Küçük esnafı rahatlatacak gelişme! Artık 'mesafe' olacak
Rekabet Kurumu, zincir market açılışları için mesafe uyarısı yaptı. Konuyla ilgili konuşan TÜKONFED Başkan Vekili Güllü, düzenlemenin hayata geçmesinin yerel işletmelerin rekabetine büyük oranda katkıda bulunacağını ifade etti.Raporda, zincir mağazaların mesafe şartına ilişkin şu bilgilere yer verildi: "Mağaza açılışlarına yönelik olarak, belirlenecek bir mesafe çapında aynı ekonomik bütünlük içerisinde yer alan perakendecilerin ikinci bir şube açmalarının yasaklanabileceği ve yine bu teşebbüslerin aynı çap içerisinde bir devralma işlemi yapmasının engellenebileceği değerlendirilmektedir
Rekabet Kurumu tarafından hazırlanan ‘Türkiye Hızlı Tüketim Malları Perakendeciliği Sektör İncelemesi Nihai Raporu’nda, sektörde alıcı gücünün kötüye kullanılmasının engellenmesi amacıyla bazı düzenlemelerin hayata geçirilmesi gerektiği açıklandı.
Raporda, zincir mağazaların mesafe şartına ilişkin şu bilgilere yer verildi:
"Mağaza açılışlarına yönelik olarak, belirlenecek bir mesafe çapında aynı ekonomik bütünlük içerisinde yer alan perakendecilerin ikinci bir şube açmalarının yasaklanabileceği ve yine bu teşebbüslerin aynı çap içerisinde bir devralma işlemi yapmasının engellenebileceği değerlendirilmektedir. Nitekim belli bölgelerde birbirlerine çok yakın mesafelerde aynı gruba ait zincir mağazalar görülebilmekte, bu durum o bölgeye yeni bir perakendecinin girişini önleyici sonuçlar doğurabilmektedir. Bu nedenle konuya ilişkin düzenlemenin pazarda rekabetçi anlamda olumlu etkiler doğuracağı görüşü taşınmaktadır."
DİKKAT ÇEKEN MESAFE VE İKİNCİ ŞUBE UYARISI
Konuyla ilgili gazetevatan.com'dan Yasin Arslan'ın haberine göre, Tüketici Başvuru Merkezi Başkanı ve TÜKONFED Başkan Vekili Avukat İbrahim Güllü, Rekabet Kurumu’nun mal ve hizmet piyasalarının serbest ve sağlıklı bir rekabet ortamı içinde görevleri yerine getirmek üzere kurulduğunu hatırlatarak, “Amaç doğrultusunda çalışma yapan Rekabet Kurumu, zincir marketlere yönelik yasa tasarısında yer alması gereken maddelere ilişkin ‘Türkiye Hızlı Tüketim Malları Perakendeciliği Sektör İncelemesi Nihai Raporu’nda, belirlenecek bir mesafe çapında aynı ekonomik bütünlük içerisinde yer alan perakendecilerin ikinci bir şube açmalarının ve devralma işleminin yasaklanması gerektiği vurguladı” dedi.
"PİYASAYI ZİNCİR MARKETLER DÜZENLİYOR"
Raporun ve tespitlerin çok yerinde olduğunu belirten Güllü, “Öteden beri her adım başı zincir marketlerin oluşmasının düzenleme yapılmasını belirtmiştik. Evet zincir marketler hayatımızı kolaylaştırıyor ve aradığımızı bir arada bulabiliyoruz. Ancak bu getirdiği kolaylıkların yanında piyasayı düzenlemeleri, fiyatları birlikte belirlemeleri ve fiyatları artırmaları şeklindeki olumsuzlukları da yaşanıyor” ifadelerini kullandı.
"DÜZENLEME YEREL İŞLETME İÇİN CAN SUYU OLUR"
Güllü, yüksek miktarda alım yapabilen zincir marketlere karşı bakkal ve yerel marketlerin rekabet etme imkanın çok zor olduğunu belirterek, “Bakkal ve yerel marketlerin desteklenmemesi veya birlikte hareket etmemesi nedeniyle bakkallar neredeyse yok oldular. Rekabet Kurumu raporuna uygun olarak yasal düzenlemelerin yapılacak olması ve bu düzenlemeye göre zincir marketlerin mesafe yönünden tanzim edilmesi halinde bakkal ve yerel marketlerde bir canlanma olacaktır. Düzenlemenin hayata geçirilmesi ve sahada uygulanması halinde bakkal ve yerel marketlerin zincir marketlerle rekabet etmesine ciddi katkı sağlayacağı kanaatindeyiz” dedi.
"ÜRETİCİ DE KORUNMALIDIR"
Zincir marketlerdeki fiyatların piyasada referans fiyat olarak alındığını söyleyen Güllü, “Zincir marketteki fiyatı gören pazarcı ve hal esnafı da fiyatları yükseltmektedir. Dolayısıyla da piyasada fiyatların artması yönünde zincir marketler kaldıraç etkisi oluşturmaktadır. Bu düzenlemenin yanı sıra hal yasasında bir an önce üreticiyi koruyucu önlemlerin hayata geçirilmesine yönelik düzenlemeler getirilmesi de gereklidir” ifadelerini kullandı.