Sektörel

Kubilay Ulu: Yalıtım ürünlerindeki KDV kaldırılmalı

XPS Isı Yalıtımı Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Kubilay Ulu, yalıtım ürünlerindeki KDV'nin kaldırılması gerektiğini bildirdi

XPS Isı Yalıtımı Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Kubilay Ulu, yalıtım ürünlerindeki KDV'nin kaldırılması gerektiğini bildirdi

XPS Isı Yalıtımı Sanayicileri Derneği'nden yapılan yazılı açıklamada, Enerji Verimliliği Kanunu'nun, "TS 825 Binalarda Isı Yalıtımı Yönetmeliği" ve 5 Aralık'ta yürürlüğe girecek olan "Binalarda Enerji Performans Yönetmeliği" gereğince ısı yalıtımının yasal olarak zorunlu hale geleceği hatırlatıldı.

Bu gelişmelerle beraber, binaların enerji tüketimlerine göre sınıflandırılacağı ve Enerji Kimlik Belgesi alınacağı bildirilen açıklamada, ısı yalıtımı olmayan binaların belediyeden onay alamayacağı için inşasına izin verilmeyeceği ifade edildi.

Açıklamada, yalıtımı zorunlu kılan kanunun, yönetmelik, standart ve mevzuatlarının olumlu olduğu ancak, uygulamayı destekleyecek ve kolaylaştıracak finansal teşviklerin eksik kaldığı belirtildi.

Binalarda sera gazı emisyonunu azaltan ve ülke ekonomisi için önemli bir tasarruf kalemi olan ısı yalıtımının kamu otoritesi tarafından teşvik edilmesi ve vatandaşların uygulamaya özendirilmesinin son derece önemli olduğunun altı çizildi.

Tüketicilerin bütçesine, ülke ekonomisine ve çevreye büyük katkılar sağlayan ısı yalıtımının maliyet olarak görülmemesi gerektiğini belirten XPS Isı Yalıtımı Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Kubilay Ulu, en başta yalıtım ürünleri ve uygulamalarındaki KDV'nin kaldırılması gerektiğini vurguladı.

Türkiye'de yeni uygulanmaya başlanan yalıtım kredileri üzerinden devletin vergi ve fon aldığını hatırlatan Ulu, bunu da tüketicilerin ödediğini belirtti.

Ulu, konut kredisinden KKDF ve BSMV alınmadığını bildirerek, bu vergi ve fonların yalıtım kredisinden de alınmamasının ve KDV'nin kaldırılmasının gerekliliğini ifade etti.

Devlet desteği ile Avrupa'daki mortgage benzeri, maksimum 0 ila 0,5 aylık faiz oranlı ve uzun vadeli yalıtım kredisi sağlanmasının da aciliyeti üzerinde duran Ulu, bu konuda Türkiye'nin gelişmiş ülkelerin çok gerisinde kaldığını bildirdi.

Ulu, şunları kaydetti:
"Isınmak için, Türkiye'den çok daha soğuk olan Almanya'dan bile 10 kat fazla enerji tüketiyoruz. Bugün Almanya'daki konutlarda yüzde 90'lara varan enerji tasarrufu sağlanıyor, bizse hala 15 milyon konutun yalıtımsız olduğunu konuşuyoruz. Almanya'da konutlarda enerji verimliliği uygulamaları için alınan kredilerin bir kısmı hibe edilirken kalan kısım da 30 yıla varan vadelerle ve düşük faizlerle ödeniyor bizse vergilerin altında eziliyoruz. Isı yalıtımının binanın yapım aşamasında bina maliyetinin sadece yüzde 3'ü ila 5'i kadar maliyeti var. Mevcut binalara sonradan yalıtım yaptırmanın maliyeti ise yalıtım ürünleri, sıva, boya ve uygulama da dahil olmak üzere metre karede ortalama yaklaşık 30-40 lira. Yani 100 metre karelik bir daire için 3 bin ila 4 bin lira arasında. Isı
yalıtımı, gerek kış gerekse yaz aylarında faturalarda sağlanan ortalama yüzde 50 düşüşle maliyetini birkaç yılda amorti ediyor ve bina ömrü boyunca tasarrufa imkan yaratıyor."
AA