Genel

Küba Kültür Merkezi Beyoğlu'nda tapu engeline takıldı!

Kübalı turizmci Blanca Nieves Garcia Cruz, Rum arkadaşından miras kalan Beyoğlu'ndaki 58 yıllık binayı Küba Kültür Merkezi'ne dönüştürme hayalini, binanın eski planları bulunamadığı için gerçekleştiremiyor...

Kübalı turizmci Blanca Nieves Garcia Cruz, Rum arkadaşından miras kalan Beyoğlu'ndaki 58 yıllık binayı Küba Kültür Merkezi'ne dönüştürme hayalini, binanın eski planları bulunamadığı için gerçekleştiremiyor. 

     Binaya, tapuda apartman olarak görünmesi nedeniyle binaya belediye ruhsat, Kültür ve Turizm Bakanlığı da turizm girişimcilik belgesi veremiyor. 

     Garcia Cruz, ülkesinde aldığı turizm eğitiminin ardından 1997'de Türkiye'ye geldi. "İyi bir iş fırsatı" olarak gördüğü Türkçe'yi öğrendikten sonra aldığı özel bursla Boğaziçi Üniversitesi'nde turizm eğitimi aldı ve birincilikle mezun oldu. İş hayatına Türkiye'de devam eden Garcia Cruz, 2008'de Küba'ya tur düzenleyen Guantanamera International Tour Operator adlı şirketi kurdu. 

     Türkiye ve Küba arasındaki kültürel ilişkilerin gelişmesi, iki ülke halklarının birbirini tanıması için 16 yıldır gönüllü çalışan Garcia Cruz, 2011'de Küba Kültür Derneği'ni faaliyete geçirdi. 

     Garcia Cruz, yaklaşık 4 yıl önce vefat eden Rum arkadaşı ve ev sahibi Anastasia Saropulos'un miras bıraktığı Beyoğlu'ndaki 5 katlı binayı, Küba Kültür Merkezi'ne dönüştürmek için mücadele etmeye başladı. 

     Kübalı turizmcinin bu hayaline tapu kayıtları engel olarak çıktı. Binanın eski planlarının bulunamamasının yanı sıra ticari alanda bulunmasına rağmen tapuda apartman olarak görünmesi nedeniyle binaya belediye tarafından ruhsat, Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan da turizm belgesi verilemiyor. 

     

     

     -Rum arkadaşının mirasıyla gündeme geldi- 

     

     Blanca Nieves Garcia Cruz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, özel bir üniversitede iki ay önce davetli olarak katıldığı "Dünya Kültürleri" dersinde Küba ve Küba Kültür Merkezi hakkında öğrencilere bilgi verdiğini ve burada anlattığı miras olayının medyaya yansıdığını söyledi. 

     Haberlere "Küba Büyükelçisi Özel Temsilcisi" sıfatıyla konu olmanın da rahatsızlığını yaşadığını dile getiren Garcia Cruz, "Benim böyle bir görevim yok. Ben aslında iki halk arasında gönüllü bir çalışanım. Bu önemli görevim için bana özel bir sıfat gerekmemektedir. Her şeyimi, Küba kültürü ve turizmini desteklemek amacıyla sunmaktayım. Küba Cumhuriyeti Büyükelçiliğimiz Ankara'dadır, resmi temsilcilik taraflarından yapılmaktadır" diye konuştu. 

     Garcia Cruz, Küba Kültür Derneği'nin, iki halkın bilgi ve kültür paylaşımını gerçekleştirmek, ilişkilerini güçlendirmek, gerektiğinde Türkiye'de yaşayan Küba toplumunu bilgilendirerek uyumsuzluk çekmemelerini sağlamak amacıyla 2011 yılında kurulduğunu anlattı. 

     Küba Kültür Derneği'nin, siyasetle hiç bir ilgisi bulunmadığını vurgulayan Garcia Cruz, derneğin Küba turizmini desteklemek ve Küba kültürünü tanıtmak hedefiyle kurulduğunu, bunu da Türkiye'de yaşayan Kübalılar ile yapmaya çalıştığını ifade etti. 

     

     -Yetkililerden destek bekliyor- 

     

     Garcia Cruz, derneğin faaliyet mekanının kendisine miras kalan 58 yıllık bina olacağını aktardı. Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı ile 28 Şubat'ta görüştüğünü, bakanlığın Küba Kültür Merkezi projesine sıcak baktığını ve destek vermeye hazır olduğunu kaydeden Garcia Cruz, sözlerini şöyle sürdürdü: 

     "Bina, 1955'te inşa edilmiş. Binanın bulunduğu bölge ticari alan, fakat tapuda apartman olarak görünüyor. Çünkü eskiden burası konuttu. Tapudaki bu yazının değiştirilmesi gerekiyor. Bunun için gerekli başvuruları yaptım, ancak sonuç alamadım. Bina zaten ticari alandadır. İlgili mercilerin de bana yol göstermesi, yardım etmesi lazım ki merkezi açabileyim. Binanın eski planları, kayıtlarda bulunmuyormuş. Yetkililer bu kayıtları bulamıyorsa ben nasıl bulacağım- 

     Binanın eski planlarının bulunamaması nedeniyle hayalimi gerçekleştiremiyorum. Ticari alanda bulunmasına rağmen, tapuda apartman olarak görünmesi nedeniyle binaya belediye tarafından ruhsat, Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan da turizm girişimcilik belgesi verilemiyor. Bürokratik sorunlar nedeniyle binayı Küba Kültür Merkezi'ne dönüştüremiyorum." 

     Garcia Cruz, faaliyete geçmesi halinde merkezin girişine kuracakları Küba Kültür Restoranı'nda, Kübalı aşçının elinden Küba mutfağından lezzetler sunacaklarını anlattı. 

     Merkezin ikinci katında Küba turları düzenleyen şirketinin yer alacağını belirten Garcia Cruz, üçüncü kattaki sanat galerisi ve atölyenin her 6 ayda bir Kübalı sanatçılara ev sahipliği yapacağını, dördüncü katın Küba Kültür Derneği'nin merkez ofisi, seminer ve sinema salonu olarak değerlendirileceğini, dans ve perküsyon salonunun yer alacağı, son katta da Küba Kültür ve Sanat Topluluğu'nun çalışmalarını sürdüreceğini ifade etti. 

     

     -Güneş Karnavalı hazırlığı- 

     

     Kübalı turizmci, bir taraftan bina sorununu çözmeye çalışırken diğer taraftan da derneğin kültürel projeleri üzerinde çalıştığını dile getirdi. 

     Küba Kültür Derneği önderliğinde Küba, Meksika, Arjantin, Kolombiya ve Brezilya'nın dans topluluklarından oluşan ekipler kurarak bir karnaval düzenlemek istediklerini belirten Garcia Cruz, dansçıların koreografi çalışmalarını tamamlamalarının ardından demo çekimi yapacaklarını söyledi. 

     Garcia Cruz, bu çekimleri önce Beyoğlu Belediyesi, ardından Büyükşehir Belediyesi'ne sunacaklarını ifade ederek, etkinliği "Güneş Karnavalı" adıyla diğer illere yaymayı hedeflediklerini, böylece Küba ile Latin Amerika ülkelerinin kültürünü Türk halkına tanıtacaklarını vurguladı. 



AA