05 / 05 / 2024

Kriz nedeniyle mağaza ve ofislerde de kiralar geriledi

Kriz nedeniyle mağaza ve ofislerde de kiralar geriledi

Ekonomik kriz, konutlarda olduğu gibi mağaza ve ofislerde de kiraların gerilemesine neden oldu



Kiralardaki bu gerilemenin emlak fiyatlarına da yansıması bekleniyor. Krizde iş hacimleri ve kar marjları düşen iş dünyası, nakit sıkıntısının çözümünü mülk sahibiyle kira pazarlığı yapmakta buldu. Geçen yıl alışveriş merkezlerindeki mağazalarla işletmecileri karşı karşıya getiren pazarlıklar, bu yıl da devam etti. Son olarak Akmerkez'de kirasını düzenli ödeyen kiracılara yüzde 35 oranında indirim yapıldı.

Colliers International'in gayrimenkul raporu, yılın ilk yarısında kira pazarlıklarının hem ofis hem de mağaza kiracıları lehine sonuçlandığını ortaya koydu. Rapora göre, alışveriş merkezlerindeki kiralar geçen yıla göre yüzde 50, ofis kiraları yüzde 20-25 geriledi.

Raporda "Büyükşehirlerde sık açılan AVM'ler nedeniyle gelirleri düşen işletmeler, mağazaların sahibinden kira indirimi talep ederken, küçük şehirlerde ise tüketicinin kemer sıkması nedeniyle düşen iş hacimleri işletmelerle mülk sahiplerini karşı karşıya getirdi" denildi.

3 BÖLGEDE DEĞİŞMEDİ

Ofislerde ise İstanbul'un ana ofis piyasalarında kiralar yüzde 20-25 azaldı. Sayıları talebi karşılamadığı için kira düşüşü A sınıfı ofislerde daha sınırlı oldu. İstanbul'da A sınıfı ofislerin 2008 yılı sonu ortalama kira bedeli yaklaşık 30 dolarken, bu rakam 2009 yılının ilk yarısında 27 dolar seviyesinde gerçekleşti. Havaalanı, Taksim ve Şişli'de ise kira rakamları değişmeyerek 2008 yılı düzeyini korudu.

DAHA DA DÜŞEBİLİR

Colliers International'ın yönetici ortağı Kerim Cin, kaliteli kiracı bulmaya çabalayan mal sahiplerinin sunduğu teşviklerin devam edeceğini, bu nedenle kira rakamlarının biraz daha düşebileceğini ni söyledi.
Bugün


Geri Dön