Kripto Paralar

Kripto para yasasında nelere yer verilmeli?

Av. Görkem Gökçe, kripto para yasa tasarısına ilişkin açıklamalarda bulundu. Gökçe, "Kripto para konusunun düzenlenmesinin bir diğer önemi de vatandaşlarımızın haklarının korunması" dedi.Dünya Ekonomik Forumu'nun 74 ülkede gerçekleştirdiği bir araştırmada dünyada en çok kripto paranın kullanıldığı 4 ülkeden biri Türkiye olarak belirlendi

Fiziksel ortamda mevcudiyeti bulunmayan, kriptografi, yani şifreleme aracılığıyla güvencelenen alınan sanal para birimleri şeklinde nitelendirilen kripto para birimlerine Türkiye’den gösterilen ilgi oldukça fazla. Dünya Ekonomik Forumu'nun 74 ülkede gerçekleştirdiği bir araştırmada dünyada en çok kripto paranın kullanıldığı 4 ülkeden biri Türkiye olarak belirlendi.

Dünya genelinde pazar büyüklüğü 2 trilyon doları geçtiği belirtilen sektörde, 451 borsada 16 bini aşkın kripto para cinsiyle işlem yapılıyor. Kullanıcı sayısı kapsamında Avrupa'da birinci, dünyada da 4'üncü sıraya yerleşen Türkiye'de bugüne kadar yaklaşık 14 milyon kişinin bu borsalar aracılığıyla işlem gerçekleştirdiği belirlendi. 

Türk borsalarında tespit edilen günlük işlem hacminin 1 milyar dolar olduğu görülürken, Twentify'ın gerçekleştirdiği bir araştırmada; halkın yüzde 87’lik kısmının en çok tanınan kripto para birimi olan Bitcoin’i bildiğini ortaya koydu. Bitcoin alan kişilerin yüzde 44’ünün de yatırım için bu para birimiyle ilgilendiği belirlendi. 

AMAÇ KİŞİLERİN MAĞDURİYETİNİN ÖNÜNE GEÇMEK

Günümüzde oluşan pazarın büyüklüğü ve yatırımcılardan gelen talep sebebiyle kripto para yasası da sık sık gündeme geliyor. AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş konuya ilişkin geçen gün gerçekleştirdiği açıklamada "Amaç yasaklayıcı değil, düzenleyici bir yasal düzenleme ortaya çıkarmak ve birikimlerini kripto varlıklarda değerlendirmeye çalışanların mağdur edilmesinin önüne geçmek" ifadelerini kullandı ve böyle kripto para birimlerinin yasa taslağının da çerçevesi belirlenmiş oldu. 

TÜRKİYE’DE 14 MİLYON YATIRIMCI VAR

Sermaye Piyasası Kanunu’na ilave edilecek hükümlerle hayata geçirilmesi amaçlanan düzenlemeyle; kripto varlık, kripto varlık alım satım platformu, kripto varlık hizmet sağlayıcı, kripto varlık saklama hizmeti gibi tanımların bir hukuki tanıma kavuşturulmasına imkan sunulurken, kripto varlık alım satım platformlarının hayata geçirilebilmesi ve faaliyete alınması da da Sermaye Piyasası Kurulu’nun iznine tabi olacak. 

Yasa tasarısıyla ilgili dikkat çeken açıklamalarda bulunan bilişim ve teknoloji hukuku uzmanı Av. Görkem Gökçe, düzenlemenin Merkez Bankası tarafından çıkarılan ‘Ödemelerde Kripto Varlıkların Kullanılmamasına Dair Yönetmelik’ ve ‘Ödeme Hizmetleri ve Elektronik Para İhracı ile Ödeme Hizmeti Sağlayıcıları Hakkında Yönetmelik’in ardından üçüncü dalgayı meydana getirdiğine vurgu yaparken, 14 milyon civarındaki yatırımcı olan piyasada tüketicilerin ve vatandaşların mağduriyetini engelleyecek, piyasanın da gelişmesin de engel teşkil etmeyecek bir düzenlemenin hayata geçirilmesinin gerekli olduğuna dikkat çekti. 

