05 / 05 / 2024

KTC Su Temin Projesi Ağustos'ta bitecek!

KTC Su Temin Projesi Ağustos'ta bitecek!

'Asrın projesi' olarak da adlandırılan ve Kuzey Kıbrıs'ın su ihtiyacını büyük ölçüde karşılayacak olan KKTC Su Temin Projesi'nde sona yaklaşılıyor.



'Asrın projesi' olarak da adlandırılan ve Kuzey Kıbrıs'ın su ihtiyacını büyük ölçüde karşılayacak olan KKTC Su Temin Projesi'nde sona yaklaşılıyor. DSİ'nin yürüttüğü proje gelecek ay tamamlanacak.Kıbrıs 'cansuyu'na kavuşuyor KKTC'ye su iletimi amacıyla daha önce balonla su taşıma projesi dâhil birçok proje geliştirilmiş fakat bu projeler, yavru vatanın su meselesine kalıcı bir çözüm getirememişti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Orman ve Su İşleri Bakanlığı'na verdiği talimatla Devlet Su İşleri (DSİ) tarafından yürütülen KKTC Su Temin Projesi'nde sona yaklaşıldı. 


AĞUSTOSTA BİTİYOR 

DSİ yetkilileri Vahdet'e yaptıkları açıklamada, 'asrın projesi'nde artık sona yaklaşıldığını müjdeleyerek, "Projenin aslında 20 Temmuz Kıbrıs Barış Harekâtı'nın 41. yıldönümünde bitirilmesi planlanıyordu. Fakat olumsuz iklim ve doğa koşulları sebebiyle ufak da olsa bir gecikme yaşandı. KKTC'nin su ihtiyacını karşılayacak olan dev projeyi ağustos ayı içerisinde tamamlayıp adaya suyu iletmiş olacağız" bilgisini verdiler. 


5 AŞAMADAN OLUŞUYOR 

Projenin 5 aşamadan oluştuğunu belirten yetkililer şunları kaydetti: "Proje kapsamında ülkemizdeki ve KKTC'deki Alaköprü ve Geçitköy barajları zamanında tamamlandı. İki ülkede kara yapıları olarak ifade ettiğimiz isale hatları, arıtma tesisleri, terfi hatları ve dengeleme deposu inşaatlarımız da hızlı bir şekilde ilerlemekte olup, 66 kilometrelik kısımda şu an itibariyle 47 kilometre tamamlanmıştır." 50 YILLIK SU İHTİYACI Projenin gerçekleşmesi ile halen sınırlı mahdut yeraltı ve yüzeysel su kaynakları dolayısıyla su sıkıntısı çeken KKTC'ye hem içme ve kullanma suyu temin edilerek 50 yıllık su ihtiyacı karşılanacak, hem de sağlanacak sulama suyu ile zirai gelir elde edilecek. 



Antalya Hilal


Geri Dön