09 / 05 / 2024

Kriz söylentileri, firmaları küçük ofislere soktu!

Kriz söylentileri, firmaları küçük ofislere soktu!

Türkiye ofis pazarında, 'küçük ofis' hareketliliği başladı. Yılın başında büyük metrekareli ofisleri kiralamayı tercih eden firmalar, dünyada ekonomisindeki istikrarsızlık ve yeni kriz söylentileri üzerine ofis taleplerini küçük alanlı yerlere kaydırdı



Özellikle yabana şirketlerin taşıma, dekorasyon ve kira maliyetlerini düşünerek küçük ofislere doğru yöneldiği belirtilirken, en fazla tercih edilenlerin ise büyüklükleri 100-200 metrekare arasında değişen ofisler olduğu dikkat çekiyor.

2010'un ikinci yansından sonra pazarın kendini toparladığını aktaran Colliers Türkiye Ofis Kiralama Sorumlusu Adil Zehir, kriz nedeni ile ihtiyacım geciktiren firmaların artık krizden çıkışı gördükleri için ofis kiralamalarını hızla arttığnı ancak daha sonra trendin yine tersine döndüğünü söyledi.

2010 kiraları asılır

Bu nedenle 2011 yılında yapılan kiralamalara bakıldığında yıl sonunda geçen yılın kiralamaların geçilecek gibi göründüğünü aktaran Adil Zehir, 'Bu yılın ilk altı ayı çok hareketliydi. Sonra hem seçim hem de yurtdışında başlayan kriz söylentileri nedeni ile durulmaya başladı. Artık daha ufak alanlarda kiralamalar yapılıyor. İlk yarıda 8 bin-5 bin gibi metrekarelerde kiralamalar varken yıl sonuna kadar olan süreçte yine küçük ölçekli kiralamalarla devam edilecek gibi görünüyor. çünkü Avrupa'da kriz beklentisi var. O yüzden yabana şirketlerin büyük metrekareli ofisler için şu ortamda hem kira, taşınma

hem de dekorasyon maliyetleri için büyük bütçeleri almakta zorlanabileceklerini düşünüyoruz. Bu nedenle son dönemde Türkiye'ye ilk defa gelmek isteyen ya da iş yapmasına rağmen temsilcilikler vasıtasıyla bulunanlar şu anda ofis açarken, 100-200 metrekare arasındaki ofisleri tercih ediyorlar' dedi.

Hazır ofis ilgisi

Küçük metrekareli ofislere olan ilginin Türkiye'de hazır ofis hizmeti sunan firmalara ilgiyi de artırdığını aktaran Zehir, 'Türkiye'ye gelen firma olarak prestijli bir binada görünmek istiyorsa hazır ofisler sunan firmalarla çalışmak durumunda kalıyorlar. O yüzden küçük ofislere ilgi var. Ancak küçük ofis bulmakta da zorluk çekiyoruz' açıklamasını yaptı.

Yabancıların talebi artıyor

Jones Lang LaSalle (JLL) Ticari Pazarlar Yardıma Direktörü Tuğra Gönden de yabancıların küçük ofislere ilgi gösterdiğini söyledi. Gönden, 'Yaptığımız kiralamaların yansından fazlası yabancılara yönelikti. Gelen şirketler 1-2 ile 4-5 kişilik ekiplerle başlıyorlar. Bundan dolayı 500 metrekarenin akındaki ofislere geçen yıla göre daha fazla ilgi görmeye başladık. Yabancılar özellikle kiralamaya kayarken, yerli şirketler ise belli bir boyuta ulaştıktan sonra satın alma yoluna gidiyor' diye konuştu.

'Talep yüzde 50 artar'

Ofis fiyatlarının kiralama anlamında Levent bölgesinde yüzde 10'a kadar artışlar kaydedildiğini dile getiren Tuğra Gönden, Ümraniye bölgesindeki artışın ise yüzde 15-20 arasında olduğunu söyledi. Geçen yıl 115 bin metrekarelik bir işlem gördüklerim bu yılın ağustos ayı sonuna kadar geçen yılın işlem hacmini yakaladıklarını belirten Gönden, 'Bu çok önemli. Geçen yıl yapılan bu işlemin yarısı ise son 3 ayda gerçekleşti. Bu yıl yüzde 50 oranında bir artış bekliyoruz' dedi.
Dünya/Leyla İlhan


Geri Dön