Kripto paralara yasak geliyor mu? Hangi ülkeler düzenleme yapıyor?
Kripto paralarla ilgili birçok ülke düzenleme çalışmalarına start verirken, yatırımcılar sektörü nelerin beklediğini merak ediyor. Peki kripto para sektörünü neler bekliyor? İşte ayrıntılar...Sistemde herhangi bir merkeziyetin bulunmaması, suç gelirlerinin aklanması ve terörün finansmanında tercih edilmesi vergilendirme güçlükleri gibi sebepler gerekçesiyle kripto varlıklara mesafeli duran kuruluşlara Hindistan Merkez Bankası da ilave edildi
Türkiye ve ABD dahil olacak şekilde birçok ülkede düzenleyici kurumlar ve devletlerin kripto paralarla ilgili çalışmaları sürse de dünya genelinde kural koyucular kripto paralarla olan mesafesini koruyor. Sistemde herhangi bir merkeziyetin bulunmaması, suç gelirlerinin aklanması ve terörün finansmanında tercih edilmesi vergilendirme güçlükleri gibi sebepler gerekçesiyle kripto varlıklara mesafeli duran kuruluşlara Hindistan Merkez Bankası da ilave edildi. Şu anda da düzenleme çalışmalarının devam ettiği ülkede, Merkez Bankası Başkan Yardımcısı T. Rabi Sankar, dikkat çeken açıklamalarda bulun ve kripto paraların ponzi sistemlerinden bile kötü olduğuna vurgu yaparak yasaklanmasının gerekli olduğuna dikkat çekti.
Milyonların yakından izlediği kripto paralarla ilgili düzenleme çalışmalarının sürdürüldüğü esnada açıklama yapan Sankar, kripto paraları yasallaştırma düşüncesini net bir şekilde onaylamayarak bunun en son verilebilecek tavsiye olduğunu ileri sürdü. Ayrıca sektörde kripto paraların Sankar'ın düşüncesi doğrultusunda Ponziden daha kötü olduğuna dikkat çeken başka kişiler bulunuyor.
Kripto paralarla ilgili birçok ülke düzenleme çalışmalarına start verirken, yatırımcılar sektörü nelerin beklediğini merak ediyor. Peki kripto para sektörünü neler bekliyor? İşte ayrıntılar...
PONZİ İDDİASI
Sankar konuyla ilgili açıklamasında, “Kripto para birimlerinin düzenlenmesi gerektiğini savunanların öne sürdüğü argümanları inceledik ve hiçbirinin temel incelemeye dayanmadığını gördük” ifadelerini kullanarak, kripto paraların “Ponzi tipi dolandırıcılıktan daha kötü” olduğuna vurgu yaptı. Sankar, “Kripto varlıkların bir para birimi, varlık veya emtia olarak tanımlanmaya uygun olmadığını da gördük. Bunların temel nakit akışları ve değerleri yoktur, Ponzi şemalarına benziyorlar ve hatta Ponzi’den daha da kötü olabilirler ”dedi.
Sankar, kriptoların kısıtlanmadan genişlemesini ve gelişmesini sürdürmesi halinde bunun finansal sistemde zarar yaratabileceğini dile getirdi. ,
‘BLOK ZİNCİR İÇİN KRİPTO PARAYA GEREK YOK’
Sankar, kriptoların finansal sistemi atlamak amacıyla geliştirildiğine ve blok zinciri teknolojisinin gelişmesi amacıyla kriptolara izin verilmesinin gerekli olduğu argümanını onaylamadığına vurgu yaptı.
Kriptoların yasadışı parasal faaliyetlerde de kullanıldığına dikkat çeken yetkili, kripto paralara yasak getirilse de blockchain teknolojisinin kullanımının devam edebileceğinin altını çizdi.
HÜKÜMET ÜZERİNDE ÇALIŞIYOR
Hindistan’da devlet tarafından halihazırda bir kripto para düzenlemesi masaya yatırıldı, konuyla ilgili çalışmalar sürüyor. Hükümet bu konuda merkez bankasıyla beraber çalışma yaparak aradaki pürüzlerin çözülmesini talep ederken, konuya daha ılımlı olarak yaklaşan bu yönetim, yapılacak düzenlemenin yasaklayıcı değil düzenleyici bir role sahip olmasını arzuluyor.
Endüstrinin öngörüleri kapsamında, Hindistan’da hali hazırda yaklaşık 5,3 milyar dolar tutarında bir kripto para endüstrisi bulunurken, 15 milyon ile 20 milyon kripto para yatırımcısının olduğu öngörülüyor.
OXFORDLU PROFESÖR DE PONZİ KONUSUNDA UYARMIŞTI
Daha önce Oxford Üniviersitesi ekonomi profesörü Robert McCauley tarafından, İngiliz finans gazetesi Financial Times için kaleme alınan makalede dünyanın lider yatırım araçlarından Bitcoin'in ponziden bile daha kötü olduğuna dikkat çekilmişti.
McCauley geçtiğimiz ay yazdığı, ‘Bitcoin neden Madoff tarzı bir Ponzi şemasından daha kötü?' başlıklı makalesi kapsamında, “Ponzi şeması sıfır toplamlı bir girişimdir. Ancak bitcoin, negatif toplamlı bir fenomendir” açıklamasını yaptı.
McCauley ayrıca Bitcoin'in mucidi Satoshi Nakamoto’nun anonim olması sebebiyle herhangi bir dolandırıcılık halinde yatırımcıların kayıp paralarını geri isteyeceği gerçek bir kişiyi bulamaması konusuna ilişkin uyarılar yapmıştı.
PONZİ NEDİR?
Saadet zinciri şeklinde de nitelendirilen, yüksek kar getirisi olan bir üretim yapılıyormuş gibi göstererek yatırımcıların sisteme girmesini ahedefleyen ve ilk kez yatırım gerçekleştirenlere ödemenin sisteme sonradan katılım gösterenlerin parasıyla yapılmasıyla gerçekleştirilen dolandırıcılığa Ponzi sistemi ismi verilyor.
Bitcoin'i neler bekliyor? Kripto paraların devi değerlenecek mi?
Akaryakıt fiyatlarında KDV indirimi müjdesi! Benzin ve LPG fiyatları ne kadar düşecek?
Akaryakıt ve otogaza vergi indirimi müjdesi! Benzin ve dizele 2,05 lira, LPG’ye 85 kuruş indirim!
Emekliye ek gelir paketi az önce açıklandı! En az 3.750 lira verilecek!