27 / 04 / 2024

Krediye ulaşamayan konut alıcıları eski evlere yöneldi!

Krediye ulaşamayan konut alıcıları eski evlere yöneldi!

Yüksek faiz oranları nedeniyle krediye ulaşamayan konut alıcıları 1 ila 3 milyon TL'lik ucuz konutlara yöneldi. Sektör temsilcileri yaptıkları açıklamada her 100 konuttan sadece 7-8 tanesi kredi ile alınabildiğini kaydetti.



Son dönemlerde gündemden düşmeyen konut piyasasında ipotekli satışların düşüş seyri hız kesmeden sürüyor. Türkiye'den Kaan Zenginli imzalı habere göre bankaların kredi musluklarını kısması ve yüksek faiz oranları konut alımında kredi kullanımını da engelliyor. Konu ile ilgili olarak verilen detaylara göre 10 sene kadar önce konut alımlarında kredi kullanım oranı yüzde 45 şeklinde iken, bugün yüzde 8,5’e kadar gerileme gösterdi. Söz konusu bu durum da satışların düşmesine sebep oldu. 2023 yılındaki 1 milyon 225 bin adetlik satış, son 10 senenin en kötü rakamı şeklinde kayıtlara geçti. Müteahhitler ve konut alıcıları da bankalara ‘kredi verin’ çağrısı yapıyor. Konu ile ilgili önemli açıklamalar yapan sektör temsilcileri “Kiralar arttı. Vatandaşlar yüksek faiz de olsa kredi çekerek konut almak istiyor. Fakat söz konusu sorun bankaların kredi vermemesi” diyerek durumu özetliyor. Krediye ulaşamayanlar da ucuz konutları tercih etmeye başladı. 1 ila 3 milyon TL'lik uygun fiyatlı konutların satışında bir artış yaşanıyor. 

PİYASA KAMPANYA BEKLİYOR

Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri Derneği (TÜGEM) Başkanvekili Mustafa Hakan Özelmacıklı konu ile ilgili olarak şunları dile getirdi: "Faiz oranlarının giderek yükselmesi ipotekli konut satışlarının düşmesine etki ediyor. Özel bankalarda aylık faiz oranlarının yüzde 3’lere yükseldiğini biliyoruz. Krediye erişim de giderek daha da zorlaştı. Ocak'ta satışı gerçekleştirilen her 100 konutun 7 tanesi, Şubat'ta da satışı gerçekleştirilen her 100 konutun 8 tanesi kredi ile alındı. Kredi ile konut almak neredeyse hayal oldu”. Açıklamasında merakla beklenen yerel seçimlerden sonra kredi konusuyla ilgili bir beklenti olduğunu dile getiren Özelmacıklı “Seçimlerden sonra bir kredi kampanyasının piyasada önemli yarar sağlayacağını değerlendirebiliriz” diye konuştu.

Krediye ulaşamayan konut alıcıları eski evlere yöneldi!

GELECEĞE YATIRIM YAPILIYOR

İstanbul’da emlak işiyle uğraşan Ersin Çetin de konuyla ilgili olarak şunları söyledi: “Konut satışlarında yaşanan düşüş sürüyor. Vatandaşlar kredilere ulaşamadığı için konut alamıyor. Bankalar da söz konusu şu dönemde kimseye yüksek kredi vermiyor. Fakat kenarda birikmiş 3-5 milyon TL'niz varsa, üstünü tamamlamak için kredi çekebiliyorsunuz. Bu durum da satışların düşmesine neden oluyor. Durum böyle olunca da 1 ila 3 milyon TL'lik metruk konutlara talep arttı. Vatandaşlar ‘bir tapum olsun’ mantığıyla bu düşük fiyatlı konutları alıyor” dedi. Düşük fiyatlı konutların geleceğe dönük bir yatırım olduğunu dile getiren Ersin Çetin, şöyle konuştu: Alanların çoğu bu konutlarda oturmuyor. Belli başlı bölgelerde; kentsel dönüşüme girme ihtimalî olan, düşük de olsa kira getirisi olan konutlara yöneliyorlar. Araba ya da arsa takası ile alınabilecek konutlara talep var. 

TALEP VAR KREDİ YOK

Ülkemizde senelik yeni konut ihtiyacı 1 milyon dolayında bulunurken senelik konut üretiminin 2023 yılında 600 bin dolayında kaldığı belirtiliyor. İnşaat maliyetlerinde yaşanan hızlı artışlar, firmaların konut üretimini baskılarken, girdi maliyetlerinde yaşanan artış paralelinde yükselen satış fiyatları ve zorlaşan 
kredi şartları tüketicilerin alım imkânını da daraltıyor.

Altın alım satımında yeni dönem başlıyor! Kuyumcuya gitmeden önce herkes baksın! O gram altınlar sahte!

Bankaların Mart 2024 yarışı kızıştı! Tam tamına 9 banka 0 faizle kredi veriyor! Hemen bakın!

Borsa İstanbul düşüş trendine girdi! Küçük yatırımcılar neye dikkat etmeli? Borsa uzmanı tek tek açıkladı!


Geri Dön