Konut

Krize meydan okuyan projeler!

Krize yakalanan 30 gayrimenkul kuruluşu esnek ödeme planı pazarlama yöntemlerini devreye sokarak talebi kendi projelerine çekmeye çalışıyor.

İstanbul'da uygulamaya koydukları 38 bin 883 konuttan oluşan 40 projeyle krize yakalanan 30 gayrimenkul kuruluşu, sabit kur, esnek ödeme planı, uygun vade koşulları, dövizi yüksek değerden YTL'ye çevirme gibi pazarlama yöntemlerini devreye sokarak, talebi kendi projelerine çekmeye çalışıyor.

Tüm dünyayı etkisi altına alan küresel mali krize, İstanbul'da uygulamaya koydukları 38 bin 883 konuttan oluşan 40 projeyle yakalanan 30 gayrimenkul kuruluşu, geliştirdikleri pazarlama yöntemlerini anında devreye sokarak, krizi fırsata dönüştürmenin yollarını arıyor. Sabit kur, esnek ödeme planı, uygun vade koşulları, dövizi yüksek değerden YTL'ye çevirme gibi pazarlama formüllerini devreye sokan firmalar, bu yolla talebi kendi projelerine çekmeye çalışıyor. Teknik Yapı, Dumankaya, Sinpaş, KC Grup, Dekon İnşaat, Ofton, Doğa Gayrimenkul, Yuvataş ve Beşyıldız gibi bazı firmalar ise krize meydan okurcasına önümüzdeki aylarda yeni projelerini uygulamaya koymak için hazırlıklarını sürdürüyor.

Hız kesmiyor
İstanbul'da iki konut projesinin inşaatına devam eden Sinpaş, Samandıra'da 4 etapta toplam 515 villadan oluşan Lagün projesinin 1'inci ve 2'inci etabını önümüzdeki mart ayında, 3 ve 4'üncü etaplarını ise 2010 yılının haziran ayında bitirmeyi planlıyor. Geçtiğimiz haziran ayında satışa çıkarılan 2 bin 793 konutluk Bosphorus City'nin ilk iki etabının, 2010 yılının haziran ayında, 3 ve 4'ünücü etaplarının ise aralık 2010'da teslim edilmesi hedefleniyor.

Keleşoğlu Group bu yıl haziran ayında inşaatına başladığı 240 konut ve 158 ofisten olulan Ginza Lavinya Park projesini 2010 yılının haziran ayında sahiplerine teslim etmeyi hedefliyor. Dolar ve Euro'yu yüksek kurdan sabitleyerek döviz sahibi yatırımcıları hedef alan 3 bin 76 konutluk Avrupa Konutları TEM projesinde ise inşaatlara ara verilmeden devam edilirken, teslim tarihi olarak da önümüzdeki yılın kasım ayı belirlendi.

Doğa Gayrimenkul, bir yandan Göktürk'de 52 konutluk Doğa 77 projesini 2009 yılının sonuna yetiştirmeyi hedeflerken, bir yandan da aralık ayında inşaatına başlayacağı yeni projesinin hazırlıklarını sürdürüyor. Dolapdere Feriköy'de Feriloft adını verdiği projeye başlayacak olan firma, projeyi 2010 yılını Aralık ayına kadar tamamlamayı amaçlıyor. Feriloft'da daireler 52 metrekare ile 177 metrekare arasında 1 oda 1 salon, 3 oda 1 salon olarak tasarlanıyor. Konut bloklarının altında 1500 metrekare kiralanabilir dükkan alanı da bulunuyor.

Satışlar ertelenmedi
Garanti Koza'nın krize rağmen yeni etap satışlarını ertelemediği toplam 5 bin 500 konutluk Akkoza Evleri projesinin inşaatı da 2010 yılının Nisan ayında tamamlanacak. Esenyurt'da 450 bin metrekare alan üzerinde konumlandırılan projede 60 metrekareden 560 metrekareye kadar değişen büyüklüklerde 1 oda 1 salondan 5 oda 1 salona kadar daire seçenekleri bulunuyor.

Regnum, inşaatının yüzde 80'inden fazlasının tamamladığı Astrum Towers'ı söz verdiği gibi en geç mayıs 2009'da teslim etmeyi amaçlıyor. Haramidere'de 34 bin metrekare üzerine inşa edilen ve 5 bloktan oluşan Astrum Towers'da 1285 daire bulunuyor. Kuzu Grup ve Toki işbirliği ile gerçekleştirilen Spradon projesinde de ev ve kulelerin inşaatı tamamlanırken, Teras Evler ve Residance'nin inşaasına yeni başlanacak. 78'i Spradon Teras Evler'de, 101'i ise rezidansda yer alan daireler 2009 yılının haziran ayında sahiplerine teslim edilecek. Soyak'ın İstanbul Kartal'daki 812 konutluk Evreka ve 126 daireden oluşan Evreka Rezidans projesi inşaatı devam eden projeleri arasında yer alıyor. Evreka Nisan 2009'da, Soyak Evreka Rezidans ise Ağustos'ta teslim edilecek.

Hürriyet Emlak