Kripto Paralar

Kripto paralarda ‘Fed’ sevinci! Fed kararı ile Bitcoin hızlı yükselişte! Kripto paralarda yeni yol haritası ne olacak?

Piyasalar tarafından merakla beklenen FED kararı açıklandı. Banka, beklentiler doğrultusunda politika faizini 25 baz puan artırırken, bu kararın ardından kripto paralarda hareketlilik başladı. Uzmanlar, gelecek dönemde neler bekliyor? İşte tahminler…Kararın açıklanmasının ardından ilk aşamada sınırlı pozitif tepkiler veren Bitcoin’de yükseliş eğilimi devam ediyor

ABD Merkez Bankası Fed dün akşam politika faizini 25 baz puan artırdığını açıkladı. Kararın açıklanmasının ardından ilk aşamada sınırlı pozitif tepkiler veren Bitcoin’de yükseliş eğilimi devam ediyor.

 

Fed’in faiz kararını ve piyasalara etkisini değerlendiren Bitay Araştırma Departmanı Analisti Alper Samet Yorak, karar açıklandığı ilk anda Bitcoin’in sınırlı pozitif tepkiler verdiğini belirterek, Fed Başkanı Powell’ın konuşmaya başladığı andan itibaren ise yükselişin hızlandığını ifade etti.

Powell, dün akşamki açıklamasında; bugüne kadar çok yol katettiklerini ancak hala gidecek çok yolları olduğunu belirtirken, 2023 yılı içerisinde herhangi bir faiz indirimi öngörmediklerini dile getirdi. Powell, ayrıca faizin piyasanın beklediğinden daha yükseğe çıkabileceğini vurgulayan mesajlar da verdi.

PİYASALAR FED’E NASIL TEPKİ VERDİ?

Bu açıklamaların piyasanın daha önce duyduğu ve kulağa tanıdık gelen sinyaller olduğu için şahin bir etki yaratmadığının altını çizen Yorak, “Powell konuşmasının devamında ise enflasyondaki düşüşe birçok kez dikkat çekerek ‘dezenflasyon başladı’ cümlesini kurması, piyasalar tarafından güvercin algılandı. Bu mesaj, ABD Merkez Bankası Fed’in enflasyonda trendin aşağıya doğru evrildiğini kabul ettiğini gösteriyor” yorumunda bulundu.

Ekonomide büyük bir daralma yaşanmadan enflasyon oranını yüzde 2 seviyelere çekebilmeyi başaracaklarını söyleyen Powell’ın enflasyonla mücadele konusundaki mesajları piyasa çevreleri tarafından güvercin algılandı.

Fed’in son yaptığı faiz artırımı ile şu anda politika faizi 425 – 450 baz puan arasına yükseltildi. Bu yıl  içerisinde iki kez  daha 25 baz puanlık artış öngören Yorak, genel olarak daha şahin bir konuşma bekleyen piyasaların bu mesajlara tepkisinin pozitif olduğunu savundu.

FED sonrası hisse senetlerinde ve kripto paralarda yükselişler yaşandı. ABD endeksleri yüzde 1  ile yüzde 2 arasında yükseliş kaydederken,  Bitcoin 24 bin 000 dolar, Ethereum bin 700 dolar seviyelerine ulaştı. Dolar ve tahvil faizlerinin ise geri çekildiği gözlendi. Diğer yandan altcoinlerde pozitif hareketler izlendi.

BUNDAN SONRA NE OLUR?

Fed kararı sonrası 24 bin 250 dolar seviyelerine kadar yükselen Bitcoin, bugün sabah saatlerinde ise 23 bin 800 dolar seviyelerinde fiyatlanıyor. Yorak, Bitcoin’in yukarı yönlü harekette yeniden 24 bin dolar seviyesini test etmesinin beklenebileceğini söyledi. Bu seviyeni kırılması ve üzerinde günlük kapanışlar yapması halinde 24 bin 440 dolar ardından da 24 bin 900 dolar seviyelerine kadar bir yükselişi desteklemesi bekleniyor.