Küçük yapılarda denetim müteahhitlerin insafına kaldı!
Kentsel dönüşümün giderek hızlandığı bir dönemde, yeni kanunla yapı dene- timlerine getirilen düzenlemede 500 metrekare altındaki toprağa yapılan inşaatta, yapı denetim firmasının müteahhidin seçimine bırakılması tepkilere sebep oldu.
Köy Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonu'nda kabul edilmişti. Söz konusu bu teklif, yapı denetim kuruluşlarına ceza ve denetim süreçleriyle ilgili bazı yeni düzenlemeler de getiriyor. Yapı Denetim Kuruluşları Birliği Derneği Bursa Şube Başkanı ve Genel Merkez Genel Sekreteri Esra İnhanlı konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada kesinlikle 500 metrekare altındaki işlerin yapı denetiminin müteahhit tarafından seçilmesini, hizmet alınmasını kabul etmediklerini belirterek, bunun denetim zafiyeti yaratacağını söyledi.
Yeniçağ’da yer alan habere göre asrın felaketi şeklinde nitelendirilen 6 şubat depremiyle 11 şehirde yeni binaların dahi yıkılmasıyla müteahhit yapı denetim firması arasında oluşturulan organik bağ ortaya çıktı. Hatta, Malatya'da bazı müteahhitlik şirketlerinin kendi yapı denetim firmalarını kurmuş olduğu ve bu yapıların iki büyük deprem sonucunda yıkılması, halkın isyanına neden olmuştu. 6 şubat tarihindeki depreminden sonra başlatılmış olan söz konusu bu uygulama ile, artık müteahhitler istediği yapı denetim firmasıyla anlaşamıyor. Bayındırlık ve İskan Bakanlığı'nın elektronik ortamında havuzdan otomatik olarak o yapıyı denetleyecek olan firma belirleniyordu. Komisyondan geçen yeni kanunda da 500 metrekarenin altında toprağa yapılacak yapılarda yapı denetim kuruluşunun seçilmesinin inisiyatifi yine müteahhide bırakılıyor. Bunu da uzmanlar, yeniden oluşacak denetim zafiyetine kapı aralanması şeklinde değerlendiriyor.
AK Parti milletvekillerinin imzasın taşıyan ve TBMM Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonu'nda kabul edilen Köy Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi inşaat sektöründe de tedirginliğe neden oldu.
Söz konusu teklifle, yapı denetim hizmet sözleşmelerinin kurulmaları ve yapı denetim firmalarının görevlendirilmelerine ilişkin düzenlemeler yapılıyor. Buna göre, yapı denetim hizmet sözleşmesi bedeline esas inşaat alanı 500 metrekareye kadar olan binalarda yapı sahibi tarafından belirlenmiş olan yapı denetim kuruluşuyla, diğer hizmet sözleşmelerinde ise Bakanlık tarafından yayımlanacak usul ve esaslara göre o yapı için ildeki faal yapı denetim kuruluşu sayısı da dikkate alınarak elektronik ortamda aynı anda belirlenmiş olan en fazla iki yapı denetim kuruluşundan bir tanesiyle yapı sahibi arasında yapı denetim hizmet sözleşmesi akdedilebilecek.
Sözleşmenin bir sureti taahhütname ekinde ilgili idareye verilecek. Yapı denetim hizmet sözleşmeleri Bakanlık tarafından belirlenen durumlar dışında feshedilemeyecek. Söz konusu kanun teklifine ilişkin Yapı Denetim Kuruluşları Birliği Derneği Bursa Şube Başkanı ve Genel Merkez Genel Sekreteri Esra İnhanlı, şunları dile getirdi: “Köy Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi 18 Kasım 2024 Pazartesi günü Meclis'e sunulmuştu. 4708 sayılı Yapı Denetim Kanunu ile ilgili de değişiklikler vardı söz konusu bu kanun tasarısının içerisinde. Yapı Denetim Kuruluşları Birliği olarak kanunda 4708 sayılı maddelere itiraz etmek üzere gerekli olan çalışmalarımızı yaptık. Bizim itiraz ettiğimiz konular nedir, 500 metrekare altında olan yapıların, yapı sahibi tarafından yapı denetim hizmetinin belirlenmesine esas bir madde var. Söz konusu Bu madde eğer kanundan geçerse denetim zafiyeti oluşturacak bir süreç başlayacak.”
Pera Town 1'de 48 ay vade fırsatı! Pera Town 1 konut fiyatları ne kadar? Pera Town 1 lokasyon!
Akyapı Ticarethane Dudullu görücüye çıkıyor! Anadolu Yakası'nın en büyük sanayi projesi!