Ekonomi

Kriz kahini kripto paranın akıbetini açıkladı! İşte detaylar!

Kriz kahini olarak da bilinen ekonomist Nouriel Roubini, kripto paralar için o senaryoyu yazdı. İşte detaylar!Bankası olan Silicon Valley Bank’in iflası, yankı uyandıran bir gelişme oldu

Geçtiğimiz hafta ABD’de iflas eden 3 banka arasından ülkenin en büyük 16. Bankası olan Silicon Valley Bank’in iflası, yankı uyandıran bir gelişme oldu. Bunun üzerine ekonomist Nouriel Roubini şu açıklamaları yaptı.

İşte haberin ayrıntıları…

FELAKAT SENARYOLARI!

Kriz kahini olarak da bilinen ekonomist Nouriel Roubini, “Silicon Valley gibi bir bankanın bir günde iflas ediyor ise kripto alanındaki herhangi bir borsa ya da şirket, çok daha hızlı şekilde iflas edebilir” yorumunu yaptı ve kripto sektörü hakkında felaket senaryoları yazmaya devam etti.

İflas eden üç bankada kripto endüstrisi ile ticari ilişkisi vardı. Bunun üzerine Twitter üzerinden görüşlerini aktaran Roubini, olası krizlerde kripto şirketlerinin daha hızlı batabileceğini, bunun nedeninin de bu şirketlerin büyük bir vade uyumsuzluğuna ve kalitesiz varlıklara sahip olduğunu söyledi. Bununla birlikte geleneksel bankaların sermaye yeterliliği kontrolleri, mevduat sigortaları ve düzenleyici kurumlar tarafından da son çare borç verme olanağına sahip olduğunu söylerken bu önlemlerin hiçbirinin merkezi olmayan finans sektöründe olmadığını yineledi ve kripto endüstrisinin sistematik bir erime yolunda olduğuna inandığını ifade etti.

Ünlü ekonomist Nouriel Roubini, geçmiş dönemlerde de pek çok defa kripto paraları bir dolandırıcılık olarak nitelendiren görüşlere sahipti. Roubini, kripto sektörüne dair eleştirileri yanında ABD bankalarının risklerine de vurgu yaptı. ABD bankalarının ortalama 620 milyar dolarlık gerçekleşmemiş zararının olduğunu anlatan Roubini, bu miktarın 2,2 trilyon dolar olan toplam özkaynağa oranının yüzde 28 olduğunu dile getirdi. Ekonomist, dünya devi bankaların bu oranı aşağı çektiğini daha da düşük ölçekli bankalarda oranın yüzde 50’ye kadar ulaşabildiğini dile getirdi ve olası bir kaçışta SVB gibi birçok bankanın iflas edebileceğine dair de uyardı.

EKONOMİYE KARŞI UYARDI!

Zengin Bana Yoksul Baba kitabıyla üne kavuşan yazar Robert Kiyosaki, son krize farklı bir açıdan bakıp, hastalıklı ekonomiye karşın takipçilerine altın, gümüş ve Bitcoin yatırımı yapmayı önerdi.

ABD Fed’in zor durumdaki ABD bankalarının mevduat sahipleri için ek fon sağlayacağını açıklamasına tepkide bulunan Kiyosaki, daha fazla para basılarak durgunluk öncesi dönemde ekonomiye pompalanacağını öne sürdü.