Kripto paralar için kanun ve ikincil mevzuat çalışması yapılmalı!
Dünya Gazetesi köşe yazarı Numan Emre Ergin, bugünkü köşesinde kripto para piyasasını kaleme aldı.
Dünya Gazetesi köşe yazarı Numan Emre Ergin, bugünkü köşesinde kripto para piyasasını kaleme aldı.
İşte, Numan Emre Ergin'in o yazısı...
Yakın zamanda meydana gelen bazı kripto borsalarındaki dolandırıcılık olayları gündeme bomba gibi düştü. Bu olayların ortaya çıkmasıyla birlikte devlet geç de olsa konuyla ilgili harekete geçti.
Öncelikle Merkez Bankası bu konuda bir yönetmelik yayımlayarak kripto varlık tanımını belirledi ve kripto varlıkların ödeme aracı olarak kullanılmasına ilişkin bazı yasaklar koydu. Kripto piyasasına yönelik ilk düzenlemenin yasaklayıcı olması manidar oldu.
Söz konusu Yönetmeliğin ardından MASAK (Mali Suçları Araştırma Kurulu) da 1 Mayıs 2021 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan bir düzenlemeyle “kripto varlık hizmet sağlayıcıları”nı yükümlüler arasına dahil etti. “Yükümlü” en basit tanımıyla ilgili mevzuat uyarınca müşterileri ve onların işlemlerine ilişkin olarak MASAK’a istenen bilgi ve bildirimleri göndermekle yükümlü olan kişi veya kurumlardır. Bu sebeple, bu son düzenleme uyarınca artık kripto varlık hizmet sunucuları da müşterilerine ilişkin bilgileri MASAK’a iletmekle yükümlü. Ancak ortada önemli bir soru yer alıyor.
Kripto varlık hizmet sağlayıcısı nedir, kimdir? Mevzuatımızda böyle bir tanım henüz bulunmuyor. Yani yükümlü kapsamına alınan bu kişi veya kurumun ne veya kim olduğu henüz belirlenmedi. Bu ifadenin Mali Eylem Görev Gücü (Financial Action Task Force – FATF) (MASAK’ın uluslararası versiyonu olarak düşünebilirsiniz) tarafından yapılan “dijital varlık hizmet sağlayıcısı (virtual asset service provider)” kavramından esinlendiği ortaya çıkıyor. Söz konusu kavram, bir gerçek veya tüzel kişi adına veya onun için dijital varlıklar ve ülke paraları arasında değiş tokuş, dijital varlıkların bir veya daha fazla çeşidi arasında değiş tokuş, dijital varlıkların transferi, dijital varlıkların veya dijital varlıklar üzerinde kontrol sağlayan araçların saklanması ve/veya yönetimi, bir ihraççının (dijital varlık arz edenin), dijital varlık arzı ve/veya satışına yönelik katılma ve finansal hizmet sunması hizmetlerini sağlamak şeklinde belirtilmiştir.
Kripto varlıkların regülasyonu konusu, yakın zamandaki dolandırıcılık olaylarının etkisiyle oldukça fazla gündemde yer veriliyor. Bu konuda ihtiyacı giderecek, yenilikleri ve girişimleri engellemeyecek düzenlemelerin hayata geçirilmesi çok önemlidir. Fakat bu düzenlemelerin bölük pörçük yapılması, sektör paydaşlarının görüşlerinin yeterince alınmaması ciddi endişelere neden oluyor. Aynı zamanda yapılacak regülasyonun ciddiyeti ile ilgili de soru işaretleri oluşturuyor. Bu konuda yamalı bohça gibi parça parça mevzuatçıklar oluşturmak yerine, kapsamlı bir katılımla çerçeve bir kanun ve ikincil mevzuat çalışmasının olması gerekiyor.
Özgür Demirtaş'tan kripto para uyarısı: Vagona binenlerin canı çok yanacak!