Perakende

Kriz kapıda! Süt ve süt ürünleri üretiminde sert düşüş!

Hayvancılıkta yaşanan kriz, Süt, süt ürünleri, yumurta ve et üretiminde sert düşüşe sebep oldu. Peki bu durumdan tüketici nasıl etkilenecek? İşte detaylar...Kasım ayında yıllık bazda tereyağı üretimi yüzde 18,5, içme sütü üretimi yüzde 7,4, ayran üretimi yüzde 8,8, inek peyniri üretimi yüzde 5,1 azaldı

Hayvancılıkta sektöründe yaşanan kriz, süt ve süt ürünleri üretimini düşürmeye devam ediyor. Kasım ayında yıllık bazda tereyağı üretimi yüzde 18,5, içme sütü üretimi yüzde 7,4, ayran üretimi yüzde 8,8, inek peyniri üretimi yüzde 5,1 azaldı. Üretimdeki düşüşün daha da derinleşerek tüketici fiyatlarını tırmanacağı öngörülüyor.

Yükselen yem maliyetleri başta olmak üzere çiftçinin zararına sattığı sütler yüzünden ineklerini kesime göndermeye başlaması, üretimi düşürmeye kasımda da devam etti.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2022 Kasım’a yönelik Süt ve Süt Ürünleri Üretimi verisini açıkladı.

Bu kapsamda, ticari süt işletmeleri tarafından toplanan inek sütü miktarı, kasım ayında bir önceki senenin aynı ayına göre yüzde 6,1; 2022 Ocak-Kasım döneminde ise bir önceki senenin aynı dönemine göre yüzde 3,2 düştü.

Bir önceki ay 757 bin 79 ton olan ticari süt işletmelerince toplanan inek sütü miktarı kasımda da yüzde 5,1 azalarak 718 bin 166 tona geriledi.

Bir önceki ay 120 bin 847 ton olan içme sütü üretimi kasımda da yüzde 1,9 ile sınırlı artışla 123 bin 123 ton olarak gerçekleşti. Süt,süt ürünleri, yumurta ve et üretiminde sert düşüş! İşte detaylar...

EN ÇOK TEREYAĞI ÜRETİMİ DÜŞTÜ!

Sözcü'de yer alan detaylara göre, kasım ayında bir önceki senenin aynı ayına göre, tereyağı üretimi yüzde 18,5, içme sütü üretimi yüzde 7,4, ayran üretimi yüzde 8,8, inek peyniri üretimi yüzde 5,1, yoğurt üretimi yüzde 3,1 düştü.

Ocak-Kasım döneminde ise bir önceki senenin aynı dönemine göre, tereyağı üretimi yüzde 16,1, ayran üretimi yüzde 7,2, yoğurt üretimi yüzde 3,4 yükselirken; inek peyniri üretimi yüzde 4,8 ve içme sütü üretimi ise yüzde 2,4 azaldı.

FİYATLAR NEDEN ARTTI?

Halihazırda süt ve süt ürünleri fiyatlarındaki zamlar inanılmaz boyutlara ulaşmış durumda.

Marketlerde satışa sunulan yaygın markalı bir litre süt 24 liraya kadar çıkarken, fiyatı daha uygun olan market markalı sütlerin litresi ise 15-19 TL aralığında değişiyor.

Daha ekonomik olmasıyla bilinen 2 kiloluk kova yoğurtların fiyatı ise bir sene içinde 19 TL'den 60 TL'ye ulaştı. En ucuz peynirin kilosu ise 100 TL'den başlıyor.

Bunun sebebi ise, hayvancılıkta yaşanan ve çözüm bulunmadığı için derinleşen kriz.

ASIL KRİZ BU SENE YAŞANACAK

Yükselen yem maliyetleri başta olmak üzere çiftçiyi yoran maliyetler, üreticinin sattığı sütlerde zarar etmesine neden olmuştu. Süt üreticisi bir litresini 10-12 TL'ye üretebildiği sütün litresini 8 TL'den satıyor. Bu nedenlede süt veren ineklerin önemli bir kısmını daha fazla zarar etmemek için kesime gönderdi.

Bu durum süt ve süt ürünleri üretimini düşürmeye başladığı gibi, asıl düşüşün 2023 sonuna kadar hem ette hem sütte kendisini göstermesi bekleniyor.

Bu da et ve süt fiyatlarındaki mevcut pahalılığı tırmandıracak.

YUMURTA VE BEYAZ ET ÜRETİMİ DE DÜŞTÜ!

Ayrıca, TÜİK’in bugün açıkladığı bir diğer veri ise 2022 Kasım’a yönelik Kümes Hayvancılığı Üretimi oldu.

Böylece, bir önceki ay 201 bin 203 ton olan tavuk eti üretimi kasım ayında yüzde 0,6 azalarak 200 bin 77 ton oldu.

Bir önceki ay 1 milyar 766 milyon 165 bin adet olan tavuk yumurtası üretimi kasım ayında yüzde 1,7 düşerek 1 milyar 736 milyon 724 bin adet oldu.

Kasım da bir önceki senenin aynı ayına göre tavuk yumurtası üretimi yüzde 6,8, tavuk eti üretimi yüzde 1,4 ve kesilen tavuk sayısı yüzde 1,2 yükselirken hindi eti üretimi yüzde 1,4 azaldı.

2022 Ocak-Kasım döneminde bir önceki senenin aynı dönemine göre kesilen tavuk sayısı yüzde 9,8, hindi eti üretimi yüzde 7,5 , tavuk eti üretimi yüzde 8,7 ve tavuk yumurtası üretimi yüzde 2,5 arttı.

Tarım ve Orman Bakanlığı'ndan müjde! 6 bin lira destek verilecek! Başvuru yapmak isteyenler acil bakmalı!

Dolar 16 gün içinde tam bu kadar olacak! Taş üstünde taş kalmayacak! Dolar alıp satacaklar bir kez daha düşünün

Bakanlıktan Ocak 2023 için son dakika müjdesi geldi! Hesaplara tek tek 4 bin 337 TL yatırılıyor! Almayı sakın unutmayın