Ekonomi

Kriz beyaz eşyayı da vurdu

Türkiye’de altı ana beyaz eşya ürününde bir önceki yılın aynı dönemine göre düşüş kaydetti.Ocak-eylül döneminde ise satışlar yüzde 5 gerileme kaydetti

Beyaz eşya satışları bu senenin eylül ayında yüzde 0,4 düşüş gösterdi. Ocak-eylül döneminde ise satışlar yüzde 5 gerileme kaydetti.

TÜRKBESD Başkanı Can Dinçer konu hakkında, "Sektörün, bütün olumsuzluklara karşı yılın son çeyreğinde toplam satışlarını artıracağına düşünüyorum" açıklamasında bulundu.

Türkiye’de altı ana beyaz eşya ürününde iç satışları ocak-eylül zamanında bir önceki yılın aynı zamanlarına göre yüzde 5 azalarak 6,36 milyon adede gerileme kaydetti. Satışlar, yıllık baz göz önüne alındığında ise yüzde 0,4 düşmüş oldu.

Türkiye Beyaz Eşya Sanayicileri Derneği’nin açıklamış olduğu verilerde, iç satışlar yalnızca eylül ayında yıllık bazda değişim göstermeyip 769 bin 236 adet gerçekleşti.

Üretim ise, ilk 9 ay için yıllık yüzde 4 azalarak 24,6 milyon adet gerçekleşirken, yalnızca eylül ayında yıllık yüzde 3 artarak 3,17 milyon adede çıkmış oldu.

Toplam genelde ihracat, ocak-eylül dönemlerinde yıllık bazda değişim göstermeyerek 19 milyon adet olarak gerçekleşmiştir.

2022 yılı eylül ihracatı ise yıllık yüzde 4 artış göstererek 2,43 milyon adede yükselmiş oldu. Türkiye’de altı ana beyaz eşya ürününde bir önceki yılın aynı dönemine göre düşüş kaydetti.

Konu hakkında değerlendirmelerde bulunan TÜRKBESD Başkanı Can Dinçer, “Geçen yıl korona salgınının etkisinin azalmasının sonrasında ertelenmiş taleplerin de satın almaya kaymasıyla yılın ilk 9 ayında bütün ürün gruplarında iç satış ve ihracatta yüzde 23’lük bir artış gerçekleşmiştir.

2022 yılının ise bütün dünyadaki ekonomik gelişmelere bağlı olarak zor bir yıl olacağını öngörülerimizin arasındaydı. 2022 Eylül ayında ihracatımızın, 2021’in Eylül ayı ile kıyaslandığında %4 oranında artış gösterdiğini, iç satışlarımızın ise aynı seviyelerde olduğunu görüyoruz.

İç satışların ilk altı aydaki düşüşünün sonrasında, ağustos ve eylül aylarındaki kampanyaların etkisiyle geçen senenin seviyeyi yakaladığını gözlemlemekteyiz. İç pazarın, ihracat üzerindeki olumlu şekilde etkilerinin de farkındayız. Eylül ayında ihracatımızdaki artış da buna işaret etmekte. Ülkemizin beyaz eşya sektörünün, bütün olumsuzluklara karşı yılın son çeyreğinde toplam satışlarını artıracağını düşünüyorum” şeklinde konuştu.