Dekorasyon

Küçük evler için çalışma odası önerisi!

Günümüz şartları, evden çalışmayı ya da hemen hemen her evde bir çalışma odası olmasını mümkün kılıyor. Çalışma alanları, evin en çok vakit geçirilen yerlerinden uzakta ve biraz sessiz olmalıdır. Peki küçük evlerde çalışma odası nasıl dekore edilmelidir? İşte cevabı...

Günümüz şartları, evden çalışmayı ya da hemen hemen her evde bir çalışma odası olmasını mümkün kılıyor. Çeşitli sebeplerle evinde çalışma odası olmasına ihtiyaç duyanlar fakat küçük ev şartlarında çalışma odası için ayrı bir oda ayıramayanlar bu isteklerinden vazgeçmek zorunda değil. Aksine, çalışma odasından daha dekoratif görünebilecek farklı fikirler sayesinde, evin farklı bölümlerinde kullanışlı çalışma alanları oluşturulabilir.


Çalışma alanları, evin en çok vakit geçirilen yerlerinden uzakta ve biraz sessiz olmalıdır. Öyle ki; eğer kalabalık bir aile söz konusuysa, çalışma bölümünü salon ya da mutfağa yakın yapmak mantıklı olmayacaktır. Kalabalık ailelerin yaşadığı bir evde ayrı bir çalışma odası bulmak da çok mümkün olmayacağından, evin sessiz bir köşesinde çalışma bölümü oluşturulabilir. Bunun için ilk önce evi keşfetmek gerekir. Her gün içinde yaşanılsa da, evlerde 'Çalışma bölümü' fikriyle bakıldığında keşfedilebilecek küçük ve sakin bölümler bulmak mümkün. Yatak odalarının bir köşesi, misafir odasının yarısı, kapatılmış terasın bir kenarı gibi... Bunun yerine az kişinin yaşadığı evlerde salonlarda bile çalışma alanları oluşturulabilir. Merpen altları, kolon araları, antredeki bir girinti ya da salonun ücra bir köşesi güzel bir çalışma alanına dönebilir.


 


Çalışma alanı için mekan seçildikten sonra, o alana uyum sağlayacak bir masa ve sandalye bulmakla işe başlanabilir. Örneğin; merpen altı seçildiyse, o ölçülerde bir masa yaptırılabilir ya da odanın köşelerini değerlendirmek adına köşe masası oluşturulabilir. Bunun yerine, yerden tasarruf etmek ve dağınıklığı önlemek için açılıp kapanabilen masalardan monte etmek de bir alternatif olabilir. Aynı şekilde, kitaplık ve masanın iç içe bulunduğu mobilya modelleriyle işlevsel bir çalışma alanı oluşturmak oldukça basit olacaktır.


Çalışma alanı için aşırı küçük olmayan, belirgin bir bölüm seçildiyse; o alanın çalışma bölümü olduğunu belirtecek ayrıştırıcı dekorasyon stilleri tercih etmek de iyi bir seçim olacaktır. Mantar pano, kara tahta ya da afişler gibi duvar bölümünü süsleyecek dekoratif araçların yanı sıra o bölümü diğer alanlardan ayırmak için paravan ya da paneller de tercih edilebilir. Hatta gömme dolap bulunan evlerde, çalışma masasını gömme dolabın içine monte ederek açılıp kapanabilen, oldukça kullanışlı ve dekoratif bir bölüm elde edilebilir.


 


Çalışma alanları, misafir odasıyla birleştirilerek kullanışlı bir alan haline gelebilir. Misafirler olduğunda açılabilecek bir kanepe sayesinde bir oda, herkes gittiğinde çalışılabilecek bir bölümün bulunduğu çalışma odası olabilir. Örneğin; diğer odaları az ve küçük ama salonu büyük olan bir evde, salonu değerlendirmek için bir köşesine iki kolon ve arasına küçük bir okuma- çalışma bölümü oluşturmak gibi… Bu tarz çalışma ve okuma alanlarının dekorasyonu rahat ve kullanışlı parçalarla oluşturulmalıdır. Rahatsız etmeyecek bir sandalye ve koltuk, çalışmaya yetecek genişlikte bir masa, doğru ve yüksek bir aydınlatma, eşyaları saklayabilecek bir depolama alanı, kitaplık ve raflar... Çalışma alanlarının diğer odalarda bulunduğu evlerde, o bölümü farklı renklerde dekore etmek, o bölümün özel ve ayrı olduğunu göstermeye yarayabilir. 



Birgün