30 / 04 / 2024

Küçükçekmece Blue Lake projesi bölgeye 2 bin ek nüfus getirecek!

Küçükçekmece Blue Lake projesi bölgeye 2 bin ek nüfus getirecek!

İstanbul'da Küçükçekmece Gölü'nün yanı başında yer alan 38 bin 143 metrekarelik araziye 40 metre yüksekliğinde 15 katlı 10 blok inşa ediliyor. Proje, Ömer Saçaklıoğlu tarafından hayata geçiriliyor.



Karmen Yapı ve Metal Yapı Konut'un sahibi Ömer Saçaklıoğlu tarafından hayata geçirilen kentsel dönüşüm projesi imar planlarında ticaret ve hizmet alanı olarak görünen Blue Lake adlı proje 778 konut ile bölgeye 2 bin ek nüfus getirecek. 



GÖLE 85 METRE, AMA ÇED'E GEREK YOK 


İstanbul, Küçükçekmece Fatih Mahallesi'nde 107 ada, 1235 pafta, 3 nolu parselde bulunan 38 bin metrekare arazinin sahipleri Karmen Yapı üe kat karşılığı anlaşma yaptı. Üzerinde kafe ve restoranlar, toplam büyüklüğü 2 bin 200 metrekare olan düşük katlı evler, tarım ve eğlence alanlarının yer aldığı arazi ardından kentsel dönüşüme sokuldu. Küçükçekmece Gölü'ne 85 metre uzaklıkta bulunan proje için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı gerekli değildir kararı verdi.



TİCARET ALANINA KONUT 


Projenin yükseleceği alan imar planlarında ticaret ve hizmet alam olarak görünüyor. Bu alanlara normal şartlarda, bürolar, işhanlan, gazino, lokanta, çarşı, çok katlı mağazalar, bankalar, oteller, sinema, tiyatro gibi kültürel sosyal tesisler yönetimle ilgili tesisler ve benzeri yapüar yapüabilir. Ancak 1/5000 Ölçekli Küçükçekmece Göl Civarı Revizyon Nazım İmar Planı Uygulama hükümlerine eklenen "rezidans ve konut yapılabilir" ifadesiyle arazide ev yapılmasının önü açüdı. Karmen Yapı ve Metal Yapı Konut söz konusu arazi sekizi konut ve ikisi ticari olmak üzere toplam 10 blokta 778 daire, 27 dükkan inşa ediyor. 



AYRICALIKLI YÜKSEKLİK 


Küçükçekmece Göl Civan Revizyon Nazım İmar Planı uygulama hükümlerinde ticaret ve hizmet alanlarında en fazla 6 katlı yapüar inşa edüebüeceği belütüiyor, konut alarüannın ise 15 katı geçemeyeceği vurgulanıyor. Ticaret ve hizmet alanında bulunan Blue Lake projesinde ise konut alanlarına tanınan ayncalıkla göl kıyısında 15 katlı bloklar yapılmasına göz yumuluyor. 



ZEMİN DEPREMDE SIVILAŞABİLİR 


Küçükçekmece Blue Lake zemin etüt raporuna göre, projenin yükseleceği arazi birinci derece deprem bölgesinde yer alıyor. Sahada yapüan tüm sondajlarda 1 metre üe 4,5 metre arasında değişen kalınlıklarda yapay dolgu tabakasına sahip arazinin tamamında yeraltısuyuna rastlanıldı. Su seviyeleri yüzeyden itibaren 1 metre üe 2.5 metre derinliklerde gözlendi. Yapay dolgu tabakasından hemen soma ise kalınlığı 7 üe 10 metre arasında olan alüvyon toprak tespit edüdi. ELFA Mühendislik tarafından hazırlanan projenin etüt raporunda zeminin yüksek katlı blok altında taşıma gücü ve oturma kriterlerini sağlamadığı beürtüiyor. Yeraltısulannın altında deprem etkisinde sıvüaşabilir alüvyonel birimler bulunduğunu vurgulayan raporda, ticaret blokları gibi hafif yapüarda yüzme riskine dikkat çekiliyor.


Sözcü


Geri Dön