, temsile ilişkin belge(Vekâletname, vasi kararı, kayyım kararı vb.) Vekil veya temsilci olan kişinin fotoğraflı nüfus cüzdanı ve bir adet vesikalık fotoğrafı
Yine alıcılardan da bizzat gelmeyen var ise, onları temsil eden kişilerin fotoğraflı nüfus cüzdanları, vesikalık fotoğrafları ve temsile ilişkin belge
Satışı yapılacak olan taşınmaza ait ilgili belediyeden alınmış emlak beyan değerini (rayiç bedel) gösteren belge
Kat mülkiyeti kurulmuş gayrimenkullerde DASK poliçesi
Gayrimenkul ipotek sözleşmesi örneği!
Öznur YASI/Emlakkulisi.com