İmar

Küçükçekmece 3. derece arkeolojik sit alanının planları ilkelere uygun değil mi?

Küçükçekmece Gölü kıyısındaki arkeolojik sit alanının güneybatısında Mimar Sinan Köprüsü bağlantı yolu bulunuyor. Bilirkişi raporunda, imar planıyla ilgili kentsel doku ile bütünlük arz edecek stratejinin belirlenmediği vurgulandı.

Küçükçekmece Gölü kıyısında, 74 bin metrekarelik arkeolojik sit alanı için yapılan planında Çevre Bakanlığı'nın Koruma onay almadığı ortaya çıktı İstanbul 2 Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu karan ile 1994 yılında, 3.derece sit alanı ilan edilen alan, İstanbul'un anayasası olarak kabul edilen 1/100 binlik çevre düzeni planında "kentsel ve bölgesel yeşil alan ve spor alanı" olarak tanımlandı. 2012 yılında Küçükçekmece Belediyesi ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) tarafından yapılan plan değişikliği ile arkeolojik sit alanı, "Turizm, ticaret, hizmet konut alanı"na alındı. İhtiyaç doğrultusunda dini tesis, sağlık tesisi, park ve meydan düzenlemesine de gidilebilecek. Alanda 18.50 metre ve 15.50 metre arasında değişen yüksekliklerde yapılaşma öngörüldü. 


'RİSKLİ ALAN' KARARINI BAKANLIK ONADI 

Sit alanı, 28 Ocak 2013'te Bakanlar Kurulu karan ile riskli alan ilan edildi. İstanbul 1 Numaralı Kültür Varlıklarım Koruma Bölge Müdürlüğü riskli alan kararı nedeniyle planların Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından onanması gerektiğine karar verdi. Bakanlık planları, yapılan itirazları göz ardı ederek 2 Ekim 2014'te onadı. 


CHP'Lİ MECLİS ÜYELERİ MAHKEMEYE GİTTİ 

Tuncer Özyavuz ve İsa Öztürk'ün de aralarında bulunduğu dönemki CHP'li meclis üyeleri planı mahkemeye taşıdı. Meclis üyeleri, planların Küçükçekmece'nin Bizans döneminden bu yana tarihi arkeolojik bölgeleri içeren sit alanım bütün olarak gün yüzüne çıkaracak bir plan olmaktan uzak olduğunu kaydetti. İstanbul 3. İdare Mahkemesi'nde görülen dava kapsamında hazırlanan bilirkişi raporu da geçen günlerde dosyaya girdi. Bilirkişi raporunda, bakanlıkça onaylanan planının "koruma amaçlı imar planı" olarak tanımlanmasına karşın Koruma Kurulu'ndan onay alınmadığı bu durumun mevzuata aykın olduğu vurgulandı. Alanın, 3. derece arkeolojik sit alam olması nedeniyle arkeolojik değerlerin korunarak kentsel doku ile bütünlük arz edecek şekilde özel bir şekilde planlanması gerektiğine dikkat çekildi ve bu alana özgü stratejilerin belirlenmediğine vurgu yapıldı. 


BİLİRKİŞİ ŞEHİRCİLİK İLKELERİNE AYKIRI

Dava konusu planın amacıyla çelişerek bölgede yer alan yapılan korumaya yönelik bir yaklaşım sergilemediği, aksine yapılaşma yoğunluğunu artına ve alanın tarihi kimliği ile özdeşleşmeyen kararlar taşıdığı vurgulandı. Tarihi, kültürel, mimari öz değerlerin korunarak tarihi ve kültürel kimliği ile özdeşleşen kayıp anıtsal eserlerin ve önemli sivil mimarlık örneklerinin tarihi dokuya entegre edilmesi yönündeki ilkesel yaklaşımların plan paftalarına yansıtılmadığı belirtildi. Bilirkişi, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın 8 Ekim 2013 tarihli karan ile onanan Küçükçekmece 3. derece arkeolojik sit alanını kapsayan riskli alana ilişkin koruma amaçlı imar ve uygulama imar planlarının şehircilik ve planlama ilkelerine uygun olmadığına kanaat getirdi. 


Sözcü/ Özlem Güvemli