Kripto Paralar

Kripto parada deprem etkisi! Hisseleri yerle bir oldu 

ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC), kripto para borsası Coinbase'e kuralları çiğneme sebebiyle dava açtı. SEC tarafından yapılan açıklamada, platformunu kayıtsız bir menkul kıymetler borsası, broker ve takas ajansı olarak işletmesi sebebiyle Coinbase'e dava açıldığı söylendi.SEC'in, Coinbase'in yasaların gerektirdiği halde Komisyona bu işlevleri kaydetmeden bir borsa, broker ve takas ajansının ananevik hizmetlerini iç içe geçirdiğini iddia etti

Yapılan şikayete göre, Coinbase'in en az 2009 senesinden bu yana kripto varlık menkul kıymetlerinin alım satımını yasa dışı bir halde kolaylaştırarak milyarlarca dolar elde ettiğine işaret edildi. SEC'in, Coinbase'in yasaların gerektirdiği halde Komisyona bu işlevleri kaydetmeden bir borsa, broker ve takas ajansının ananevik hizmetlerini iç içe geçirdiğini iddia etti.

Açıklamada, SEC'in belirli kripto para birimlerini elinde bulunduruken ödül kazanmanın bir yolu olan "SaaS" programıyla bağlantılı olarak menkul kıymetlerin arzı ve satışını kaydetmediği için de Coinbase'i suçladığı söylendi.

Kripto para, ayrıca dijital para veya dijital para birimi olarak da bilinir, sanal bir para birimidir. Kripto para, kriptografi kullanarak güvenliği sağlanan dijital bir varlık olarak işlev görür. En ünlü kripto para birimi Bitcoin'dir, ancak birçok farklı kripto para birimi mevcuttur.

Kripto paralar genellikle merkezi bir otoriteye (banka veya hükümet gibi) bağlı olmadan çalışır. Bunun yerine, dağıtık defter teknolojisi olan blockchain'i kullanarak işlemleri kaydeder ve doğrularlar. Blockchain, bir dizi bağlantılı bloktan oluşan bir kayıt defteridir ve her işlem ağına bağlı olan kişiler tarafından doğrulanır.

Kripto parada deprem etkisi! Hisseleri yerle bir oldu

Kripto paraların birkaç temel özelliği vardır:

Güvenlik: Kripto paralar, güvenliği sağlamak için kriptografi kullanır. Her işlem, dijital imzalar ve şifreleme yöntemleriyle korunur.

Anonimlik: Kripto para işlemleri genellikle anonimdir. Kullanıcıların gerçek kimliklerini ifşa etmek zorunda olmadıkları için, gizlilik ve kullanıcı mahremiyeti sağlarlar. Ancak, bu anonimlik derecesi kripto para birimine bağlı olarak değişebilir.

Merkeziyetsizlik: Kripto paralar, merkezi bir otoriteye (örneğin, bir merkez bankası gibi) bağlı olmadan çalışır. Bu, kontrolün kullanıcılara ait olduğu ve işlemlerin doğrulandığı bir sistem sağlar.

Sınırlı Arz: Bazı kripto paralar, arzlarının sınırlı olduğu bir sistem üzerine kuruludur. Örneğin, Bitcoin'in arzı 21 milyonla sınırlıdır. Bu, enflasyona karşı koruma sağlayabilir.