28 / 11 / 2024

Kriz mi bize geliyor, bizi mi krize götürmek istiyorlar

Kriz mi bize geliyor, bizi mi krize götürmek istiyorlar

Herkese merhaba. Bugünkü yazımı bazılarının son günlerde çığırtkanlık yaparak oluşturmaya çalıştığı kriz söylentilerine ve bunun gayrimenkul sektörüne olan etkisine ayırmak istiyorum




Çok özetle söylüyorum; Türkiye, bugün ekonomik açıdan Avrupanın en sağlam ülkelerden birisi konumunda
Avrupada Yunanistanın batma noktasında olduğu 1 yıldır bilinen bir konu ABnin Yunanistanın batmasına izin vermeyeceği de aslında çok iyi bilinen diğer bir durum. Aynı şekilde; İspanya ve İtalyanın da batmasına izin verilmeyeceği zaten bilinen konular. Portekiz, İrlanda, İzlanda gibi ülkelerin ekonomilerinde oluşabilecek çöküntüler ise AB için isterse düzeltilebilecek ama istemezse de batmasına engel olunmayacak konular olarak karşımızda duruyor. AB içinde, tüm bu olumsuz durumlar karşısında kilit oyuncu Almanya, çünkü açıkçası yardım paralarını veren ülke de Almanya. Bünyesinde bulundurduğu uluslararası firmalarla hala kendi topraklarında üretim yapan sanayisi gelişmiş tek ülke de Almanyadır. Bunu birazcık da Fransa takip ediyor ama onlar için de artık ekonomik açıdan çok iyi şeyler söylenmemeye başladı. Peki, ABde bu kadar ülke iflas etmek üzereyken neden diğer ülkeler bunlara yardım ediyor Sebebi çok basit, AB bir ekonomik topluluk değil bir ideolojik topluluktur. Dolayısıyla, AB ülkelerine Fransa ve Almanyanın başına bir iş gelmediği sürece daha uzun yıllar hiçbir şey olmaz. Olacaksa da, bu işleri o kadar kontrollü yaparlar ki, başka ülkelerin bundan minimum ölçüde etkilenmesini sağlarlar. Bunu da, bizim için değil ABdeki diğer ülkelerin selameti için yaparlar.

Gelelim Türkiyeye;
Dikkat ettiniz mi, kriz çığırtkanlığı bir anda ve çok yönlü olarak yapılmaya başlandı. Tıpkı bir lobi faaliyeti gibi. Lobicilik, en saf anlamıyla kamuoyu oluşturmak suretiyle devlet ve hükümet görevlilerini etkileyerek istenen yönde kanunların çıkartılmasını sağlamaktır. Burada da, sanki tam tersi yönde, medya ve hükümet görevlileri kullanılarak durduk yerde, bir anda kriz söylentileri oluşturularak kamuoyunda bir panik havası yaratılmaya çalışılıyor. Peki kriz olması için geçtiğimiz 1 ayda hangi sebepler oluştu Bankacılık sistemimiz sağlam en azından tüm uzmanlar öyle söylüyor, uluslararası notçular sürekli ülkemizin kredi notunu yükseltiyor dolayısıyla orada da bir sorun yok, bütçemiz de yılbaşından beri açık değil fazla veriyor e bu da güzel! Tek sorun cari açık mı Bunun için de, hükümetin çeşitli önlemler aldığı ve etkisinin yılın 3. veya 4. çeyreğinde görüleceği zaten aylardır konuşulan bir konu...Öyleyse, ne oldu da Dolar ve Euro bir anda tavan yapıp, borsa çökme noktasına geldi Bu sadece spekülatörlerin bir oyunu ve bu oyuna gelmemek de hepimizin görevi olduğunu düşünüyorum. Yunanistan, İspanya, İtalya, Portekiz gibi ana ülkelerinin batma noktasına geldiği ABnin para birimi, ekonomisi sapasağlam duran bir Türkiyenin para birimi karşısında nasıl oldu da rekor üstüne rekor kırdı Aynı şey dolar için de geçerli, ABD çok mu iyi durumda ki, para birimi sürekli TL karşısında artıyor

Özetle; spekülatörlerin ekonomi üzerinde oynadığı bu oyuna kamuoyunun itibar etmemesi ve beklentilerin tersi yönünde hareket ederek cevap vermesi gerekir. Yani, 2 ay önce nasıl yaşıyorsanız aynı şekilde yaşamaya devam edebilirsiniz. Tabii ki, ödeyebileceğinizden büyük harcamalara girmeyin ama bunu Dünyanın en zengin ve güçlü ülkesinde de yapsanız sonunda düşeceğiniz durum bellidir.

Mortgage Kredi Faizleri de Artıyormuş, Peki Bunun Etkisi Ne Olur
Sizler için yukarıdaki değerlendirmemin yanında küçük de bir çalışma yapmak istedim. Gazetelere yansıyan konulardan birisi de, mortgage kredi faizlerindeki artış. Oranların çok yükselmesinden dolayı artık ev almanın çok zorlaştığı söyleniyor ama durum gerçekten öyle mi, aşağıdaki özet tabloda görebilirsiniz.

120 ay vadeli örnek ödeme tablosu    
               0,80%  0,85%   0,90%  0,95%  1%      1,05%  1,10%
50.000    650      666       683       700       717    735       752
100.000  1.300   1.333    1.366    1.400   1.435  1.470    1.505

Şu anda, konut projelerindeki ortalama kredi faizleri %0,95 1 seviyelerinde, ancak ben çalışmamı %1,10a kadar yaptım. Kredi faizlerinin gördüğü en dip nokta ise %0,80 seviyeleri. Gördüğünüz gibi, en dip seviye ile bugünkü oran arasındaki fark 50.000 TL kredide 50 TL, 100.000 TL kredide is 100 TL seviyelerindedir. Bence bu da, bir ev alırken ödenmesi göze alınabilecek bir farkı ifade etmektedir.

Not! Bu oranların altında gerek geçmişte, gerekse bugün gördüğünüz oranlar bankaya katkı payı ödenerek alınmıştır dolayısıyla o katkı payı oranı da fiyata yansıtılmıştır.

Saygılarımla,
Vedat Arslan
[email protected]


Geri Dön