Genel

Kubilay Kaptan, Dolmabahçe'nin nasıl kurtarılacağını anlattı!

Dolmabahçe Sarayı’nın yıkılma tehlikesi yaşadığını ortaya çıkaran VATAN’ın haberi ses getirdi. TBMM Başkanı Çiçek, Milli Saraylar’dan Dolmabahçe’nin son durumuyla ilgili bir rapor istedi

Dolmabahçe’nin yapısal güvenlik raporunu hazırlayan Dr. Kubilay Kaptan ise, “Sarayın arka tarafına bırakın bina yapmayı, bir çivi bile çakılmaması lazım” dedi.


Dolmabahçe Sarayı’yla ilgili hazırladığı raporda sarayın yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu dile getiren İstanbul Aydın Üniversitesi Afet, Eğitim, Uygulama ve Araştırma Merkezi Başkanı Yrd. Doç. Dr. Kubilay Kaptan, Dolmabahçe Sarayı’nı kurtaracak reçeteyi VATAN’a şöyle anlattı.


‘Dolmabahçe’de bakım boya ve badanadan ibaret’


“Bu kadar geçmişi olan bina nem ve korozyon yüzünden kendi kendine yıpranır. Dolmabahçe’de bakım denen şey, genelde sadece boya ve badanadan ibarettir. Yapısal sisteme ve sistemi taşıyan yığma taşa bakım yapılmıyor. Swissotel, Ritz-Carlton Oteli ve İnönü Stadı’nın yükü Dolmabahçe’nin üstünde ve aşağı doğru basınç yapıyor. Bu baskı yüzünden duvarlarda açılmalar oluştu.” 


‘Sarayın arka tarafına çivi bile çakılmamalı’


“Dolmabahçe’yi kurtarmak için sarayın arka tarafına bırakın yeni bina yapmayı, çivi bile çakılamaz artık. Dolmabahçe haddini doldurdu. İlave yük vermek, binanın gitmesine neden olur. Allah korusun, bir deprem olursa bina çok ağır hasar görür. Binayı zamana ve depreme karşı korumak için yapıda makyaj değil, ciddi güçlendirme yapmak lazım. Binayı taşıyan kaburgayı güçlendirip, genişletmek gerekiyor. Bunları yaparken taşıyıcı sistemde açılmış olan duvarlar ve korozyona uğramış yerleri kapatılmalı.”


‘Kaymayı önlemek için zemine kazık çakılmalı’


“Zeminin bir yıl gözlenmesi lazım. Dolmabahçe’nin aşağıya kayması ve çatlakların büyümesi devam ediyorsa zeminde iyileştirme yapmak gerekiyor. Zeminin önüne kazık çakılabilir. Zemini sudan korumak için ‘palplanş’ yapılabilir. Ya kazık çakarak ya da palplanş yaparak zeminin daha ileri kaymasını önlemek lazım. Ayrıca İnönü Stadı’nda yapılacak yenileme sırasında genişletme, taban kotunun düşürülmesi veya yükseltilmesi çok dikkatli yapılmalı. Dolmabahçe’nin bodrum katlarında koku geldiği için metan gazı çıkışı gözlemleniyor. Metan gazı çıkışının binanın taşıyıcı sistemine bir zararı yok. Metan gazı çıkışı ciddi olarak takip edilmeli. Bu takipte metan gazı birikmesinin artıp artmadığı izlenmeli. Eğer artış varsa çıkışı sağlayan kuyularda bir iyileştirme yapılmalı.” 


TBMM Başkanı Cemil Çiçek rapor istedi


Dolmabahçe Sarayı ile ilgili hazırlanan bu rapor, sarayın bağlı olduğu TBMM Başkanı Cemil Çiçek’i de harekete geçirdi. Meclis Başkanı Cemil Çiçek, Milli Saraylar Daire Başkanlığı’ndan Dolmabahçe Sarayı’nın son durumuyla ilgili ayrıntılı bir rapor istedi. Milli Saraylar Daire Başkanlığı Bilim Kurulu’nun hazırlayacağı rapor bu hafta içinde tamamlanarak Çiçek’e sunulacak.

Vatan/İlker AKGÜNGÖR