Kentsel Dönüşüm

Küçük Armutlu'da kentsel dönüşüm başlıyor!

İstanbul'da Sarıyer'e bağlı Küçük Armutlu'da kentsel dönüşüm başlıyor. Açıklanan imar planına göre, 140 hektarlık alan üzerinde 3 bin 498 yapı yıkılacak..

Gecekondulaşmanın simgesi olarak bilinen Küçük Armutlu'ya bağlı Fatih Sultan Mehmet Mahallesi'nde 140 hektarlık alan için kentsel dönüşüm raporu Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından açıklandı.

 

Vatan Gazetesi'nden Esra Can Sinav'ın haberine göre Boğaziçi manzaralı olan Küçük Armutlu'nun mülkiyetin yüzde 98’i kurumlara ait. Mahalle aynı zamanda bir dönem terör ile anılmış olması ile de dikkat çekiyor.

 

50’li yıllarda yapılaştı

 

Geçmişi 1950'lili yıllara dayanan Küçük Armutlu, Karadeniz Bölgesi'nden 10'a yakın ailenin bu alana gelmesi ile gecekondulaşmaya başladı. Bölgeye göç edenlerin yarısı ise Sivas, Rize ve Tokat'tan geldi. 

 

1980'li yıllarda Sarıyer'de ulaşımın gelişmesiyle gecekondulaşma artış gösterdi. Kentsel dönüşüm kapsamında yıkılacak gecekonduların yüzde 21'i 1980'lerden önce, yüzde 79'u ise 1980'li yıllardan sonra inşa edildi.

 

Yeşil alan artıyor

 

Riskli alan olarak belirlenen alanın yüzde 62,8’i konut alanlarından oluşacak. Konut+ticaret alanı yüzde 51,41'i kapsayacak.

 

Hazırlanan planda, kentsel donatı alanları yüzde 1,35’den yüzde 8,18’e, açık ve yeşil alanlar ise yüzde 0,8’den 24,87’lik alana çıkarıldı. Planda ayrıca 8 eğitim alanı, 1 sağlık tesisi, 3 ibadet yeri, 2 sosyal kültürel tesis alanı ve teknik altyapı alanına yer verildi.

 

 

Boğaz manzaralı

 

Mahallenin değerini yükselten faktörlerin arasında, boğaz manzarasına sahip olması, alanın etrafının TEM Otoyolu ile çevrilmiş olması, metroya 2 kilometre, iskeleye 1 kilometre uzaklıkta olması aynı zamanda yeni bir devlet hastanesi ve İBB merkez binasının kurulması yer alıyor.

 

Neredeyse tamamı kaçak

 

Mevcut durumda yüzde 95.4'ü konut alanı olarak kullanılan mahallede toplam 3 bin 498 yapı bulunuyor. Bu yapıların 3 bin 337’si konut, 109’u konut+ticaret, 22’si ticaret alanı olarak kullanılıyor. Riskli bölgede aynı zamanda 3 eğitim, 2 idari, 1 sağlık, 1 sosyal, 7 dini, 16 teknik altyapı binası bulunuyor.

 

Kentsel dönüşümde en önemli noktalardan biri mülkiyet sorunu olduğunu gözler önüne seren raporda bölge sakinleri özel mülkiyetinde olan binaların yıkımında sıkıntı çıkarabileceği ihtimaller arasında yer alıyor.

 

Alanın Yüzde 36,5’i İTÜ ve İBB'ye ait


Alanın Yüzde 36,5’i İstanbul Teknik Üniversitesi’ne, yüzde 53’ü İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne ait olması ise Küçük Armutlu'da yapılacak olan kentsel dönüşümü kolaylaştıran faktör oluyor.