Kripto paralar yok olmuyor, miras olarak bile kalıyor!
Kripto paraların miras olarak kalıp kalmayacağı en çok araştırılan konular arasında yer alıyor. Peki kripto paralar miras kalır mı? İşte ayrıntılar... Özellikle pandemi döneminde popülerliğinin artmasıyla birlikte yatırımcı sayısı da ciddi oranda arttı
Kripto paralar yaklaşık 13 yıldır hayatımızda. Özellikle pandemi döneminde popülerliğinin artmasıyla birlikte yatırımcı sayısı da ciddi oranda arttı. Dünya Ekonomik Forumu tarafından yapılan araştırmaya göre kripto para kullanımında Türkiye dünyada dördüncü, Avrupa'da ise ilk sırada yer aldı.
Rakamlar, kripto para ekosistemine olan ilginin ciddiyetini ortaya koyuyor. İlgi bu kadar yüksekken akıllara, “Kripto paralar miras kalabilir mi?” sorusunu getiriyor. Yıllarca kripto para alımı yapıp kendine veya herhangi bir aile ferdi için bir güvence sağlama amacında olan insanlara tüm yatırımının boşlukta silinme ihtimali korkutucu geliyor. Ancak merak etmeyin, kripto paralar miras kalabilir...
Medeni Kanun'a göre miras bırakılıyor
Avukat Sima Baktaş miras meselesine şu şekilde açıklık getirdi:
“Medeni Kanunun 599. maddesi şöyle der:Mirasçılara intikal eden tereke, para ile ölçülebilen maddi, gayri maddi, cismani, gayricismani aktif ve pasiflerin tamamını içermektedir. Kanun kapsamında kripto paralarında bu tanıma uyduğundan bahsetmek mümkün."
Peki yasal mirasçı kalan mirasa nasıl ulaşacak?
Bu soruyu Bektaş, “Miras bırakan eğer size bir vasiyet bırakmışsa o zaman çok şanslısınız ve bu vasiyetle hukuki yollara başvurarak kripto paraları almanız oldukça kolay olur. Ortada vasiyet yoksa bu durumda miras hukuku kanunları gereği kaç kişiye miras kaldıysa mahkemeden ya da noterden Veraset ilami alınarak miras payınıza düşen oran üzerinden miras bırakanın neyi varsa mirasçı olarak talep etmeniz mümkün olur" sözleriyle yanıtladı.
Yatırım borsadaysa süreç nasıl işleyecek?
Miras bırakan kripto alım-satımı yapıyorsa ve yatırımlarını yalnızca borsada tutuyorsa sürecin seyri yerli ve yabancı borsada farklı ilerliyor. Kripto Para Uzmanı Alp Işık, "Örneğin, Türkiye'deki en popüler kripto alım-satım platformunda tüm mal varlığını tutan bir kişi hayatını kaybetti. Böyle bir durumda; o kişinin yasal varislerine borsa ödemeyi yapıyor. Bu en kolay senaryo. Yurtdışındaki en büyük kripto para platformunu kullanan birisini düşünelim... Türkiye'de hizmet vermedikleri için bir bakıma mirasın akıbeti borsanın inisiyatifine kalmış oluyor” dedi.
Kimlik ispatı en önemli adım
Dünya'dan Berfin Çipa'nın haberine göre; Avukat Baktaş yurtdışı merkezli borsalarda sürecin biraz dahasancılı ilerlediğini belirterek mirasçı kimliğinin ispatlanmasının kritik önemde olduğu kaydetti. Baktaş, “Türk hukukunda kripto para miras olarak bırakılmaktaiken diğer ülkelerin tabi olduğu hukuk bu kapsamda nasıl biryol izleneceği tamamen onlarin iç hukuku ile ilgili. Ancak genel kural şöyledir: Siz yine Türkiye'de mirasçı olduğunuzu ispatladıktan sonra bu durumu ayrıca yurtdışında da adına tanıma ve tenfiz dediğimiz bir dava yolu ile o ülkede bu durumun geçerli olmasını sağlayabilirsiniz."
Tahincioğlu Gayrimenkul, Göcek'in İlk Markalı Lüks Konut Projesine İmza Attı!