Sektörel

Küçük evler için dönüştürebilir tasarım önerisi!

EDDA Mimarlık Kurucusu İç Mimar Eda Tahmaz, günümüz koşulları nedeniyle daralan evlerimizi nasıl daha işlevsel hale getirebiliriz sorusuna cevap olarak, depolama ve düzen ihtiyacına yönelik çözüm önerilerini anlattı. 

Mekan ve fonksiyonların planlanmasında çekmece ve dolap yerleşimlerinin yanı sıra, mobilyalarda katlanabilir ve dönüştürebilir tasarımlar ön plana çıkıyor.

Gerçekleştirdiği her konut projesinde estetik tasarım anlayışını, işlevsel çözümler ile beraber sunup emekanın daha verimli kullanılmasına imkan sağlayan EDDA Mimarlık Kurucusu İç Mimar Eda Tahmaz, değişen ve gelişen şehir hayatının bir sonucu olarak küçülen evler mekan ve fonksiyonların planlanmasında dikkat edilmesi gereken püf noktalar ile depolama ve düzen ihtiyacına yönelik çözüm önerilerini açıkladı.

Mekanın planlanmasında daha verimli bir kullanım için, daha az yer kaplayan, iç içe çözümler sunan ürünlerin kullanılması gerektiğini söyleyen Tahmaz, şunları söyledi: ''Depolama ve düzen ihtiyacına yönelik olarak akla ilk gelen alternatiflerden birisi, mobilyaların üzerine ilave çekmece ve dolap yerleşimiyle kişiye daha ferah ve aydınlık bir ortam sunmak. Koridorların kör bölgeleri, kolon ve kirişlerle sınırlandırılmış alanlar da gömme dolap sistemleri ile işlev kazanarak depolama alanlarına dönüştürülebilir. Bölme duvarlar içerisinde oluşturulacak gömme dolaplar ya da varsa merpen altında yapılacak çekmece veya dolaplar ile mekan içerisindeki estetik görünümü de bozmadan depolama fonksiyonunu karşılamak mümkün. Daha modern bir stil yaratmak isteyen ev sahipleri için iç mimarın önerisi ise, kapaklı depolama alanları yerine farklı kotlarda seperasyonlar oluşturmak. Açık ve kapaksız kullanım alanlarının mekan içerisinde bireye daha fazla yer kazandırırken aynı zamanda daha modern bir görünüm de sunduğunu vurgulayan Tahmaz, “mobilyalarda katlanabilir, dönüştürülebilir tasarımların tercih edilmesi kişiye oldukça işlevsel bir kullanım sağlayacaktır.”

Düzene en çok ihtiyaç duyulan mekanların başında gelen bebek odalarında depolama ihtiyacına cevap verebilmek için farklı yükseklik ve kullanım şekillerinde dolapların kullanıldığını söyleyen iç mimar, bunun dışında bezler, çamaşırlar, çoraplar, önlükler için tasarlanacak olan farklı bölmeler ve şifonyer ile anne için konfor ve düzenin sağlanacağını ifade ediyor. Giyinme odalarında ise üst bölümde askıların olduğu, alt bölümlerin de raf ve çekmecelerden oluştuğu işlevsel bir dolap kullanılabileceğini aktaran Tahmaz, dolapların kapaksız veya şeffaf cam olmasının, kişiye kıyafetlerini bulma konusunda oldukça vakit kazandıracağını ifade etti.