26 / 11 / 2024

Küçük evleri işlevsel hale getirmenin püf noktaları!

Küçük evleri işlevsel hale getirmenin püf noktaları!

'Stüdyo daire' olarak tanımlanan küçük evler, doğru şekilde dekore edildiğinde son derece fonksiyonel hale gelebilir...




Eğer küçük bir eve sığmaya çalışıyorsanız, bazı akıllı adımlarla kendinize ferah ve işlevsel bir mekan yaratabilirsiniz. İşte bunun için yapmanız gerekenler...

* Mobilyalar önemlidir. Az mobilya ile çok fonksiyon sağlamak gerekir. Asansörlü sehpalar, açılıp yatak olan kanepe ya da koltuklar az yer kaplar, çok fonksiyon sağlar.

* Mekandan maksimum faydalanabilmek için ısı tesisatı, mümkünse alttan ısınma şeklinde olabilir ya da radyatörler paneller ile kapatılır. Böylece üstleri raf gibi kullanılabilir.

* Açık renkleri tercih etmek ortamı daha geniş gösterir.

* Karışık ve iri desenli döşemelik ya da perdelik kumaşlardan uzak durmak gerekir.

* Mümkünse gereksiz duvarları ortadan kaldırabilirsiniz. Mesela mutfak küçük ise duvarları yıkılıp, salona dahil edilebilir.

* Tüm nişlerden, boşluklardan faydalanarak onları dolap ya da rafa dönüştürebilirsiniz.

RAFLAR YER KAZANDIRIR

* İç içe geçen ya da katlanan sandalyeler seçerek, kullanılmadığı zamanlarda onları ortadan kaldırabilirsiniz.

* Banyoda lavabo altlarındaki boşlukları, dolap haline getirerek değerlendirebilirsiniz.

* Yatağı sandıklı baza olarak seçebilir ya da altına depolama birimleri yerleştirerek yorgan, battaniye ya da kışlık giysiler gibi bazı şeyleri ortadan yok edebilirsiniz.

* Puf ya da kanepe seçerken içlerinde depolama alanı olanlarını tercih edebilirsiniz.

* Duvarları raflarla kullanılır hale getirebilirsiniz.

* Küçük mekanda az ama büyük ebatta mobilyalar kullanmak, ortamı ferah gösterebilir.

* Zeminde tek bir malzemeyle daha geniş bir görünüm sağlanabilir. Banyo ve mutfak gibi bölümlerde kullanılan seramikleri daha küçük ebatlı parçalarla döşemek daha uygun olur.

Lokal aydınlatma farklı kılar
Stüdyo daire sahibi Y. Mimar Selma An'dan öneriler: “Küçük mekanlarda mutfak, ya dolap şeklinde ya da açık bir tezgâh olarak, fazla yer kaplamayacak şekilde tasarlanmalıdır. Yaşam alanı aynı zamanda yemek alanıdır. Bu yüzden mobilyalar çok fonksiyonlu olmalıdır. Örneğin, ortaya öyle bir sehpa koymalısınız ki, aynı zamanda üzerinde yemek de yenebilsin...

YATAK ÖNEMLİ
Yatağınız, yaşam alanını daraltmayacak şekilde olmalıdır. Eğer tavan yüksekliği uygunsa asma kat yapabilirsiniz. Ya da yatağı bir niş içine yerleştirebilirsiniz. Bunlar olamıyorsa, duvara gizlenebilen, yani katlanabilen bir mobilya ya da açılınca yatak olabilen büyükçe bir kanepe de seçebilirsiniz.

Çalışma mekanı için masa yerine duvara monte edilmiş, 60 cm eninde 80 cm yüksekliğinde bir tezgâh yapılabilir. Ne kadar uzun olsa o kadar çalışma alanı sağlanmış demektir.

AÇIK RENKLER...
Stüdyo dairelerde kullanılan renkler de çok önemlidir. Açık pastel renkler mekanı geniş ve ferah gösterir. Aydınlatma da, en az renkler kadar önemlidir. Değişik ve lokal aydınlatmalar mekanda çeşitlilik hissi uyandırır. Çalışma köşesinde bir aydınlatma, oturma köşesinde ayrı bir aydınlatma, oturduğunuz kanepe yanında bir lambader; tek mekanda farklı kullanım şekilleri yaratarak ferahlık ve genişlik hissi verecektir. Ayrı ayrı aydınlattığınız her yer farklı karakter olarak karşınıza çıkacaktır.”

Çamaşır makinesi mutfağa...
Stüdyo dairelerin mimarlarından Zerrin Özcan, küçük mekanlar için tüyolar verdi: “Stüdyo dairelerde hem mobilyalarda hem de alanlarda maksimum kullanım hedeflenmelidir. Mobilyaların çok fonksiyonlu olması tercih edilir. Salondaki kanepenin yeri geldiğinde yatağa dönüşebilmesi gibi...

Mutfaklar genellikle açık mutfaktır. Dolayısıyla büyük fırınlar ve ocaklardan ziyade ankastre mini fırın, mikrodalga fırın ve set üstü ikili ocak kullanılmalıdır. Salon oturma kısmı ile mutfak, bir tezgâh masa ile birbirinden ayrılabilir. Böylece yemek masasının kaplayacağı alandan kazanılmış olur. Genellikle banyolar da minimum ölçüde olacağından çamaşır makinesi mutfak tezgâhının altına konabilir. Eşyalar fazla büyük seçilmemelidir. Gardırop alırken; hem çekmeceli, hem raflı, hem de askılı modeller tercih edilirse, ikinci bir şifonyere ihtiyaç duyulmaz.

Günaydın


Geri Dön