29 / 04 / 2024

Krediyle konut almak hayal mi oluyor? 

Krediyle konut almak hayal mi oluyor? 

Açıklanan resmi rakamlara göre 2024 yılının Şubat ayında ipotekli konut satışı 8 bin 827 şeklinde gerçekleşti. Konu ile ilgili olarak önemli açıklamalar yapan uzmanlar, kredili satışların adedinde artış görülmesine rağmen kredi miktarının gerilediğini kaydetti.



Son dönemlerde sık sık gündeme gelen yüksek faiz oranlarına rağmen kredili konut satışları artış göstermeye başladı. Konu ile ilgili olarak açıklanan resmi rakamlara göre 2024 yılının Şubat ayında ipotekli konut satışları 8 bin 827 şeklinde gerçekleşti. Pek çok kişinin gündeminde yer alan konu ile ilgili önemli açıklama yapan uzmanlar, kredili satışların adedinde artış olmasına karşın kredi miktarının gerilediğine değindi.

İşte konu ile ilgili detaylar...

Ekonomim'de yer alan habere göre konutta kredi faizleri adeta zirvede seyrediyor. Paylaşılan detaylara göre buna karşın kredili konut alımları da artış göstermeye başladı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından geçtiğimiz günlerde resmi olarak açıklanan konut istatistiklerine göre kredili konut alımları 2024 yılının Şubat ayında arttı.

Açıklanan resmi rakamlara göre son zamanlarda sık sık gündeme gelen ipotekli konut satışları, Şubat ayında 8 bin 827 şeklinde gerçekleşirken, 2024 yılının ocak ayında söz konusu bu rakam 5 bin 935 şeklinde açıklanmıştı. Yine bu yılın Şubat ayında ipotekli konut satışlarının toplam konut satışları içerisindeki payı yüzde 9,4 şeklinde açıklandı.

Kredili konut satışı geçen senenin şubat ayına göre yüzde 49 gerileme gösterdi ayrıca bu arada kredi faizleri de yıllık olarak yüzde 40'a yaklaştı.

Krediyle konut almak hayal mi oluyor? 

DAR GELİRLİLER KONUT KREDİSİ ALAMIYOR


Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri Derneği (TÜGEM) Başkanvekili Mustafa Hakan Özelmacıklı konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada ipotekli satışların adedinde artış olduğunu fakat kullanılmış olan kredi miktarının gerilediğini kaydetti.

Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri Derneği (TÜGEM) Başkanvekili Mustafa Hakan Özelmacıklı'ya göre vatandaşlar ev alımlarında eksik kalan bölümleri tamamlamak amacıyla kredi çektiğini dile getirdi.

Açıklamasında dar ve orta gelirli krediyle konut almasının zorlaştığını dile getiren Mustafa Hakan Özelmacıklı, 1 milyon TL'LİK kredinin aylık ödemesinin 35 bin TL'ye çıktığına dikkat çekti.

KİRALARDA SON DURUM NE? 

Yaptıkları açıklamalarda emlakta arzın yetersizliğine değinen sektör temsilcileri, kira fiyatlarının önümüzdeki yaz aylarında yeniden yükselişe geçebileceğini kaydetti.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), Ocak'ta konut sahibi kişilerin yeni alımları için kredi değer oranını yüzde 75 daraltmıştı. Söz konusu kararla yatırım amaçlı konut alımının yavaşlatılması da hedeflenmişti.

 

Dolar 15 gün sonra 40 TL olacak iddialarına hükümetten flaş açıklama geldi!

Borcunu kapatmak isteyenler İş Bankası, QNB, Garanti, ING'nin kapısını tıklatıyor! 4 bankanın aylık taksiti şaşırtıyor!

Konut fiyat balonu söndü mü?


Geri Dön