KÜÇÜK ESNAF VE GENÇLER KRİPTO PARALARA İLGİ GÖSTERİYOR

Kanun tasarısıyla ilgili açıklamalar yapan Av. Gökçe, “Türkiye’de kripto para kullanımı çok yaygın. Her sektörden insan kripto paralara yatırım yapıyor. Özellikle kamu bürokrasisi, emniyet, güvenlik sektörüne mensup kişilerle, küçük esnaf ve gençler kripto paralara ilgi gösteriyor. Bu kadar ilgi gösterilen bir konu olmasına rağmen hala net bir şekilde düzenlenmediğini görüyoruz. Belirsizliğin sürmesi yatırımcıları ve ülkemizdeki kripto para sektörünü olumsuz etkilemeye başlayabilir. Bu sebeple gelecek düzenlemelerin kripto para piyasasının çerçevesini çizmesi ve bazı tanımları ortaya koyması bizim için çok önemli. Çünkü her ne kadar kripto paralar kamuoyunun gündemini uzun süredir meşgul etse de çoğu kavram üzerinde henüz bir uzlaşıya varılamadı” şeklinde konuştu.

VATANDAŞLARIN HAKLARINI KORUMAK ÖNEMLİ

Yeni hayata geçirilecek olan düzenleme ve kamu otoriteleri tarafından tespit edilecek kapsamda bu tartışmaların büyük kısmının sona ereceğini düşündüğünü dile getiren Av. Gökçe, “Böylece sektör içerisindeki paydaşların ileriyi görerek emin adımlarla ilerlemesi sektörün gelişimi için önemli. Kripto para konusunun düzenlenmesinin bir diğer önemi de vatandaşlarımızın haklarının korunması. Zira kripto paralar bu kadar çok insanı ilgilendirirken, ne yazık ki vatandaşların talebini de kötüye kullanan dolandırıcılar da ortaya çıkıyor. Birçok insan konu hakkındaki bilgisizliği veya tedbirsizliği nedeniyle aşırı risk alma iştahıyla iflasa sürükleniyor, mal varlığını kaybediyor. Bütün bunları engellemek için de sektöre yönelik bir düzenleme ihtiyacı ortadadır” ifadelerini kullandı. 

SERT BİR REGÜLASYONDAN UZAK DURULMALI

Gazete Vatan'da yer alan habere göre; düzenlemenin piyasanın gerçekleriyle uyuşması gerektiğini vurgulayan Av. Gökçe, “Kripto para borsalarını regüle ederken yeni mağduriyetler yaratmamak, sektöre yatırım yapan şirketlerin varlıklarını devam ettirmesini sağlamak aynı anda yerli yatırımcıların yabancı borsalara kaçmasını da engellemek gerekiyor. Günlük 1 milyar dolara varan bir işlem hacmini kaybetmemek, sektöre yatırımın devam etmesini sağlamak için sert bir regülasyon yerine, sektörü geliştirecek, tedrici düzenlemeler yapılmasında yarar var. Sektör regülasyona uyum sağlayıp, piyasa dinamikleri işledikçe, yeni regülasyonları gündeme getirmek mümkün. Bu yüzden sert bir regülasyondansa çerçeve bir düzenleme çok daha faydalı olacaktır” şeklinde konuştu. 

YASAKLAYICI DEĞİL, GELİŞTİRİCİ VE DÜZENLEYİCİ MADDELERİN GELİŞTİRİLMESİ GEREKİYOR

Av. Gökçe, konuyla ilgili açıklamasını şu şekilde sürdürdü: 

“Dünyada belli başlı 176 ülke var. İnternet çağında bir teknolojiyi yasaklamak mümkün değil. Burada hangi yasak konulursa konulsun başka ülkelerde kurulan platformlar da vatandaşların ilgisini çekmeye devam edecek. Bu nedenle sektörün dinamiklerine uygun şekilde, yasaklayıcı değil, geliştirici ve düzenleyici maddelerin geliştirilmesi gerekiyor. Terörün finansmanı, suç gelirlerinin aklanması gibi suçlarda da kripto paralar yaygın olarak kullanılıyor. Bu konuda üyesi olduğumuz uluslararası Mali Eylem Görev Gücü (FATF) tarafından konulan kriterlere uymamız gerekiyor. Paydaşların katılımı ve sektörün beklentileriyle ekonomik suçların engellenmesine yönelik yapılacak düzenlemeler sektörün daha sağlıklı bir şekilde gelişmesini de sağlayacaktır.”

Altın yatırımcıları... Panik yapmayın! Yeni zirvelere hazır olun!

THY ve Pegasus uçak seferlerini iptal etti! İşte iptal edilen seferlerin tam listesi...

Akaryakıt fiyatlarında KDV ve ÖTV indirimi müjdesi! Benzin ve mazota 5 TL indirim!

Kripto paralarda sakinlik kısa sürdü!  Bitcoin sıçrayışa geçti! Ethereum...