Sektörel

Kristal Kule İstanbul için teknolojik imza taşıyacak!

Habertürk Gazetesi Ekonomi sayfası köşe yazarı olan Mimar Esin Tümer bugünkü yazısında Kristal kule projesini değerlendirdi. Tümer proje için teknolojik imza taşıyacağını belirtti.

Mimarlık ve estetik alanındaki tartışmalara hiç girmeden, İstanbul için farklı ve bu farklılıkta teknolojik imzası olan "Kristal kule" bu haftaki konumuz. Uzun bir öykü ve çok emekli bir süreç var projenin ardında. Bildiğiniz gibi Büyükdere Caddesi üzerinde, Fatih Sultan Mehmet Köprüsü ulaşım arterlerinin kesiştiği bölgede arazi planlaması dar-ince uzun bant şeklinde. 


Soyak Holding, kendi arsası üzerinde geliştirdiği bu projede "landmark" niteliğinde bir yapı istemiş. Yani sıradan bir kutu yerine dikkatleri çeken, ileride kent için bir mihenk taşı olabilecek simgesellik istenmiş. Bu görüşmeler sırasında Soyak ekibine eşlik eden Has Mimarlık'tan Ayşe Hasol Erktin, "Yüksek Bloklar" konusunda deneyimli bir ofis olan Amerikalı Pei Cobb Freed & Partners ile birlikte yürütmüş proje sürecini. Ve şimdi bir bankanın ofis binası olarak işlev veren kule 1 70 metre yüksekliği ile Emprois Gökdelen Ödülü 2014 sıralamasında yedinciliğe değer görülmüş. 


İÇ AVLULAR İLE DOĞAL IŞIĞA AÇILAN BİR PROJE 


Levent-Maslak hattında 170, arka yönde 63 metre yüksekliğinde iki büro binasını birbirine bağlayan iç avlular ile doğal ışığa açılmış podyum bloğundan oluşan proje, önde Levent iş dünyası, arkada dönüşüm içinde eriyecek kütlesi ile farklı iki dil sunuyor. Proje Leed Silver sertifikasına sahip olup, her bir yeni imalat, numune olarak önceden yapılıp tüm tarafların onayı ile süreç yürütülmüş, inşaat ve sürece ait risklere rağmen, bir arsa, bir proje, bir gayrimenkul grubunun bakış açısı şeklinde olayı özetlersek, Soyak Holding ilgili arsa için zoru seçmiş ve başarmış.



Esin TÜMER/Habertürk